Featured

Απ. Πάνας: “Να ενταχθούν οι δασεργάτες στην επικαιροποιημένη λίστα ΚΑΔ”

By admin

March 29, 2020

Με την υπ. αριθ. πρωτ. 5217/27-03-2020 Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής Απόστολος Πάνας, επισημαίνει την αναγκαιότητα ένταξης του κλάδου των δασεργατών στην επικαιροποιημένη λίστα με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στην οποία περιλαμβάνονται επιχειρήσεις, που έχουν σταματήσει και εργαζόμενοι που έχουν πάψει να εργάζονται τηρώντας τα μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο κλάδος όμως των δασεργατών εξαιρείται από την παραπάνω λίστα, τη στιγμή που δεν μπορεί να διαθέσει τα προϊόντα του στους εμπόρους και έχοντας αρκετά τρέχοντα έξοδα. Επιπλέον πολλοί υπό σύσταση δασικοί συνεταιρισμοί δεν μπορούν να εγκριθούν καθώς τα Πρωτοδικεία της χώρας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω πανδημίας.

Ο κ. Πάνας, δήλωσε σχετικά : «Η Κυβέρνηση σε μία περίοδο που πλήττει συνολικά τον πληθυσμό της χώρας μας, όχι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, να λειτουργήσει χωρίς διακρίσεις και να εντάξει στη λίστα ΚΑΔ τους δασεργάτες αλλά και όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που τηρούν τα προληπτικά μέτρα και συμβάλλουν στην ομαλή έξοδο της χώρας μας από την πανδημία».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς : – Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ι. Βρούτση, -Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη Κωστή.

Θέμα: « Ένταξη δασεργατών στην επικαιροποιημένη λίστα με ΚΑΔ, κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊου-Προγραμματισμός για τους υπό σύσταση δασικούς συνεταιρισμούς που δεν μπορούν να λάβουν έγκριση από τα Πρωτοδικεία εξαιτίας της πανδημίας ».

Κύριοι Υπουργοί ,

Στην επικαιροποιημένη λίστα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρατίθενται κλάδοι που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ).Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περί τις 600.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1.200.000 μισθωτούς, όπως και 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων. Από τη συγκεκριμένη λίστα όμως, εξαιρείται ο κλάδος των δασεργατών (κωδικός 220000). Ο συγκεκριμένος κλάδος των δασεργατών λόγω των μέτρων για την εξάπλωση του κορονοϊού έχει σταματήσει να εργάζεται και δεν μπορεί να διαθέσει τα προϊόντα στους εμπόρους. Επιπλέον στην εργασία τους χρησιμοποιούν ζώα, τα οποία εξακολουθούν να χρειάζονται καθημερινή φροντίδα. Ακόμη οι περισσότεροι υπό σύσταση δασικοί συνεταιρισμοί έχουν στείλει τα καταστατικά τους στα Πρωτοδικεία της χώρας και η έγκριση των καταστατικών αλλά και η εγγραφή τους στα βιβλία σωματείων που τηρούνται στα κατά τόπους αρμόδια Πρωτοδικεία, καθυστερεί λόγω της λήψης προληπτικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας. Επιπλέον δεν διαθέτουν μηχανογραφημένα ένσημα και δεν μπορούν να ενταχθούν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «ΕΡΓΑΝΗ».

Κατόπιν των ανωτέρω:

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί : 1) Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την ένταξη του κλάδου των δασεργατών στην επικαιροποιημένη λίστα ΚΑΔ του Υπουργείου, δεδομένου ότι η λίστα είναι δυναμική και μεταβάλλεται με ανάλογες Υπουργικές Αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης;

2) Ποια είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης για τους υπό σύσταση δασικούς συνεταιρισμούς που έχουν στείλει τα καταστατικά τους στα Πρωτοδικεία της χώρας και δεν μπορούν να πάρουν έγκριση καθώς έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λόγω λήψης μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού;

3) Με ποιο τρόπο θα λάβουν το έκτακτο επίδομα λόγω πανδημίας – σε περίπτωση που ενταχθούν στη λίστα ΚΑΔ – δεδομένου, ότι δεν διαθέτουν μηχανογραφημένα ένσημα στον ΕΦΚΑ;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Πάνας Απόστολος

Κεφαλίδου Χαρά