Σχέδιο Δράσης “Enjoy Polygyros” – Η πρόταση της Συνεργασίας Πολιτών για την ανάπτυξη και τον δημόσιο χώρο.
Ενόψει της συζήτησης της ερχόμενης Τρίτης στο Δημαρχείο για τους τρόπους στήριξης των επαγγελματιών του Πολυγύρου και της τοπικής ανάπτυξης, η δημοτική μας παράταξη καταθέτει ένα σχέδιο δράσης, με τον τίτλο “Enjoy Polygyros”, ώστε να συμβάλλει εποικοδομητικά στη συζήτηση. Tο συγκεκριμένο σχέδιο είναι ανοικτό και θέλουμε να αποτελέσει μία βάση για συλλογική δράση, με συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων.
Οι προτάσεις της Συνεργασίας Πολιτών για την στήριξη του εμπορικού ιστού και για τον δημόσιο χώρο στον Δήμο Πολυγύρου.
Γενικοί Στόχοι :
1. Η στήριξη της οικονομίας της τοπικής αγοράς του Δήμου.
2. Η ενίσχυση των επαγγελματιών που πλήττονται από την κρίση.
3. Η αναβάθμιση του Δήμου Πολυγύρου ως κοντινού προορισμού τουρισμού, ψυχαγωγίας, πολιτισμού, άθλησης, γαστρονομίας 12 μήνες το χρόνο.
4. Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής κι η προσβασιμότητα στο δημόσιο χώρο.
Προτεινόμενη μεθοδολογία εργασίας :
1. Δημιουργία μίας πλατιάς πλατφόρμας συζήτησης και συνεννόησης με τους εμπορικούς φορείς, με τις παρατάξεις της αυτοδιοίκησης, με την δημοτική και τις τοπικές αρχές, με τους πολίτες και τα κινήματα.
2. Ανοικτό κάλεσμα σε επιστήμονες της αρχιτεκτονικής του δομημένου χώρου, σε αρχιτέκτονες τοπίου, σε συγκοινωνιολόγους, σε μηχανικούς, σε ειδικούς του τουριστικού μάρκετινγκ για εθελοντική συμβολή.
3. Ανοικτό κάλεσμα στο αναπηρικό κίνημα για τις προτάσεις του σε σχέση με την κινητικότητα στο Δήμο, στις παραλίες, στις πόλεις, στα χωριά και στα αξιοθέατα του Δήμου Πολύγυρου.
4. Ανοικτό κάλεσμα σε φορείς του πολιτισμού, σε πολιτιστικούς συλλόγους και σε πολίτες για την ανάδειξη του πολιτιστικού και λαογραφικού αποθέματος του Δήμου. Άμεση λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου και βέλτιστη αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Ολύνθου σε συνδυασμό με τη δημιουργία μικρού εκθετηρίου.
5. Κατάρτιση συγκεκριμένων μελετών βελτίωσης της προσβασιμότητας, με ταυτόχρονη έμφαση στην ανάγκη των επαγγελματιών να επιβιώσουν και να λειτουργήσουν σε ένα σταθερό θεσμικό περιβάλλον σε σχέση με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα στο δημόσιο χώρο.
6. Συγκρότηση μιας task force συντονισμού των προτάσεων και μικρών ομάδων έργου ανά τόπο, με την συμμετοχή επαγγελματιών και φορέων, ώστε να καταγραφούν αναλυτικά τα αιτήματά τους ανά χωριό, ανά παραλία και τα αντίστοιχα των πολιτών.
Άξονες έργου :
1. Ελάφρυνση επιβαρύνσεων στους επαγγελματίες.
2. Διεύρυνση του δημόσιου χώρου για όλους.
3. Τουριστική προβολή – Βελτίωση της ενδοδημοτικής και διαδημοτικής κινητικότητας.
4. Οικολογία -αειφορία – κοινωνικότητα.
Άξονας 1ος : Ελάφρυνση επιβαρύνσεων στους επαγγελματίες.
Τι ΔΕΝ θέλουμε : Δεν θέλουμε ένα δήμο “εμπορική έρημο”. Δεν θέλουμε “λουκέτα” και δεν θέλουμε μαζική ανεργία.
Τι ΘΕΛΟΥΜΕ : Θέλουμε εμπορικούς προορισμούς με ποιότητα παροχής υπηρεσιών και στην πόλη του Πολύγυρου και στα χωριά και στις παραλίες.
Πως το πετυχαίνουμε :
1. Επανεξέταση όλου του πλαισίου των δημοτικών τελών κι επιβαρύνσεων στην κατεύθυνση των μονίμων ελαφρύνσεων σε τέλη των επαγγελματιών που χρησιμοποιούν τον δημόσιο χώρο.
2. Πάγιο σύστημα δοσοποίησης των οφειλών προς το Δήμο, για όλους τους λογαριασμούς και τα τέλη που πληρώνουν οι επαγγελματίες.
Πως το χρηματοδοτούμε :
1. Άμεση κοστολόγηση του πακέτου των μέτρων από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου.
2. Άμεση τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου στην κατεύθυνση των φοροελαφρύνσεων.
3. Άμεση απαίτηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για αύξηση των τακτικών κι εκτάκτων αυτοτελών πόρων του Δήμου Πολυγύρου, ώστε να διατίθενται μόνιμα για μείωση των βαρών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
4. Εξάντληση όλων των διαθεσίμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την μείωση όλων των τελών, όσο διαρκούν οι επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού.
Άξονας 2ος : Διεύρυνση του δημοσίου χώρου για όλους.
Τι ΔΕΝ θέλουμε : Δεν θέλουμε να καταστραφούν οι επιχειρήσεις, δεν θέλουμε να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες και δεν θέλουμε να δυσφορούν οι επισκέπτες.
Τι ΘΕΛΟΥΜΕ : Περισσότερες εμπορικές γειτονιές μέσα στην πόλη, περισσότερο χώρο για ψυχαγωγία, περισσότερα τραπεζοκαθίσματα για να ζήσουν οι επιχειρήσεις, μεγαλύτερη άνεση στις παραλίες για όλους.
Πως το πετυχαίνουμε :
Αναδιατάσουμε τη σχέση πεζού – εμπορικών χρήσεων – αυτοκινήτου. Στόχος μας να κερδίσουμε χώρο από το αυτοκίνητο για να μπορούν να κερδίσουν περισσότερο χώρο οι επαγγελματίες και να μπορούν οι πολίτες κι οι επισκέπτες να κινούνται με άνεση στον χώρο.
Συγκεκριμένα :
– Στην πόλη του Πολυγύρου επιχειρούμε να δημιουργήσουμε “αρτηρίες πεζοδρόμησης”, ώστε να ενωθεί ο υφιστάμενος πεζόδρομος με τα νέα κέντρα εμπορικής δραστηριότητας, στα πρότυπα του ενοποιημένου περιπάτου του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.
– Στην πόλη του Πολυγύρου χαράσσουμε άμεσα και ποδηλατόδρομο, ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος φιλικός στην ήπια κίνηση, όπου θα επιτρέπονται κι οι εμπορικές χρήσεις. Μία τέτοια χάραξη θα αναβαθμίσει εμπορικά όλη την πόλη, όπως ακριβώς έγινε στην παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου επιχειρήσεις, πολίτες, επισκέπτες κι αθλούμενοι πολλαπλασιάζουν την εμπορική κίνηση και τα έσοδα.
– Στα χωριά του Δήμου δημιουργούμε περιπατητικές διαδρομές άμεσα. Κάθε χωριό χαράσσει τις διαδρομές αυτές μέσα από μία διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, τις οριοθετεί και τις αναρτά στο διαδίκτυο άμεσα.
– Στις παραλίες του Δήμου παντού δημιουργούμε υποδομές προσβασιμότητας για όλους, ράμπες, τουαλέτες και επαναχαράσσουμε το πλαίσιο εμπορικής δραστηριότητας, ώστε να μην είναι ανέφικτο για τους επαγγελματίες να λειτουργήσουν. Θέλουμε διασκέδαση στις παραλίες, θέλουμε εμπορικό τζίρο κι είμαστε βέβαιοι ότι οι υποδομές προσβασιμότητας ενισχύουν την εμπορική κίνηση. Οι υποδομές αυτές χαράσσονται μετά από διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης με όλους και αναρτώνται στο διαδίκτυο.
Άξονας 3ος : Τουριστική Προβολή
Τι ΔΕΝ θέλουμε : ΔΕΝ θέλουμε να χαθεί η σεζόν, ΔΕΝ θέλουμε να καταρρεύσουν τα τουριστικά έσοδα, ΔΕΝ θέλουμε εξάρτηση μόνο από παγκόσμιες τουριστικές τάσεις που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.
Τι θέλουμε : Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την εγγύτητα του Δήμου Πολύγυρου με την Θεσσαλονίκη και με τα Βαλκάνια για την ανάπτυξη οδικού τουρισμού 12 μήνες το χρόνο.
Πως το πετυχαίνουμε :
– Δημιουργούμε γραφείο τουριστικής προβολής του Δήμου Πολυγύρου.
– Πιέζουμε για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης Πολύγυρου.
– Ανοίγουμε μία μεγάλη καμπάνια τουριστικής προβολής στις συγκεκριμένες αγορές οδικού τουρισμού.
– Δημιουργούμε ένα δίκτυο συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, ώστε να στηριχθεί η τουριστική δραστηριότητα μέσω “επιχειρηματικών συστάδων” (clusters) που θα έχουν ως χαρακτηριστικό τους γνώρισμα το “Enjoy Polygyros”.
– Διαχέουμε αυτή τη λογική και σε όλα τα χωριά του Δήμου και στα ορεινά και στα παραθαλάσσια.
– Δημιουργούμε υποδομές ενδοδημοτικής και διαδημοτικής κινητικότητας. Στόχος ο τουρίστας να έρχεται με το αυτοκίνητό του, αλλά να το παρκάρει με ασφάλεια και να κινείται σε προορισμούς με μικρά οικολογικά τουριστικά λεωφορεία. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η κατανάλωση και μειώνεται ο κίνδυνος ατυχημάτων.
– Βελτιώνουμε το οδικό δίκτυο παντού, ώστε κανένα χωριό του Δήμου να μην αποκλειστεί από αυτό το νέο τουριστικό μοντέλο.
Άξονας 4ος : Οικολογία – αειφορία – κοινωνικότητα.
Τι ΔΕΝ θέλουμε : Δεν θέλουμε ένα Δήμο που να δυσφημίζεται από την εικόνα της διαχείρισης των απορριμμάτων του, που να μην έχει καθαρό νερό, που να μην διαχειρίζεται τα λύμματα του. ΔΕΝ θέλουμε επίσης ένα Δήμο χωρίς ιδιαίτερη μέριμνα για την προσβασιμότητα σε πολίτες και τουρίστες με αναπηρία.
Τι ΘΕΛΟΥΜΕ : Ένα Δήμο που θα διασκεδάζει, που θα χαίρεται τη ζωή, που θα είναι “πράσινος” και πρωτοπόρος στην ανακύκλωση.
Πως το πετυχαίνουμε :
1. Δημιουργούμε ένα νέο “προφίλ” στο Δήμο και ξεκινάμε ανακύκλωση στην πηγή. Διαχέουμε αυτή τη λογική σε όλους τους τουρίστες, τους επισκέπτες και τους πολίτες μας. Ο Δήμος ξεκινάει άμεσα την υποδομή τετραπλών κάδων, στα πρότυπα του Βελγίου και της Γερμανίας.
2. Όλες οι επιχειρήσεις κι οι δημόσιοι χώροι κάνουν προσπάθειες για να γίνουν “mouvement friendly”. Θέλουμε να γίνουμε φιλικός προορισμός για τους επισκέπτες μειωμένης κινητικότητας και θέλουμε αυτό να αποτελεί τμήματος του “brand name” μας.
3. Ξεκινάμε άμεσα μία μεγάλη προσπάθεια για επανεκκίνηση όλων των έργων διαχείρισης λυμάτων, ώστε να έχουμε γαλάζιες σημαίες παντού, ενώ μπορεί να εξεταστεί κι η δημιουργία ενός πράσινου πιστοποιητικού για το δήμο, ώστε οι επισκέπτες να γνωρίζουν ότι έρχονται σε ένα τόπο όπου επιχειρήσεις και τοπική αυτοδιοίκηση διαχειρίζονται τον τουρισμό με αειφορία.