Featured

ΟΦΚΑΘ: Μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους στο νερό!

By admin

July 16, 2020

Ο ΟΦΚΑΘ μας ενημερώνει ότι από τους σημαντικότερους κινδύνους του καλοκαιριού είναι το νερό και μας προειδοποιεί να μην αφήνουμε ποτέ τα παιδιά μόνα τους στο νερό. Οι πνιγμοί είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτων λόγω ατυχημάτων, στα παιδιά κάτω των 14 ετών.

Περίπου 350 πνιγμοί αντιστοιχούν το χρόνο. Oι καταγεγραμμένοι θάνατοι στη θάλασσα ανέρχονται σε 331 για το έτος 2018 και σε 396 για το έτος 2019. Τα ατυχήματα συνέβησαν στη θάλασσα, σε λίμνες, ποτάμια, πισίνες, δεξαμενές, ακόμη και σε μπανιέρες. Κάθε χρόνο περίπου 20 παιδιά (μικρότερα των 14 ετών) και 15 έφηβοι (15-19 ετών) πνίγονται. Για κάθε παιδί που πνίγεται άλλα 7 παιδιά εξετάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και άλλα 6 περίπου νοσηλεύονται.

Στην Ελλάδα το 70% σχεδόν των πνιγμών και παρ’ ολίγων πνιγμών, σε παιδιά μικρότερα των 15 ετών, διαδραματίζονται στη θάλασσα, ενώ το 25% στις πισίνες. Από έρευνα που είχε γίνει από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και φορείς περίπου το 63% δεν γνωρίζει να κολυμπάει σωστά».

Ο ΟΦΚΑΘ είναι μια εθελοντική διασωστική ομάδα με έτος ίδρυσης το 2007. Από το Μάιο του 2008 είναι ενταγμένη στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με αρ. μητρώου 55/2008.

Η έδρα της Ομάδος είναι στο Δ.Δ Περαίας του Δήμου Θερμαϊκού της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και έχοντας αναπτύξει ένα ικανό δίκτυο με Βάσεις ετοιμότητας, στο Κιλκίς (Μουριές) στην Χαλκιδική (Κασσανδρεία – Ορμύλια – Σάρτη), στην Φθιώτιδα, στην Ατττική, στην Ύδρα, καλύπτοντας πανελλαδικά και προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες μας στους τομείς πυρασφάλειας, δασοπυρόσβεσης, έρευνας – διάσωσης (ορεινής και θαλάσσιας) και A’ βοηθειών.

Ο Ο.Φ.Κ.Α.Θ. έχει βραβευτεί τον Σεπτέμβριο του 2016 στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με το διεθνώς αναγνωρισμένο βραβείο ‘’Giuseppe Sciacca’’ από την Ιταλία για την εθελοντική του δράση.

Ο σκοπός της ομάδος είναι : α) Διαφύλαξη του φυσικού πλούτου β) Αντιμετώπιση φυσικών και μαζικών καταστροφών γ) Έρευνα – διάσωση αγνοουμένων ατόμων δ) Πρώτες βοήθειες – Υγειονομικές καλύψεις ε) Εκπαιδευτικά σεμινάρια – Ασκήσεις.

Ο Ο.Φ.Κ.Α.Θ και η Βάση Ετοιμότητας Σάρτης σε συνεργασία με την Bayline Lifeguards διοργανώνουν το 7ο Ναυαγοσωστικό σεμινάριο στις 24/25/26 Ιουλίου στην Σάρτη Χαλκιδικής. – Δηλώστε συμμετοχή!