Ελλάδα

Σ. Τσιόδρας: “Παρακάλεσα την Ιερά Σύνοδο να μην γίνουν οι εκκλησίες εστίες μετάδοσης του ιού” – Πέτσας: Πιθανό το Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες

By admin

March 17, 2020

Σε 352 ανέρχονται συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 21 είναι νέα, ανέφερε απόψε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα 51 κρούσματα είναι απροσδιορίστου πηγής μόλυνσης. Εξήντα πέντε κρούσματα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών, ενώ εννέα νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το 51% των νοσηλευομένων είναι άνδρες και ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 70 έτη. Δέκα ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί για κορονοϊό 4320 δείγματα.

Η ενημέρωση των ιατρικών συντακτών, έγινε παρουσία και του νέου υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Ο κος Χαρδαλιάς είπε ότι δυο χωριά, η Δαμασκηνιά και η Δραγάσια στην Κοζάνη, μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών, καθώς υπήρξε πυρήνας της μόλυνσης. «Είναι ένα μέτρο που θα το εξετάσουμε και σε μεγαλύτερες χωροταξικές ενότητες, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ήδη έχουν ενισχυθεί οι δομές υγείας στις περιοχές αυτές, από τον στρατό και την πυροσβεστική.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του συστήματος υγείας με 15 εκατ. ευρώ για την αγορά εξοπλισμού, επιπλέον 75 εκατ για τις προσλήψεις 2.000 υγειονομικών που ήδη έχουν ξεκινήσει. Ήδη έχουν προσληφθεί 950 υγειονομικοί. Είπε επίσης, ότι πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών. Πρόκειται για τα νοσοκομεία ΝΙΜΤΣ , Παμμακάριστος, πτέρυγα στο Αγ. Βαρβάρα και το ιδιωτικό θεραπευτήριο Αττικά, που θα στελεχωθεί με προσωπικό του ΕΣΥ.

Ο κος Τσιόδρας ήταν ιδιαίτερα καυστικός όσο αφορά την τακτική που ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία στο ζήτημα του κορονοϊού. Χαραχτηριστικά είπε: «είναι σαν να λένε ας το μιλήσουμε όλοι και αφήνουν να εξαπλωθεί ο ιος».

Στην ενημέρωση έγινε ξεκάθαρο απ’ τον κ. Χαρδαλιά, ότι όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό στη χώρα, θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες, και εφόσον παραβιάσουν αυτή την καραντίνα θα υποστούν κυρώσεις. Ερωτηθείς για το αν θα διακοπούν οι πτήσεις από Αθήνα για Λονδίνο, είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Πάμε βήμα βήμα, τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς». Ο κος Χαρδαλιάς κάλεσε τους πολίτες «να γίνουνε ηγέτες και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων όσον αφορά την ατομική ευθύνη. Ηγέτες στην εργασία, ηγέτες στην οικογένεια μας , στις γειτονιές μας, στον εαυτό μας».

Ο κος Τσιόδρας, αναφερόμενος στην επίσκεψη του στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, ανέφερε ότι διατύπωσε όλες τις επιστημονικές απόψεις για το θέμα και ενημέρωσε τους ιεράρχες με βάση όλα τα τελευταία δεδομένα που ισχύουν διεθνώς και στην Ελλάδα. «Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις συναθροίσεις στους ναούς και παρακάλεσα οι εκκλησίες να μην γίνουν εστίες μετάδοσης του ιού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πέτσας: Πιθανό το Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες – Θα κάνουμε ότι χρειαστεί

«Είναι πιθανό να κάνουμε Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες» ξεκαθάρισε μέσω του ΣΚΑΪ ο Στέλιος Πέτσας ο οποίος βρίσκεται σε καραντίνα από το σπίτι του αφότου η σύζυγός του βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση» επισήμανε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο γενικής απαγόρευσης μετακινήσεων όπως στην Ιταλία ή την Ισπανία ή το ολικό κλείσιμο των συνόρων.

«Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, ένα ποσοστό ανθρώπων θα είναι βαριά περιστατικά, πρέπει να φροντίσουμε ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας» επισήμανε.

«Είμαστε έτοιμοι να παρατείνουμε τα μέτρα. Αν μας πουν οι ειδικοί για άρση τους θα το κάνουμε» σημείωσε. «Είναι παρακινδυνευμένο να πούμε τι θα κάνουμε σε 3 με 4 εβδομάδες» πρόσθεσε πάντως.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός ήταν σαφής στο διάγγελμά του ότι είναι ευθύνη όλων μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, καθώς η δημόσια υγεία είναι πάνω απ’ όλα.

Η απόφαση της ΔΙΣ, εξήγησε, ήταν σε πολύ θετική κατεύθυνση, αλλά υπήρξε ένα ασαφές θέμα, ένα θολό σημείο, σχετικά με τις λειτουργίες την Κυριακή. Η κυβέρνηση θέλει ξεκάθαρες λύσεις. «Δε θέλουμε θολά σημεία, θέλουμε ξεκάθαρες λύσεις». «Το να πιστεύει κανείς, να έχει την πίστη του μέσα του είναι ένα θέμα, άλλο ζήτημα είναι να θέτουμε σε κίνδυνο τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας συνωστιζόμενοι σε ένα χώρο». Η απόφαση ισχύει για όλα τα δόγματα και τις θρησκείες.

Η καθημερινότητα

Σε ό,τι αφορά την καθημερινότητά του μετά την καραντίνα διευκρίνισε ότι «αν εξαιρέσουμε ότι παραμένω αξύριστος δεν έχει αλλάξει τίποτε στην καθημερινότητα μου… σηκώνομαι στις 6 το πρωί, μετέχω στον πρωινό καφέ μέσω τηλεδιάσκεψης… Εφόσον η τεχνολογία το επιτρέπει προσπαθώ να να ανταποκριθώ στα καθήκοντα μου». «Έχουμε τη σύζυγο μου απομονωμένη σε ένα χώρο και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση μαζί» σχολίασε.