Την ανάγκη να «πέσουν» στην ελληνική αγορά χρήματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ώστε να ανακάμψουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.
Παρότι, όπως είπε είναι ευρωπαϊστής, τόνισε πως «αν έπειτα από όλα αυτά που περνάμε για τα οποία δε φταίει κανένα κράτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση δε δείξει επιτέλους την αλληλεγγύη της, τότε δε βλέπω τον λόγο να παραμένουμε, όσο σκληρό κι αν ακούγεται αυτό».
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που κατέθεσε το Επιμελητήριο στην κυβέρνηση για την τόνωση της αγοράς, ο κ. Κουφίδης ανέφερε ότι ζητήθηκε, πέρα από την ελάφρυνση των επαγγελματιών με μείωση ΦΠΑ και φόρου προκαταβολής, όλες οι πληρωμές που ήταν για το καλοκαίρι να πάνε πιο πίσω, μετά τον Σεπτέμβριο.
Κρίσιμος κλάδος η εστίαση
Σημαντικό παράγοντα χαρακτήρισε ο πρόεδρος τον κλάδο της εστίασης, ο οποίος αριθμεί περίπου 3.700 μέλη του Επιμελητηρίου σε σύνολο 11.500, με επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους. Στα συγκεκριμένα καταστήματα, όπως και στα παραλιακά μαγαζιά, τόνισε πως πρέπει να δοθεί επιπλέον χώρος για τραπεζοκαθίσματα, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, έτσι ώστε να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις και να αποφύγουν το κλείσιμο, το οποίο σημαίνει και απόλυση εργαζομένων.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι πρέπει να προβλεφθούν μέτρα ελάφρυνσης για όλους τους επαγγελματίες, ώστε να μην αδικηθεί κανένας κλάδος.
Αναγκαία η ασφάλεια
Ο κ. Κουφίδης υπογράμμισε την κρισιμότητα των μέτρων υγιεινής που πρέπει να τηρηθούν, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση.
«Το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να έχουμε μία έξαρση κρουσμάτων κι ένα νέο lockdown. Αν συμβεί αυτό θα είναι η ταφόπλακα της αγοράς», είπε χαρακτηριστικά.
Να στηριχθούν οι τοπικές αγορές
Ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στην καμπάνια που σκοπεύει να ξεκινήσει το Επιμελητήριο μαζί με τους φορείς του τουρισμού και της αυτοδιοίκησης της Χαλκιδικής σε αγορές που έχουν σχέση με τον οδικό τουρισμό, όπως τα Βαλκάνια, η Ρουμανία, η Γερμανία και η Αυστρία.
Όπως είπε, η καμπάνια που θα βασίζεται στην προβολή της χώρας ως ασφαλούς προορισμού, θα πραγματοποιηθεί συμπληρωματικά με αυτήν της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Καμπάνια με αιχμή την ασφάλεια της χώρας.
Ωστόσο, όπως είπε, ακόμη και στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχουν προβλήματα, που έχουν σχέση κυρίως με τα σύνορα, όπως πόσες συνοριακές πύλες θα ανοίξουν στη χώρα μας, αν θα ανοίξουν τα σύνορα στις χώρες αυτές και το κυριότερο τι θα γίνει αν ξανακλείσουν τα σύνορα.
Σε ερώτηση αν οι επιχειρήσεις μπορούν να στηριχθούν στον εσωτερικό τουρισμό, ο κ. Κουφίδης εξέφρασε τις αμφιβολίες του επισημαίνοντας ότι αποτελεί μόλις το 7% του συνόλου του τουρισμού. Και κάλεσε τους πολίτες θα δείξουν την αλληλεγγύη τους στη δύσκολη αυτή συγκυρία ενισχύοντας τις τοπικές μας αγορές και τα τοπικά καταστήματα.
Πηγή: grtimes.gr