Featured

Το εγκαταλειμμένο μετόχι στο Αζάπικο Ν. Μαρμαρά (βίντεο drone)

By admin

May 07, 2020

Το μετόχι του μοναστηριού Παντοκράτορος στο Αζαπικό ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα. Το σημερινό συγκρότημα κτιρίων χτίστηκε τον 19ο αιώνα.

Ο όρος “Metohi” αναφέρεται σε αγρόκτημα που ανήκει σε μοναστήρι (μοναστήρι Αγ.Ορους), όπου συνήθως υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι και κατοικία για τους μοναχούς που καλλιεργούν το συγκεκριμένο αγρόκτημα. Το μοναστήρι του Παντοκράτορος είναι ένα από τα 12 μεγάλα μοναστήρια του όρους Άθως.

“Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Χάρη, φίλος που διαμένει στην ευρύτερη περιοχή, από το 1967 που θυμάται το κατείχε μια εταιρεία Γάλλο-Ολλανδό-Ελβετικών συμφερόντων η Ναλικο. Τελευταία ακούγεται ότι το πήραν Ρώσοι.

Αρχές Μαΐου προσπάθησα να προσεγγίσω το εγκαταλειμμένο Μετόχι ώστε να μπω στην αυλή και να κάνω κάποια κοντινά πλάνα με το κινητό μου. Δυστυχώς ήταν τόσο ψηλή και πυκνή η βλάστηση που σε κάποια σημεία μου έφταναν τα αγριόχορτα και τα βάτα μέχρι το στήθος και δεν είμαι κ κοντός (1,82). Παρόλα αυτά όταν προσέγγισα στα 15-20 μέτρα άκουσα από μέσα από την αυλή άγριο γάβγισμα και αλυσίδες να τεντώνουν και μην έχοντας κάτι στα χέρια μου να αμυνθώ παράτησα την προσπάθεια και γύρισα στον χωματόδρομο όπου από εκεί πέταξα το drone.”, αναφέρει ο GeorgeSal, δημιουργός του σημερινού βίντεο.