Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στα νοσοκομεία αν δεν συμμορφωθούμε;

Διαλογή (triage) στα νοσοκομεία: Το κακό σενάριο εξάπλωσης του ιού – Άρθρο του Αναστάση Στεφανάκη Διασώστης ΕΚΑΒ Χαλκιδικής.

” Έστω ότι παιδιά, έφηβοι, ενήλικοι και ηλικιωμένοι αγνοήσουμε τις οδηγίες των κρατικών θεσμών (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ) για κατ’οίκον περιορισμό, για αποφυγή συνάθροισης ατόμων, για συχνό καθαρισμό χεριών και η χώρα μας φτάσει στο σημείο ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του ιού όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην διπλανή μας Ιταλία.

Όταν το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα έχει πλέον τους απαραίτητους πόρους (ασθενοφόρα, κλίνες ΜΕΘ, Ιατρικό προσωπικό, Οξυγόνο, φάρμακα κ.ο.κ.) για να αντιμετωπίσει κατάλληλα τον αριθμό των νοσούντων από τον ιό, θα γίνει αναγκαστικά διαλογή αυτών.

Η Διαλογή ή Triage δεν είναι κάτι καινούριο για τον Ιατρικό κόσμο (υπάρχει ελεύθερα μεγάλος όγκος πληροφοριών στο διαδίκτυο).

Την γνωρίζουμε από τους Ναπολεόντιους πολέμους (αρχές του 18ου αιώνα), την βλέπουμε να συμβαίνει καθημερινά στα περισσότερα νοσοκομεία της Χώρας, την ζήσαμε επίσης και σε Μαζικά Υγειονομικά Συμβάντα την τελευταία 20ετια (τροχαία με μαζικές απώλειες υγείας).

Τι συμβαίνει στη διαλογή;

Όλα έχουν να κάνουν με τους ΠΟΡΟΥΣ και τον ΑΡΙΘΜΟ των ασθενών/τραυματιών.

Όταν οι πόροι επαρκούν για την κατάλληλη αντιμετώπιση όλων, τότε ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ μας είναι αυτός που είναι πιο “βαριά τραυματισμένος” ή σε πιο “επείγουσα κατάσταση ασθενής”.

Όταν οι πόροι δεν επαρκούν, τότε η προτεραιότητα μας αλλάζει και γίνεται “να κάνουμε το μεγαλύτερο καλό για τους περισσότερους ανθρώπους” έχοντας ως στόχο να επιβιώσουν οι περισσότεροι.

Δυστυχώς, όσο σκληρό κι αν ακούγεται αυτό, στην περίπτωση που οι πόροι δεν επαρκούν – δεν είναι προτεραιότητα των Εθνικών Συστημάτων Υγείας ανά τον κόσμο και των επαγγελματιών υγείας, ένας ασθενής ή τραυματίας που είναι ακόμη ζωντανός, ωστόσο λόγω της πάθησης του, του τραυματισμού ή του ιστορικού του, δεν έχει πιθανότητες επιβίωσης.

Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, δεν είναι κινδυνολογία.

Είναι μια πραγματικότητα που οι πολίτες τις περισσότερες φορές αγνοούν, γεμίζοντας στην περίπτωση μας τις καφετέριες παρά τις συστάσεις.

Είναι κάτι δραματικό που αυτή τη στιγμή ζει καθημερινά η γειτονική μας Ιταλία, η Κίνα και άλλες χώρες. Σήμερα εκεί η απόφαση του ποιος θα πάρει κρεβάτι στη ΜΕΘ, ποιος θα ζήσει ή όχι, έχει να κάνει με παράγοντες ηλικίας, ιστορικού, συννοσηρότητα από άλλες παθήσεις, πιθανότητες επιβίωσης κ.ο.κ.

Ποιος θα ζήσει;
Ποιος θα πεθάνει;

Είναι ένα μήνυμα που πρέπει να φτάσει σήμερα στα παιδιά, τους εφήβους, τους ενήλικες αλλά και τους ηλικιωμένους στην Ελλάδα.

Μην μαζεύεστε πολλοί μαζί.
Μην αγγίζεστε χωρίς λόγο.
Μην πηγαίνετε στο Νοσοκομείο αν πρώτα δεν τηλεφωνήσετε στον ΕΟΔΥ (2105212054) αναφέροντας τα συμπτώματα σας.
Μην, μην, μην….τα ξέρετε όλα πλέον.

Προπάντων ΜΗΝ αφήσετε να καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας επειδή δεν ακούσατε τις συστάσεις του Υπουργού Υγείας.

Γιατί όταν καταρρεύσει, δεν θα θέλατε να παρακαλάτε το ιατρικό προσωπικό να δώσει προτεραιότητα στον δικό σας άνθρωπο, αυτοί θα δώσουν προτεραιότητα βάσει αυτού που διδάχθηκαν και είναι το καλύτερο για τους περισσότερους.

Έχεις την πληροφορία σήμερα, αποφάσισε εσύ ποιος θα ζήσει κ ποιος όχι, απλά ακολουθώντας τις επίσημες συστάσεις.

Γίνε σαν την Ταϊβάν, οι πολίτες της συμμορφώθηκαν – πειθάρχησαν με υπευθυνότητα στις οδηγίες από την πρώτη ημέρα και σήμερα έχουν μηδαμινά σχεδόν κρούσματα κ ας είναι ένα βήμα δίπλα από την Κίνα.”

 

Exit mobile version