Ελλάδα

Η άγνωστη συνομιλία του υπ. Άμυνας με τον κυβερνήτη της φρεγάτας Λήμνος

By admin

August 18, 2020

Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό που συνέβη στο Αιγαίο με τις φρεγάτες «Kemal Reis» και «Λήμνος», έρχεται στο φως η συνομιλία που είχε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον κυβερνητική του ελληνικού πλοίου.

Όπως αναφέρει ο Βηματοδότης,  από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε δια ασυρμάτου με τον κυβερνήτη της φρεγάτας Λήμνος αντιπλοίαρχο (Μάχιμο) Ι. Σαλιάρη και τον συνεχάρη για τη ναυτοσύνη του: «Είσαι μάγκας κύριε κυβερνήτα, συγχαρητήρια», του είπε ο υπουργός ενώ ο κυβερνήτης της Λήμνου του είπε, με περισσή ταπεινότητα, ότι απλώς έπραξε το καθήκον του και ότι είναι τιμή του που του ομιλεί ο υπουργός Άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis» από λάθος χειρισμού του κυβερνήτη της και επειδή επιχείρησε να προκαλέσει, προσέκρουσε στην ελληνική φρεγάτα «Λήμνος».

Το τουρκικό σκάφος δεν κράτησε σταθερή την πορεία του και το πίσω μέρος του συγκρούστηκε με το μπροστινό της ελληνικής φρεγάτας. Αποτέλεσμα ήταν η τουρκική φρεγάτα να υποστεί σημαντικές ζημιές στην πρύμνη της σε αντίθεση με την «Λήμνος» που συνέχισε την αποστολή της στη ΝΑ Μεσόγειο, παρακολουθώντας τις κινήσεις του Oruc Reis.

Ποιος είναι ο Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σαλιάρης, Κυβερνήτης της Φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ»

Με καταγωγή από τη Μυτιλήνη ο πατέρας του είναι Μυτιληνιός δάσκαλος και τη Σαλαμίνα, από τη μητέρα του, δύο νησιά με μεγάλη ναυτική παράδοση, αλλά και εμπειρία πολλών ετών σε επιτελικές θέσεις, ο 47χρονος αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σάλιαρης θεωρείται και όχι αδίκως από τα πιο σημαντικά στελέχη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο κυβερνήτης ο οποίος αποδείχθηκε… ο μάγκας του Αιγαίου πέρασε τα παιδικά χρόνια του στη Σαλαμίνα, έχοντας την αρμύρα της θάλασσας στα χείλη του, τις ιστορίες των ντόπιων ψαράδων στα αυτιά του και τον ναύσταθμο στα πόδια του.

Την περασμένη Τετάρτη, όταν η τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis» επιχείρησε να εμβολίσει την ελληνική φρεγάτα, ο αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σαλιάρης όχι μόνο δεν πανικοβλήθηκε, αλλά κράτησε το πηδάλιο με στιβαρότητα και, κόβοντάς το, προκάλεσε ρήγμα στην πρύμνη του τουρκικού πολεμικού πλοίου, δείχνοντας ποιος είναι το αφεντικό στο Αιγαίο! Ο Έλληνας κυβερνήτης συνέχισε την αποστολή του, συμμετέχοντας στην άσκηση με τους Γάλλους, ενώ ο κυβερνήτης της τουρκικής φρεγάτας, η οποία υπέστη σημαντικές ζημιές, εγκατέλειψε άρον άρον τη θαλάσσια περιοχή και χάραξε ρότα κατευθείαν για τα ναυπηγεία προς επισκευή.

Ο Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σαλιάρης ΠΝ, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1992, από την οποία αποφοίτησε το 1996 με το βαθμό του Μάχιμου Σημαιοφόρου.

Σχολεία και Εξειδικεύσεις

Έχει παρακολουθήσει όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό του σχολεία εξειδίκευσης/ επιμόρφωσης και είναι απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών Ναυτικού (ΣΔΙΕΠΝ) και της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ), καθώς και της Γερμανικής Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (FueAkBW)).

Οι πανεπιστημιακές του σπουδές περιλαμβάνουν, πέρα από το πτυχίο από τη Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), Μεταπτυχιακούς τίτλους σε Electrical Engineering (MSc), Systems Engineering (MSc) και Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια (MA).

Θαλάσσια Υπηρεσία

Έχει υπηρετήσει σε Φρεγάτες τ. STANDARD ως Αξιωματικός Επιστασιών της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων καθώς και ως Διευθυντής Επιχειρήσεων, Διευθυντής Ηλεκτρονικών Συστημάτων και Ύπαρχος.

Διετέλεσε Κυβερνήτης στο ΤΠΚ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ (2015-2017). Από τον Σεπτέμβριο 2019 ασκεί τα καθήκοντα Κυβερνήτου στη Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ.

Λοιπές Υπηρεσίες – Επιτελικές Τοποθετήσεις

Ως επιτελής, υπηρέτησε στη Διοίκηση Μοίρας Φρεγατών 2, στη Διοίκηση Φρεγατών, καθώς και στο Αρχηγείο Στόλου ως Διευθυντής στη Διεύθυνση Επικοινωνιών του Α’ Κλάδου (ΑΣ/Α4).

Διαμνημονεύσεις και Μετάλλια

Έχει τιμηθεί με όλα τα παράσημα και διαμνημονεύσεις που προβλέπονται από το βαθμό του και τις θέσεις που έχει υπηρετήσει καθώς και διαμνημόνευση συμμετοχής σε Ειρηνευτικές Αποστολές και μετάλλιο συμμετοχής σε νατοϊκή επιχείρηση του Άρθρου 5.

Ξένες Γλώσσες – Οικογενειακή Κατάσταση

Ο Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σαλιάρης ΠΝ ομιλεί αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Με πληροφορίες από: in.gr, makeleio.gr, anixneuseis.gr