Featured

Ένα άλλο Πάσχα στη Χαλκιδική – Ανασφάλεια και ανησυχία για την τουριστική σεζόν

By admin

April 18, 2020

Ανήμερα Μεγάλου Σαββάτου στη Χαλκιδική. Στην προ κορωνοϊού εποχή, μια τέτοια ημέρα στη Χαλκιδική θα θύμιζε καλοκαίρι. Με γεμάτους Ιερούς Ναούς, κόσμο στους δρόμους, ανοιχτά εξοχικά και τουρίστες στα ξενοδοχεία. Φέτος το Πάσχα κι εκεί, όπως και σε όλη τη χώρα, θα είναι αλλιώς. Ο κορωνοϊός έφερε τα πάνω-κάτω στις τουριστικές και όχι μόνο περιοχές του νομού και βρήκε τοπικές αρχές αλλά και επαγγελματίες να μετρούν τις πληγές τους.

Πέρα από τους Έλληνες ταξιδιώτες και τους τουρίστες που έκαναν τις κρατήσεις τους στα καταλύματα της περιοχής τους και κατά την Πασχαλινή περίοδος, κάθε χρόνο η Χαλκιδική γέμιζε και από Θεσσαλονικείς, οι οποίοι την επέλεγαν είτε επειδή διέθεταν εξοχικό, είτε επειδή ήταν ένας γνωστός και αγαπημένος προορισμός σε κοντινή απόσταση.

Φέτος, η κατάσταση άλλαξε άρδην. Ο φονικός ιός έβαλε “φρένο” σε κάθε άσκοπη μετακίνηση και αυτό το Πάσχα “μένουμε σπίτι”.

Οι αλλαγές αυτές προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα στον τομέα του τουρισμού της Χαλκιδικής αλλά και της χώρας σε γενικότερο επίπεδο.

Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς του νομού, βλέποντας την εικόνα που επικρατεί το φετινό Πάσχα, κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι είναι για την επόμενη ημέρα, καθώς η θερινή σεζόν κινδυνεύει να “τιναχτεί” στον αέρα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, τόνισε ότι από τη στιγμή που τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά και δεν υπάρχουν κρατήσεις, είναι λογικό να μην υπάρχει και αισιοδοξία για την πορεία της τουριστικής σεζόν του 2020. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάτοικοι και επαγγελματίες της Χαλκιδικής είναι σε πολύ δύσκολη θέση και επικρατεί ένα κλίμα ανασφάλειας.

“Όταν υπάρχει αβεβαιότητα δεν υπάρχει και σχεδιασμός. Τα υγειονομικά κριτήρια είναι αυτά που θα καθορίσουν την ενδεχόμενη σεζόν από τον Ιούλιο και αυτό ισχύει πανελλαδικά. Από τη στιγμή που υπάρχουν απαγορεύσεις μέχρι 17 Ιουνίου για το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό σημαίνει ότι πάμε για μία ενδεχόμενη σεζόν τον Ιούλιο, όμως δε γνωρίζουμε τα κριτήρια”, τόνισε ο κ. Τάσιος.

Το βλέμμα των ξενοδόχων θα πρέπει να στραφεί πλέον στην επόμενη σεζόν αφού, σύμφωνα πάντα με τα όσα είπε ο ίδιος, το 2020 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό και την οικονομία της Ελλάδας.

“Σίγουρα το βήμα μας πια πρέπει να είναι για το 2020-2021, γιατί το 2020 εκτιμούμε ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο έως απίθανο να έχουμε κάποιους σημαντικούς αριθμούς που θα φέρουν οικονομικό αποτέλεσμα. Αναμένουμε την εξειδίκευση των μέτρων σχετικά με την επανέναρξη της λειτουργίας έτσι ώστε να κάνει διαφορετική τη προσέγγιση σε ότι αφορά στην τουριστική σεζόν”, κατέληξε o Γρηγόρης Τάσιος.

Με μελανά χρώματα παρουσιάζουν το κλίμα στον γειτονικό νομό και οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.

Η κατάσταση το φετινό Πάσχα είναι πολύ διαφορετική στον δήμο Σιθωνίας. Ο δήμαρχος, Κυπαρίσσης Ντέμπλας, εκφράζει φόβους ότι η φετινή χρονιά θα είναι χαμένη.

“Μακάρι να διαψευσθώ αλλά θεωρώ πως φέτος θα είναι μια χαμένη χρονιά. Αν χαθεί η τουριστική περίοδος θα είναι καταστροφή για την οικονομία της χώρας μας. Δεν ξέρουμε αν θα επιτραπεί στις τουριστικές μονάδες να ανοίξουν και πότε θα γίνει αυτό”, αναφέρει.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο ίδιος, ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού, απέστειλε πριν από λίγες ημέρες οδηγίες προκειμένου να επιστραφούν πίσω τα χρήματα σε εκείνους που έκαναν κρατήσεις στη Χαλκιδική.

“Μας ήρθε κάποιο έγγραφο από τον ΕΟΤ που αναφέρει τη διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί όσον αφορά στην επιστροφή χρημάτων για τις κρατήσεις που είχαν γίνει πριν από το Πάσχα. Δε βλέπω κάποιο φως. Μπορεί τα ξενοδοχεία να ανοίξουν τον Ιούλιο αλλά κανείς δεν ξέρει πως θα ανοίξουν”, είπε.

Όσον αφορά στην ετοιμότητα του δήμου για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας στο ενδεχόμενο άρσης των μέτρων και έναρξης της τουριστικής περιόδου, ο κ. Ντέμπλας ξεκαθάρισε ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν οι δυνατότητες έτσι ώστε ο δήμος να ανταποκριθεί άμεσα. Το γεγονός ότι δεν είναι γνωστή η διαδικασία που θα ακολουθηθεί δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό τη δημιουργία σχεδίου.

Στον αντίποδα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προσπαθούν να διατηρούν την αισιοδοξία τους. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι ίδιοι εκτιμούν ότι στα μέσα Ιουνίου θα τους επιτραπεί να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους και αυτό θα φέρει και τουρισμό, έστω κι αν αυτός είναι εσωτερικός.

Μεγάλο το άγχος και ο προβληματισμός για κατοίκους και επαγγελματίες και στον δήμο Κασσάνδρας.

“Τα πράγματα ακόμη δεν είναι ξεκάθαρα. Αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η ιστορία με τον κορωνοϊό. Κανένας δεν έχει εικόνα αυτή τη στιγμή”, σημείωσε η Δήμαρχος, Αναστασία Χαλκιά.

Η Δήμαρχος φάνηκε περισσότερο αισιόδοξη για την τουριστική σεζόν, ωστόσο τόνισε ότι η κατάσταση θα εξαρτηθεί από τη χαλάρωση των μέτρων και τις αποφάσεις του επιστημονικού επιτελείου που πραγματοποιεί εισηγήσεις προς την κυβέρνηση.

“Νομίζω ότι μπορούμε να ελπίζουμε για τη φετινή σεζόν. Δε θέλω να λέω μεγάλες κουβέντες γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως θα είναι η κατάσταση. Δεν ξέρουμε ακόμη αν θα ανοίξουν φέτος τα ξενοδοχεία”, δήλωσε.

Τέλος, ο δήμος Κασσάνδρας πρόκειται την επόμενη ημέρα να εφαρμόσει σχέδιο το οποίο βασίζεται κυρίως στη διαφήμιση της περιοχής. Ωστόσο, σύμφωνα με την κα. Χαλκιά, επειδή ο αριθμός των τουριστών από χώρες τους εξωτερικού ήταν μεγάλος τις προηγούμενες χρονιές, το φετινό σχέδιο θα εξαρτηθεί από τη διαδικασία αποκλιμάκωσης των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

πηγή: thestival.gr