Κόσμος

Το κρίσιμο 24ωρο της Λαγκάρντ, σήμερα οι αποφάσεις

By admin

April 30, 2020

Σήμερα, ένα 24ωρο περίπου μετά την Fed, το Συμβούλιο της ΕΚΤ καλείται να απαντήσει στο αν θα προχωρήσει περισσότερο στο μονοπάτι που έχει ανοίξει με το “έκτακτο QE”, κάνοντας την δουλειά των Υπ. Οικονομικών και των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, ή θα αναστείλει τη δράση της περιμένοντας την επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Πληροφορίες που έρχονται από κύκλους στην Φρανκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ (αλλά και της Bundesbank), αναφέρουν ότι υπό την πίεση της υποβάθμισης της Ιταλίας στην τελευταία βαθμίδα “investment grade” (από ΒΒΒ σε ΒΒΒ-) του χρέους της, η Διοίκηση της ΕΚΤ δεν θα περιμένει τους ηγέτες της Ε.Ε. και ειδικά το Βερολίνο, για να κάνει το επόμενο βήμα της. Η κεφαλαιακή στήριξη ευρωοικονομίας απέναντι στη συνδυασμένη κρίση της πανδημίας και της ύφεσης, αναμένεται οτι θα την υποχρεώσουν να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση του “έκτακτου QE”.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την ΕΚΤ οσο αφορά την κατάσταση της οικονομίας στην Ευρωζώνη (βλέπε σχετικό διάγραμμα) δείχνουν μια πρωτοφανή σε όγκο “ανάγκη” κεφαλαίων από τον χώρο της “πραγματικής” οικονομίας.

Το κρίσιμο 24ωρο της Λαγκάρντ, σήμερα οι αποφάσεις

Σ΄αυτή την ανάγκη, μέχρι στιγμής οι τράπεζες εμφανίζονται “κραυγαλέα” – όπως παρατηρούν παράγοντες της ΕΚΤ – δυστακτικές ή αδύναμες να ανταποκριθούν παρότι έχουν τροφοδοτηθεί μέσα από τα “δανειακά” προγράμματα της ΕΚΤ (LTROs και TLTROs) με περισσότερα από 600 δισ. ευρώ τα οποία μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν ξεπεράσει (με βάση τις προγραμματισμένες δημοπρασίες) τα 920 δισ. ευρώ (!). Τα δάνεια αυτά έχουν αρνητικό επιτόκιο (-0,75%) και στην πραγματικότητα αποτελούν έμμεση χρηματοδότηση των κεφαλαίων των τραπεζών αφού “πληρώνονται” για να τα “δανεισθούν” από την ΕΚΤ αρκεί να τροφοδοτήσουν την οικονομική δραστηριότητα…

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει σήμερα η ΕΚΤ είτε στην περαιτέρω αύξηση του “έκτακτου QE” με επιπλέον μισό τρισ. ευρώ, ή να προειδοποιήσει για επέκτασή του στο άμεσο μέλλον φερεται ως μια σοβαρή πιθανότητα. Αν και ορισμένες εκτιμήσεις που στηρίζονται σε προβληματισμούς που έχουν προηγηθεί στο εσωτερικό της ΕΚΤ, προβάλουν ως περισσότερο πιθανό να μειώσει ακόμα περισσότερο η ΕΚΤ το επιτόκιο των TLTROs από -0,75%, σε -1,00%, προχωρώντας παράλληλα σε ακόμα μεγαλύτερη χαλάρωση όσο αφορά την διαβάθμιση του αξιόχρεου των τίτλων που θα αποδέχεται ως εγγυήσεις για την εκχώρηση των δανείων αυτών. Σημειωτέον ότι από τον Απρίλιο αποδέχεται και τα ελληνικά “non investment grade” ομόλογα για την παροχή ρευστότητας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κα Λαγκάρντ είναι υποχρεωμένη να καλύψει τα “κενά” της δημοσιονομικής συλλογικής ανεπάρκειας της Ε.Ε., καθώς οι συνέπειές τους τραντάζουν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, που βρίσκεται υπό την πίεση τόσο του κρατικού οσο και του ιδιωτικού χρέους.

Η ΕΚΤ όμως, “σιωπηρά” έχει να αντιμετωπίσει και ένα δεύτερο ισχυρό αλλά αλληλένδετο με την παρούσα κρίση κίνδυνο, που αφορά το ευρώ και την πραγματική του συναλλαγματική αξία.

Τα τελευταία στοιχεία όσον αφορά την πραγματική ισοτιμία του απέναντι στον χρυσό δείχνουν ότι έχει χάσει στην 20ετή διαδρομή του το 85% της πραγματικής του αξίας.

Και αυτό είναι κάτι που δεν θα αργήσει να “λογαριάζεται” στο ισοζύγιο της κρίσης.

Πηγή: capital.gr