Εκκλησιασμός στην καλοκαιρινή Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής (φώτο)

Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία του Κορωνοϊού και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, ευρισκόμενοι στα τέλη του Ιουνίου και στην καρδιά του καλοκαιριού, εκατοντάδες Θεσσαλονικείς και όχι μόνο γέμισαν την παραθαλάσσια Κωμόπολη της Ν. Καλλικράτειας Χαλκιδικής.

Μαζί με τις καλοκαιρινές διακοπές συνδυάζουν και την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων προσερχόμενοι στον περικαλλή και υπερμεγέθη Ιερό Ναό της Οσίας Παρασκευής της νέας, η οποία γεννήθηκε στους Επιβάτες και εκοιμήθη στην Καλλικράτεια της Τουρκίας.

Η Καλλικράτεια (σήμερα Mimarsinan) ήταν ελληνική κωμόπολη κτισμένη επί του αριστερού κέρατος του κόλπου των Αθύρων της Προποντίδας και απείχε περίπου 32 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη.

Οι ξεριζωμένοι κάτοικοι της το 1924 σε εφαρμογή της σύμβασης της Λωζάνης περί ανταλλαγής πληθυσμών βάση θρησκεύματος (εξαιρουμένων των Χριστιανών της Κωνσταντινούπολης και των Μουσουλμάνων της Θράκης και μεταγενέστερα των Χριστιανών της Ίμβρου και Τενέδου) μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας βρέθηκαν στην Χαλκιδική, όπου έχτισαν την Νέα Καλλικράτεια ανεγείροντας Ναό προς τιμήν της Οσίας Παρασκευής.

Μαζί με τον πόνο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, όσοι απέμειναν και έφτασαν στη νέα πατρίδα, έφεραν μαζί τους μνήμες, Ιερές Εικόνες και Ιερά Κειμήλια που τα τοποθέτησαν στο Ναό που έφτιαξαν με ξύλα και υλικά της εποχής.

Το 1994 στη θέση του ξύλινου παραπτήγματος θεμελίωσαν νέο μεγάλο Ιερό Ναό – πραγματικό κόσμημα, που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο της Κωμοπόλεως προκειμένου να καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες των πιστών. Θεμελιώθηκε επί του μακαριστού Μητροπολίτου Κασσανδρείας Συνέσιου και εγκαινιάστηκε από τον νυν Σεβ. Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ. Νικόδημο.

Με τον φιλακόλουθο λαό να αυξάνεται κατά πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες, πλήθος πιστών εκκλησιάζεται στον συγκεκριμένο Ναό, όπως και σήμερα, Κυριακή 28 Ιουνίου τ.έ., που συμμετείχε στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε από τον Κτήτορα του Ναού Παν. Αρχ. Ησαϊα Μαραντίδη, τον Προϊστάμενο του Ναού Παν. Αρχ. Συνέσιο Στάθη και τους Εφημερίους Παν. Αρχ. Προκόπιο Πασχαλίδη και τον Ιερέα π. Σαράντη Παπλωματά.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. π. Συνέσιος, αναλύοντας τη σημερινή Ευαγγελική Περικοπή και τονίζοντας ότι η αναξιότητα και η αμαρτωλότητα του καθενός οδηγεί μέσα από την μετάνοια στην Ουράνια Βασιλεία.

Ουδείς άξιος, είπε, για να γευθεί το Τίμιο Σώμα και Αίμα του Κυρίου, αλλά ο πνευματικός αγώνας δεν σταματά ποτέ προκειμένου να βρεθούμε στην αγκαλιά του Θεού.

Πηγή: romfea.gr

Exit mobile version