Κεντρική Μακεδονία

Κεντρική Μακεδονία: 12,5 εκατ. ευρώ για έργα οδικής ασφάλειας και αντιπλημμυρικής προστασίας

By admin

July 24, 2020

Σε νέα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και έργα οδικής ασφάλειας στο δίκτυο ευθύνης της, στη Θεσσαλονίκη και τους άλλους έξι νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, θα προχωρήσει η περιφέρεια, για την οποία το υπουργείο ενέκρινε ποσό, ύψους, 12,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να εκπονήσει τις απαιτούμενες μελέτες.

Ήδη η περιφέρεια έχει καταρτίσει λίστα με τα έργα που έχει σκοπό να υλοποιήσει, ενώ η Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ενέκρινε 16 μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις διευθέτησης ρεμάτων και για συντήρηση προβληματικών τμημάτων του οδικού δικτύου σε όλους τις περιφερειακές ενότητες.

Στο πλαίσιο μάλιστα των έργων οδικής ασφάλειας, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχει ήδη ιεραρχήσει αρκετά στο νομό Θεσσαλονίκης, με πρώτο τον παράδρομο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Μουδανιών από το ύψος του νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» έως την κοινότητα Νέου Ρυσίου του δήμου Θέρμης.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων, Πάρι Μπίλλια, με το ποσό το 12,5 εκατ. ευρώ που διασφάλισε η ΠΚΜ μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης, θα μπορούν να γίνουν δεκάδες μελέτες για έργα που χρήζουν άμεση διευθέτηση, ενίσχυση και προστασία, ενώ με το ποσό που θα απομείνει από τις εκπτώσεις θα δοθεί η δυνατότητα να γίνουν και άλλα έργα που σε αυτή τη φάση δεν είναι προγραμματισμένα.

«Το ποσό αυτό θα το αξιοποιήσουμε αποκλειστικά για μελέτες που είναι κοστοβόρες και επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της περιφέρειας για να μπορέσουμε να τρέξουμε έργα που σε πολλές περιπτώσεις έχουν επείγοντα χαρακτήρα» τόνισε ο κ. Μπίλλιας.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι στον άξονα των αντιπλημμυρικών έργων θα γίνουν διευθετήσεις ρεμάτων και καθαρισμοί, προκειμένου να οι κατά τόπους περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας να θωρακιστούν για τον κίνδυνο πλημμυρών, καθώς και παρεμβάσεις για τη βελτίωση γεωμετρικών χαρακτηριστικών.

Στον άξονα των έργων οδικής ασφάλεια θα γίνουν παρεμβάσεις σε πολλούς δρόμους που αντιμετωπίζουν προβλήματα από φθορές και θέτουν σε κίνδυνο τους διερχόμενους οδηγούς.

«Με τις μελέτες που θα εκπονήσουμε θα καλύψουμε πολλά νέα έργα και θα κερδίσουμε χρόνο, όταη θα έρθει η ώρα να τα δημοπρατήσουμε» σημείωσε ο κ. Μπίλλιας.

Ενισχύεται ο Γαλλικός ποταμός

Μια από τις πρώτες μελέτες που ενέκρινε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασής της, αφορά στο Γαλλικό ποταμό.

Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η δημοπράτηση για την επιλογή αναδόχου εκπόνησης της μελέτης με τίτλο «Συμπλήρωση –Ενίσχυση Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας Ποταμού Γαλλικού και οριοθέτηση του», με τη διαδικασία Ανοικτού Διαγωνισμού. Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται σε 500.000 που θα διατεθούν από το πακέτο των 12,5 εκατ, ευρώ του υπουργείου Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο ο αντιπεριφερειάχρης κ. Μπίλλιας, υπογράμμισε ότι πρόκειται για σοβαρές παρεμβάσεις στον ποταμό, οι οποίες θα αποτρέψουν τον κίνδυνο πλημμυρών.

*Της Φανής Σοβιτσλή από makthes.gr