Μετά το νέο αποτυχημένο σχέδιό τους – το οποίο αποκάλυψαν οι ελληνικές αρχές με τη συντονισμένη αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού – να πλημμυρίσουν τα νησιά του Αιγαίου με μετανάστες και πιθανότατα προσβεβλημένους από τον κοροναϊό, οι Τούρκοι συνεχίζουν τις σπασμωδικές κινήσεις και τις προκλήσεις στο Αιγαίο.
Το πρωί της Κυριακής των Βαΐων τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε πέντε ακόμη υπερπτήσεις σε Λέσβο, Χίο, Οινούσσες, Παναγιά.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 πέταξαν στις 10.14 πάνω από τη Λέσβο στα 13.000 πόδια, στις 10.24 πάνω από βόρειες ακτές Χίου, στα 6.000 πόδια, στις 10.29 πάνω από την Παναγιά στα 26.000 πόδια, στις 10.30 πάνω από τις Οινούσσες στα 26.000 πόδια και στις 10.31 ξανά πάνω από την Παναγιά στα 26.000 πόδια.
Οι υπερπτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 200 από την αρχή του χρόνου, έφτασαν τις 202 και φαίνεται ότι είναι θέμα ημερών να γίνουν διπλάσιες από τις περυσινές που ήταν 124.
Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα έχει σύνορα και τα προστατεύει
Ερωτηθείς για την προσπάθεια της Άγκυρας να προωθήσει μετανάστες σε ελληνικά νησιά, ο κ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας, σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία ότι «η Ελλάδα έχει σύνορα και τα προστατεύει». Τόνισε, ακόμη, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση και την αποτροπή φαινομένων εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών τόσο στον Έβρο όσο και το Αιγαίο. Όπως είπε, το Λιμενικό Σώμα έχει εντολές να σταματά οποιαδήποτε βάρκα ή πλοίο που προσπαθεί να εισέλθει παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και για λόγους εθνικής ασφάλειας αλλά και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. «Η Ελλάδα αποδεικνύει σήμερα ότι μπορεί να φυλάει τα σύνορά της. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει» συμπλήρωσε.