Πάνας: Μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση περιμένουν οι αλιείς

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και Οικονομικών, κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, με θέμα την αναγκαιότητα λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την αλιεία και τους αλιείς.
Στο πλαίσιο της ερώτησης διατυπώνεται η ανεπάρκεια κρατικών πόρων για την ουσιαστική χρηματοδότηση της αλιείας που πλήττεται δραματικά, ιδίως με τη λήψη μέτρων περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς τεράστιες ποσότητες αλιευμάτων μένουν αδιάθετες λόγω της παύσης λειτουργίας των καταστημάτων και της κατακόρυφης μείωσης της τουριστικής κίνησης.

Ο κος Πάνας σημείωσε σχετικά: “Οι αλιείς σε όλη τη χώρα αγωνιούν για την επιβίωσή τους . Στη Χαλκιδική, η αλιεία αποτελεί σημαντική δραστηριότητα και η ανησυχία είναι μεγάλη. Σε συνδυασμό με την δραματική πτώση στην τουριστική κίνηση, οι αλιείς δέχονται ανυπολόγιστη, αυτή τη στιγμή, ζημία και περιμένουν από το αρμόδιο Υπουργείο συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης ειδικά για τον κλάδο τους από εδώ και στο εξής.”

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:
“ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ.Βορίδη
Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα
Θέμα: Απαιτούνται τώρα συγκεκριμένα μέτρα για τον κλάδο της Αλιείας και τους Αλιείς
Κύριοι Υπουργοί,
Η κρίση από την πανδημία του κορονοϊού απειλεί με καταστροφή τον κλάδο της Αλιείας. Στην Βουλή στις 8 Απριλίου 2020 αναγνωρίσατε επί λέξη “ Η αλιεία έχει πληγεί βάναυσα” αλλά δεν ειπώθηκε κανένα ουσιαστικό και συγκεκριμένο μέτρο που να απαντά στην αγωνία των ψαράδων. Απλά αναφέρατε ότι “το αμέσως επόμενο διάστημα θα υποβάλουμε αιτήματα προς το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μας μεταβιβαστούν χρήματα για να στηρίξουμε την παράκτια αλιεία, ενώ ξεχωριστή θα είναι η μεταχείριση της μέσης αλιείας και της μεγαλύτερης”. Στη συνέχεια αναφερθήκατε στην δυνατότητα χρηματοδότησης από τα 150 εκ ευρώ, του de minimis, των πόρων του ΕΤΘΑ με την ενεργοποίηση του ταμείου αλληλοβοηθείας.
Οι αλιείς της Χαλκιδικής όπως και της υπόλοιπης χώρας γέμισαν απογοήτευση αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι:
• Το ταμείο αλληλοβοήθειας, άρθρο 35 του ΚΑΝ(ΕΚ)508/2014, προϋποθέτει την ήδη ύπαρξη ενός τέτοιου ασφαλιστικού φορέα, ο οποίος δεν υφίσταται.
• Η ενεργοποίηση του άρθρου 33 του ΚΑΝ (ΕΚ) 508/2014 (προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων) στερείται πόρων στη χώρα μας και ως εκ τούτου δεν προκύπτει σοβαρή δυνατότητα αποζημίωσης των αλιέων
• Οι διαθέσιμοι πόροι του ΕΤΘΑ,εάν αφαιρεθούν οι δεσμεύσεις, είναι ελάχιστοι και δεν επαρκούν ούτε σε μικρή αντιστάθμιση εισοδήματος για τους αλιείς και την ιχθυοκαλλιέργεια που έχετε ανακοινώσει ότι θα εντάξετε.
• Η εφαρμογή άλλων μέτρων στήριξης που προϋποθέτουν όμως την παντελή παύση της αλιευτικής δραστηριότητας δεν είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος στήριξης του εισοδήματος των πληττόμενων αλιέων
Με δεδομένη την μείωση της κατανάλωσης των αλιευμάτων λόγω και της μεγάλης μείωσης της τουριστικής κίνησης, οι αλιείς της Χαλκιδικής και της υπόλοιπης χώρας ανησυχούν έντονα ότι μπαίνουν σε μια μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας και κινδύνων για τη στοιχειώδη διαβίωσή τους και χρειάζονται τώρα συγκεκριμένες απαντήσεις από το ΥΠΑΑΤ και την Κυβέρνηση.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάσθε:
1. Ποια είναι τα διαθέσιμα εργαλεία και ποιοι ακριβώς οι χρηματοδοτικοί πόροι που θα χρηματοδοτήσουν την κάθε δράση για την στήριξη των αλιέων;
2. Πώς θα διασφαλισθεί το εισόδημα των αλιέων για την περίοδο μετά την άρση των μέτρων αφού οι διέξοδοι κατανάλωσης των αλιευμάτων έχουν περιορισθεί;
Ο ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής
Απόστολος Πάνας”

Exit mobile version