Ο Ιούλιος μπήκε με την προσδοκία ότι ο εσωτερικός τουρισμός και το άνοιγμα των συνόρων σε βασικούς πελάτες της Ελλάδας, θα περιορίσουν τις βαριές απώλειες. Εκφράστηκε, δε, η ελπίδα ότι μια επέκταση της φετινής σεζόν ως τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει ευεργετικά. Δυστυχώς οι εκτιμήσεις αυτές δεν επιβεβαιώνονται και σύμφωνα με υπολογισμούς του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρ. Τάσιου, οι φετινές εισπράξεις θα φτάσουν το πολύ στα 3 δις. ευρώ, έναντι 18 δις. ευρώ πέρσι και 20 δις. ευρώ που προβλέπονταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Τουρισμός: Στο 25% η πληρότητα πανελλαδικά
«Ο Ιούλιος φεύγει με μέση πληρότητα της τάξης του 25% πανελλαδικά, παρά το άνοιγμα των χωρών» αναφέρει στο iefimerida ο πρόεδρος της ΠΟΞ, συμπληρώνοντας ότι αυτή η τάση, αυτός ο χαμηλός ρυθμός αφίξεων, θα παρασύρει και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Πέρα από την έξαρση των κρουσμάτων σε χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία, που υποχρέωσε σε αλλαγή πλάνων τους μεγάλους tour operators, τη σταθερά κακή εικόνα των ΗΠΑ, το «απαγορευτικό» στη Ρωσία, έντονο προβληματισμό προκαλεί στους επαγγελματίες του κλάδου η διστακτικότητα και στον εσωτερικό τουρισμό. «Υπάρχει ένα φοβικό κλίμα» παρατηρεί ο Γ. Τάσιος, συμπληρώνοντας ότι επί του παρόντος δεν επιβεβαιώνονται οι αρχικές προσδοκίες για υψηλές πληρότητες σε χερσαίους προορισμούς, όπου δηλαδή δεν απαιτούνται μετακινήσεις με πλοίο ή αεροπλάνο.
Τουρισμός: Πόση θα είναι η πληρότητα στα νησιά τον Αύγουστο
Για τον Αύγουστο, το μήνα όπου παραδοσιακά οι Έλληνες προτιμούν για τις διακοπές τους, τα έως τώρα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μόνο στα μικρά νησιά- κυρίως Κυκλάδες- οι πληρότητες θα είναι υψηλές, ενώ στα μεγάλα νησιά και στους χερσαίους προορισμούς οι πληρότητες κατά μέσο όρο θα διαμορφωθούν γύρω στο 50%. Όπως σπεύδει, μάλιστα, να διευκρινίσει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, οι εκτιμήσεις αυτές δεν αφορούν στο σύνολο του Αυγούστου, αλλά μόνο στο διάστημα από 7 ως 20 του μήνα, δηλαδή στο pick των θερινών αδειών.
Τουρισμός: Φόβοι για μεγάλη «βουτιά» τον Σεπτέμβριο
Όσον αφορά στο Σεπτέμβριο, ο Γ. Τάσιος δεν κρύβει τον προβληματισμό, αν όχι το φόβο του, για μεγάλη «βουτιά» εάν δεν αλλάξει η τακτική της χώρας. Μεταξύ άλλων, συστήνεται στις Ελληνικές Αρχές το μέτρο των tests των 72 ωρών ως «διαβατήριο» εισόδου, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η άφιξη από χώρες όπως η Ρωσία, όπου τα κρούσματα είναι χαμηλά σε αναλογία του πληθυσμού.
Ο Γ. Τάσιος σημειώνει ότι όλα τα tests, που έχει πραγματοποιήσει ο ΕΟΔΥ στο προσωπικό των ξενοδοχείων, είναι αρνητικά κι αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθεί απ’ όσους διστάζουν να ταξιδέψουν, εν αντιθέσει με τα κρούσματα διασποράς και τα κρούσματα σε Airbnb, που επιβεβαιώνουν τους προβληματισμούς για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων υγιεινής. Από την άλλη, τα παράπονα των Ελλήνων για υψηλές τιμές στα εγχώρια καταλύματα- «κάποιοι θέλουν να βγάλουν τα σπασμένα πάνω μας», λένε χαρακτηριστικά- παρά την κρίση, έχουν φτάσει στα αυτιά των επαγγελματιών του κλάδου, που προσανατολίζονται σε κινήσεις προσέλκυσης των διστακτικών.
Πακέτα με εκπτώσεις για να ανέβει ο τουρισμός υπό τον φόβο «λουκέτου»
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται συντονισμένες κινήσεις από μικρές και μεγαλύτερες μονάδες, με 5νθήμερα πακέτα διακοπών και παροχή εκπτώσεων της τάξης του 20% ή 25% κατά περίπτωση.
Με φόντο τη χαμένη χρονιά, οι επαγγελματίες του κλάδου δεν κρύβουν το φόβο τους για την επόμενη ημέρα. Πέρα από την οικονομική καταστροφή των εγχώριων επιχειρήσεων- πριν ανοίξουν τα σύνορα υπήρχαν εκτιμήσεις για χιλιάδες «λουκέτα» και 150- 200 χιλιάδες ανέργους- ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιοι ξένοι τουριστικοί πράκτορες και ποιες αεροπορικές εταιρίες θα έχουν καταφέρει να επιβιώσουν, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ότι η τριετία που έρχεται θα είναι δύσκολη.
*Του Γιώργου Παππού από iefimerida.gr