Βρέθηκαν τα συντρίμμια του καναδικού ελικοπτέρου που έπεσε στο Ιόνιο

Σχεδόν έναν μήνα μετά την πτώση του CH-148 Cyclone, του καναδικού ελικοπτέρου νέου τύπου που ήταν ανεπτυγμένο στη φρεγάτα HMCS Fredericton, η κοινή ομάδα έρευνας που συγκρότησαν οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά και το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό εντόπισαν τα συντρίμμια και σορούς που ανήκουν στα μέλη του πληρώματος.

Το ελικόπτερο έπεσε στις 29 Απριλίου στο Ιόνιο, περίπου 80 χλμ δυτικά της Κεφαλονιάς. Συμμετείχε με 6μελές πλήρωμα σε άσκηση του ΝΑΤΟ. Η μία σορός εντοπίστηκε λίγες ώρες μετά το δυστύχημα.

Η ομάδα έρευνας χρησιμοποίησε το υπό κυπριακή σημαία πλοίο EDT Hercules και το τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο του αμερικανικού ΠΝ Remora III, το οποίο έφθασε σε βάθος 3.143 μέτρων όπου εντόπισε μεγάλο μέρος της ατράκτου και ανθρώπινα λείψανα.

Για «ενθαρρυντική είδηση» έκανε λόγο ο Καναδός υποστράτηγος Μάικ Ρουλό, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου. «Δεν αφήνουμε τους πεσόντες μας πίσω. Η ανάκτηση των σορών είναι καθήκον ύψιστης σημασίας για όλους μας», πρόσθεσε.

Η ανάσυρση των συντριμμιών του CH-148 Cyclone θα επιτρέψει στους στρατιωτικούς ερευνητές να εξακριβώσουν τι προκάλεσε το δυστύχημα. Ο υποναύαρχος Κρεγκ Μπέινς, επικεφαλής της καναδικής ναυτικής διοίκησης Ατλαντικού, αναγνώρισε πάντως ότι η επιχείρηση είναι «περίπλοκη και ενδέχεται να συνεχιστεί για κάποιο καιρό».

Exit mobile version