Κεντρική Μακεδονία

Θεσσαλονίκη: 400 ιδιοκτήτες παραδίδουν τα κλειδιά από τα μαγαζιά τους – “Πλημμύρισε” άδειες καρέκλες ο Λευκός Πύργος (βίντεο)

By admin

May 07, 2020

Να δώσει η κυβέρνηση την δυνατότητα επιλογής στα καταστήματα να συνεχίσουν την αναστολή λειτουργίας τους διατηρώντας τα ευεργετήματα του νόμου (προστασία προσωπικού, ελαφρύνσεις σε ενοίκια κλπ) έως ότου οι συνθήκες και τα μέτρα να καταστήσουν βιώσιμη τη λειτουργία των χώρων εστίασης και αφετέρου για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν να λειτουργήσουν με τα περιοριστικά μέτρα, να στηριχτούν άμεσα και αναλογικά με την επίπτωση τους ζητούν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης».

Η νεοσύστατη κίνηση που αριθμεί ήδη 400 μέλη έχει σύνθημα «Εστιάζουμε στο μέλλον» θα πάρει μέρος απόψε στις 8μμ και στην διαμαρτυρία «empty chairs» που προγραμματίζεται από την ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων στο Λευκό Πύργο με τις άδειες καρέκλες, ενώ σχεδιάζει και την δική της κινητοποίηση για να τονίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο από την πανδημία του κορωνοϊού. «Θα κάνουμε μια συμβολική δράση στις επόμενες μέρες. Θα παραδώσουμε τα κλειδιά των καταστημάτων μας στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ή στο ΥΜΑΘ λέγοντας στον δήμαρχο ή στον Υφυπουργό αν μπορούν αυτοί να τα λειτουργήσουν καλύτερα με τις συνθήκες που υπάρχουν πλέον» δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Νίκος Νυφούδης που μαζί με τους Χρήστο Κουδούνη, και Παναγιώτη Γκόφα απαρτίζου την Συντονιστική Επιτροπή της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης».

«Με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι δυνατόν να δουλέψουμε με κερδοφορία. Καμία επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη όταν λειτουργεί υποχρεωτικά στο 33% της δυνατότητας της και ειδικά τα εστιατόρια που απασχολούν αναλογικά τους περισσότερους εργαζόμενους», σχολίασε ο κ. Νυφούδης και εξήγησε το παράδειγμα της Γερμανίας όπου «κάθε κατάστημα εστίασης έχει πάρει ενίσχυση 20.000 ευρώ κατά μέσο όρο και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για λουκέτα σε 150.000 από αυτά». «Γνωρίζουμε πως ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα δεν υφίσταται πια. Χρειάζεται ενίσχυση χρηματική και βελτίωση των όρων δανειοδότησης. Οι τράπεζες βέβαια λένε πως αυτός που θα δανείζονταν και πριν θα δανειστεί και τώρα, και ίσως να μην έχει την ανάγκη να δανειστεί. Ξέρουμε πως στην χώρα μας δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να δοθούν οικονομικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις, ωστόσο θα μπορούσαν να δοθούν άλλες παροχές όπως πάγωμα δημοτικών τελών, ευεργετικές διατάξεις για πληρωμές με περισσότερες δόσεις κ.ά.», σημείωσε ο κ. Νυφούδης.

Να τονίσουμε πως η «Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης» συζητά μία σειρά προτάσεων σε συνεργασία με ειδικούς για την περαιτέρω λειτουργία, ευνοϊκή για όλες τις πλευρές, που θα κατατεθούν αναλυτικά τις επόμενες μέρες.

«Δεν βιαζόμαστε να ανοίξουμε»

Αναφορικά με την συζήτηση που υπάρχει τις τελευταίες μέρες σχετικά με την λειτουργία των καταστημάτων εστίασης ο ίδιος εξηγεί πως «μπορεί να ακούγονται όλο και πιο έντονα φωνές περί ανοίγματος των καταστημάτων όμως εμείς δεν βιαζόμαστε να ανοίξουμε. Θα ανοίξουμε όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες και με προσοχή ώστε να μην δημιουργηθούν σύντομα νέα χρέη και δημιουργηθούν τότε άλλα προβλήματα, κλείσουν επιχειρήσεις και χάσουν εργαζόμενοι τη δουλειά τους. Ξέρετε η εστίαση έχει πλέον το ρόλο που είχε η οικοδομή τη δεκαετία του ΄80. Δίνει δουλειά σε πολλούς ανθρώπους. Πέρα από τα ενοίκια και τους εργαζόμενους, για να λειτουργήσει συνεργάζεται με προμηθευτές, αρχιτέκτονες, διακοσμητές κλπ. Η κυβέρνηση πρέπει να μας στηρίξει με πραγματικά μέτρα. Υπακούσαμε στο διάγγελμα του πρωθυπουργού και μείναμε σπίτι. Τώρα όμως κοιτάμε το αύριο».

Ερωτώμενος για την πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης περί πεζοδρομήσεων της Λ. Νίκης ή της Καρόλου Ντηλ για τοπικές αγορές αλλά και για την πρόταση να δοθεί μέρος της ΔΕΘ για τραπεζοκαθίσματα σε καταστήματα εστίασης είπε πως «κάθε πρόταση στήριξης είναι θετική», ωστόσο διευκρίνισε πως «οι περισσότερες από αυτές δεν είναι ισότιμες για όλα τα καταστήματα». «Πολλά μαγαζιά είναι σε στενά και δεν μπορούν να επωφεληθούν από τέτοιες προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται μέτρα που να βοηθήσουν έμπρακτα την επιχειρηματικότητα και όχι απλά ένας χώρος για να ψήνουν πχ σουβλάκια», τόνισε ο κ. Νυφούδης.

Υπενθυμίζουμε πως μετά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης επιχειρηματίες του χώρου εστίασης καλούνται από την 1η Ιουνίου να ανοίξουν τα καταστήματά τους τα οποία παραμένουν κλειστά από τις 13 Μαρτίου.

«Πλημμύρισε» άδειες καρέκλες ο Λευκός Πύργος

Οι επαγγελματίες του κλάδου στη Θεσσαλονίκη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων στήνοντας μπροστά από το Λευκό Πύργο δεκάδες άδειες καρέκλες.

Αναλυτικά οι θέσεις – προτάσεις της ΠΟΕΣΕ ανά υπουργείο για τον κλάδο

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

1. Μείωση στο 6% του συντελεστή ΦΠΑ σε όλο τον Κλάδο από 1/6/20.

2. Κατάργηση προκαταβολής φόρου 100% για το οικονομικό έτος 2020 (εισοδήματα 2019).

3. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

4. Μείωση φορολογικών συντελεστών από 24% και 22% στο 20% για το οικονομικό έτος 2020 (εισοδήματα 2019).

5. Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (ΚΥΑ) για την παραχώρηση αιγιαλού και δραστική μείωση των μισθωμάτων κατά 50% τουλάχιστον με ειδικότερες ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στην υγειονομική κρίση.

6. Επιχορήγηση του Κλάδου με ποσοστό 5% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών και όχι μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ, για την επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

7. Καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού.

8. Παράταση προθεσμίας αντικατάστασης φορολογικών ταμειακών μηχανών έως 31/12/20.

9. Αναστολή μέχρι 31/12/20 των ενήμερων ρυθμίσεων προς την ΑΑΔΕ με την ενσωμάτωση σε αυτήν των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης μέχρι 31/10/20 και έναρξη καταβολής τους ως συνέχεια της τελευταίας ενήμερης καταβολής.

10.Ειδικά μέτρα στήριξης για τις εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις (πχ επιδότηση ενοικίου).

11.Αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης των 12 ή 24 δόσεων σε 36 δόσεις.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

1. Χαμηλότοκα δάνεια στις επιχειρήσεις του Κλάδου στο 25% του κύκλου εργασιών (έτος αναφοράς 2019) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου κατά 80% 7ετούς διάρκειας με 12μηνης περιόδου χάριτος και επιδοτούμενο επιτόκιο από το ΤΕΠΙΧ.

2. Ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας με χρηματοδοτικά εργαλεία για μικροπιστώσεις.

3. Επέκταση του μέτρου για την επιδότηση των τόκων για τα υφιστάμενα δάνεια για περίοδο 12 μηνών.

4. Επιταγές. Χαμηλότοκα δάνεια στους εκδότες των επιταγών με δέσμευση στο λογαριασμό όψεως του ποσού για εξόφληση των επιταγών (αποφεύγεται έτσι η διαδικασία ντόμινο και οι δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία).

5. Ενοίκια. Επιδότηση του ενοικίου κατά 100% κατά την περίοδο που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές και μετά την επαναλειτουργία καταβολή του 60% με επιδότηση κατά 50% από τον κρατικό προϋπολογισμό.

6. Ένταξη του Κλάδου της εστίασης στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ.

7. Παράταση της λήξης των δανείων για ισόχρονο της περιόδου χάριτος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

1. Οι επιχειρήσεις του Κλάδου με την επαναλειτουργία τους, θα υποχρεωθούν, λόγω περιορισμού της δυναμικότητάς τους (υγειονομικά) αλλά και του κύκλου εργασιών τους, να μειώσουν αρχικά, το χρόνο εργασίας του προσωπικού με ευέλικτες μορφές εργασίας (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής).

2. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο να υπάρξει πρόβλεψη για την κάλυψη του εισοδήματός των εργαζομένων στο επίπεδο του ονομαστικού τους μισθού μέσω του προγράμματος “SURE”.

3. Επιδότηση κατά 50% του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων του Κλάδου μέχρι 31/12/20.

4. Η επιδότηση δεν πρέπει να στερεί από τις επιχειρήσεις την δυνατότητα της μετατροπής των συμβάσεων εργασίας (πχ από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής).

5. Επιδότηση των εποχιακά εργαζομένων στις επιχειρήσεις του Κλάδου από 1/4/20 μέχρι την επαναπρόσληψή τους ή καθ΄ όλη την περίοδο (θερινή) αν δεν επαναπροσληφθούν.

6. Αύξηση των δόσεων της πάγια ρύθμισης των 12 δόσεων σε 36 δόσεις.

7. Το Δώρο Πάσχα να καταβληθεί από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “SURE”.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΚΕΔΕ

1. Τέλη καταλήψεως κοινόχρηστων χώρων. Η πρόβλεψη της ΠΝΠ της 11ης Μαρτίου και της ΠΝΠ της 20ς Μαρτίου για την απαλλαγή των τελών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου και δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά το διάστημα της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων θα πρέπει να είναι υποχρεωτική.

2. Τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων από την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και μέχρι 31/12/20 να μειωθούν κατά 50%.

3. Να δοθεί η δυνατότητα από τους ΟΤΑ παραχώρησης επιπλέον χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, λόγω των υγειονομικών υποχρεώσεων στην ανάπτυξή τους, όπου υπάρχει η δυνατότητα και όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα παραχώρησης χώρου να γίνει μείωση των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων μεγαλύτερη του 50% και έως 100%.

4. Μείωση κατά 40% των μισθωμάτων εγκαταστάσεων που μισθώνονται από τους ΟΤΑ σε επιχειρήσεις.

5. Μείωση κατά 50% των μισθωμάτων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στον αιγιαλό (περιπτώσεις που οι μισθώσεις γίνονται από τους ΟΤΑ).

6. Ρυθμίσεις οφειλών προς ΟΤΑ που θα δημιουργηθούν λόγω της υγειονομικής κρίσης που θα δημιουργηθούν μέχρι 31/12/20 (δημοτικά τέλη, τέλη ύδρευσης κτλ ) χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολή μέχρι 31/12/20.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Σε περίπτωση που ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ενταχθεί σε καραντίνα λόγω κρούσματος κορονοϊού, να ισχύουν αυτόματα τα ευεργετικά μέτρα που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.

https://www.facebook.com/SputnikEllada/videos/270481874131592/

Πηγή: typothes.gr