Κοινοβουλευτική παρέμβαση Απ. Πάνα για την αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου της παραλίας Ν. Ηράκλειας

Ο Βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής Πάνας Απόστολος, έπειτα από σχετική αυτοψία στο παραλιακό μέτωπο της Ν. Ηράκλειας προχώρησε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τα Υπουργεία Υποδομών Μεταφορών και Εσωτερικών για την άμεση επισκευή και αντιμετώπιση της διάβρωσης του παραλιακού μετώπου της περιοχής.

Οι συνεχόμενες διαμαρτυρίες των κατοίκων περιγράφουν μια δραματική εικόνα της ακτής με έντονα φαινόμενα της διάβρωσης από την θάλασσα , προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα και στα θεμέλια των κτισμάτων. Έτσι κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής κινδυνεύουν και οι επαγγελματίες μαραζώνουν οικονομικά.
Ο κ. Πάνας επισημαίνει σχετικά : « Μια ακόμη χρονική καθυστέρηση μπορεί να αποτελέσει αιτία κατάρρευσης του παραλιακού μετώπου. Είναι επιτακτική ανάγκη, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς για την άμεση επισκευή και αντιμετώπιση των διαβρώσεων της παραλίας ».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
– Υποδομών κ Μεταφορών κ. Καραμανλή Κώστα
– Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο Παναγιώτη.

Θέμα : « Αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου Ν. Ηράκλειας Χαλκιδικής ».

Κύριοι Υπουργοί,
Το παραλιακό μέτωπο της Νέας Ηράκλειας Χαλκιδικής έχει εγκαταλειφθεί και η παρούσα κατάστασή του εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών των επισκεπτών αλλά και των επαγγελματιών της.
Συγκεκριμένα το πρόβλημα εντοπίζεται στο παραλιακό μέτωπο, που εκτείνεται από τα όρια της Επανομής (περιοχή «Μπονάτσα-Ντουράκι») μέχρι τα όρια της Καλλικράτειας (περιοχή «Σαχάρα»), δηλαδή σε περιοχή περίπου τριών χιλιομέτρων με κατοικίες και καταστήματα.
Οι συνεχόμενες διαμαρτυρίες των κατοίκων περιγράφουν μια δραματική εικόνα της ακτής. Το πλακόστρωτο του πεζοδρομίου σε πολλά σημεία να έχει καταρρεύσει, γεμίζοντας μπάζα τη θάλασσα και με τα κιγκλιδώματα είναι σκουριασμένα. Μάλιστα, το φαινόμενο της διάβρωσης της ακτής από την θάλασσα έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε σε πολλά σημεία η θάλασσα να αγγίζει τα όρια του δρόμου και παρατηρούνται πλημμύρες.
Το αποτέλεσμα είναι οι κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής να κινδυνεύουν και οι επαγγελματίες να μαραζώνουν οικονομικά.
Το πρόβλημα της διάβρωσης είναι γνωστό τουλάχιστον από το 2005, οπότε ο τότε Δήμος Καλλικράτειας, αποφάσισε να αναθέσει την εκπόνηση μελέτης, με την οποία θα προσδιορίζονταν τα απαιτούμενα έργα για τον περιορισμό του φαινομένου.
Για την υλοποίηση του σχεδίου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κ.Μ. καθυστερεί σύμφωνα με το Δήμο Ν. Προποντίδας , να εγκρίνει τις άδειες και να δώσει εντολή στον μελετητή να προχωρήσει. Αποτέλεσμα αυτού, να χαθεί και η χρηματοδότηση που είχε εξασφαλιστεί για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε περισσότερα από 5 εκ. ευρώ.

Επειδή ο χρόνος λειτουργεί αρνητικά και η στατικότατα του παραλιακού μετώπου φθίνει καθημερινά σε ένα έργο, που πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα για την Ηράκλεια,

Ερωτάστε κ. κ. Υπουργοί :
– Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να προστατεύσετε τη Ν. Ηράκλεια από την πιθανή ολοκληρωτική κατάρρευση του παραλιακού της μετώπου;
-Έχετε σκοπό να αξιοποιήσετε χρηματικά κονδύλια των Υπουργείων σας, για το συγκεκριμένο ζήτημα ;

Ο ερωτών Βουλευτής
Χαλκιδικής
Πάνας Απόστολος

Exit mobile version