Ανεξάντλητος ο γαστρονομικός πλούτος της Ανατολικής Χαλκιδικής

Κάθε KOUZINA γιορτή συνθέτει και μία αποκάλυψη: αυτό τουλάχιστο μας δίδαξε η 11ετής «αφοσίωση» της διοργάνωσης στην ανάδειξη όλων των πιάτων που αποτελούν κομμάτι της γαστρονομικής κληρονομιάς της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Τελευταία εμφάνιση που απογείωσε το γευστικό αισθητήριο? Η «κουλουμπαρόπιτα» Ιερισσού, η οποία παρουσιάσθηκε «στη γιορτή της θαλασσινής κουζίνας» στο ψαρολίμανο του οικισμού, κατά τη διάρκεια του παραδοσιακού ιερισσιώτικου γεύματος που παρετέθη από εκπροσώπους τοπικών φορέων προς τιμήν των Ελλήνων εκπροσώπων Τύπου που κατέγραψαν τη γαστρο-πολιτιστική διαδρομή της περιοχής.

Η κουλουμπαρόπιτα (από το «κουλόμπαρος» = γυμνός στην ντοπιολαλιά) είναι μια ιδιαίτερη πίτα που φτιάχνεται χωρίς φύλλο και περιέχει φρέσκο κολοκύθι, μυρωδικά, φέτα Ιερισσού και αλεύρι. Σερβίρεται ως πρώτο πιάτο ή επιδόρπιο, ενώ παλαιότερα αποτελούσε έναν εύκολο, γρήγορο και οικονομικό τρόπο για να «χορτάσει» η οικογένεια σε περιόδους οικονομικής ανέχειας.

Σήμα κατατεθέν της Ιερισσού, με την πλούσια σε ζαρζαβάτι παραγωγή, η μυρωδάτη «κουλουμπαρόπιτα» συνθέτει μέρος της γαστρονομικής πρόσκλησης, που σας απευθύνει η Ανατολική Χαλκιδική αυτό το ιδιαίτερο καλοκαίρι.

Πηγή: mountathosarea.org

Exit mobile version