Featured

Συνεργασία Πολιτών: Τα πιο μεγάλα έργα είναι αυτά που δεν φαίνονται

By admin

July 03, 2020

Τρίωρη σύσκεψη με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Πολυγύρου πραγματοποίησε ο επικεφαλής της Συνεργασίας Πολιτών, Δημήτρης Κυργιαφίνης, με αντικείμενο την κατάσταση των ρεμάτων του Πολυγύρου κι ιδιαίτερα του αστικού ρέματος που ξεκινάει απ’ το νοσοκομείο και περνάει απ’ το κοιμητήριο και την περιοχή «στρεμματουδια», το οποίο στο ανοικτό του σημείο δημιούργησε πρόβλημα υπερχείλισης κατά την διάρκεια της πρόσφατης σφοδρής νεροποντής.

Το πρόβλημα του ρέματος, το οποίο έθιξε πρόσφατα κι ο δημοτικός σύμβουλος, Ιωάννης Σφυρής, απαιτεί την δρομολόγηση ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, με έμφαση στην εκκίνηση διορθωτικών παρεμβάσεων στο ρυμοτομικό σχέδιο του Πολυγύρου. Στόχος είναι ένα νέο τροποποιημένο ρυμοτομικό, το οποίο ν’ αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση και ν’ αποκαθιστά τις κοίτες των ρεμάτων, ώστε να καταστεί εφικτή η προστασία από πλημμύρες, μέσα από την υλοποίηση τεχνικών έργων που θα διαρκέσουν στο χρόνο. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αφορά μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλους τους οικισμούς του Δήμου Πολυγύρου.

Επί χρόνια τα ρέματα εντός των οικισμών, καθώς ήταν μια πάγια τακτική των πολεοδόμων, αντιμετωπίζονταν από τις μελέτες ως χώροι για πάρκα, πλατείες, δρόμους, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες αντιπλημμυρικής θωράκισης του εκάστοτε οικισμού. Συνεπώς, είναι απαραίτητο η δημοτική αυτοδιοίκηση να σπεύσει άμεσα στην διόρθωση αυτών των στρεβλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η Συνεργασία Πολιτών καλεί σε πολυεπίπεδη διαβούλευση όλες τις παρατάξεις που έχουν άποψη για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και τους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται απ’ τις υφιστάμενες κακοτεχνίες, καθώς και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση που έχει την κύρια ευθύνη και την αρμοδιότητα της διαχείρισης των ρεμάτων. Στόχος είναι να προχωρήσουμε γρήγορα σε μία συνολική πρόταση έργων διευθέτησης των αστικών ρεμάτων του Πολυγύρου και άλλων περιοχών του Δήμου μας, στις οποίες απαντώνται παρόμοια προβλήματα. Η ασφάλεια όλων, η ποιότητα ζωής, η αναβάθμιση του αστικού τοπίου κι η ανάδειξη ελεύθερων χώρων μέσα στην πόλη απαιτεί την διευθέτηση αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού θέματος. Τα πιο μεγάλα έργα είναι αυτά που δεν φαίνονται.