Συζήτηση με τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο στην Ιερισσό με θέμα: «Το αναπτυξιακό Μέλλον της Β.Α. Χαλκιδικής» στα πλαίσια της διήμερης επίσκεψης στη Χαλκιδική του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Σκουρλέτη, προσκεκλημένος από τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής.
Η ομιλία της Κυριακής Μάλαμα – Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής στην συζήτηση με τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη για τις εξορύξεις χρυσού:
” Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, θα ήθελα να καλωσορίσω κι εγώ από την πλευρά μου τον σύντροφο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, τον Πάνο Σκουρλέτη και να τονίσω ότι ο Πάνος βοήθησε τον αγώνα της Χαλκιδικής ουσιαστικά. Χαιρόμαστε στο πλαίσιο αυτό που τον έχουμε και σήμερα δίπλα μας, σε μία στιγμή που δικαιώνει τους αγώνες που έδωσε ο σύντροφος γραμματέας, από το μετερίζι του υπουργού περιβάλλοντος, ενάντια στα καταστροφικά, για την Χαλκιδική, σχέδια της Ελληνικός Χρυσός. Όπως αποδείχθηκε, κι όπως αναμένεται να φανεί από τα νέα επενδυτικά σχέδια που έχει καταθέσει η εταιρία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, η μεθοδολογία της Ελληνικός Χρυσός κι οι μεγαλεπίβολες υποσχέσεις της αποδείχθηκαν ανεφάρμοστες. Σήμερα, η εταιρία φαίνεται να ζητάει να ακυρωθούν οι δεσμεύσεις της σύμβασης που έχει με το δημόσιο, σε ότι αφορά την μεταλλουργία, κι άλλα έργα που υποτίθεται ότι θα πραγματοποιούσε για να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την εξόρυξη χρυσού. Όπως όλα δείχνουν, η εταιρία φαίνεται να ζητά την ακύρωση του σχεδίου μεταλλουργίας, του έργου του λιμένα του Στρατωνίου και την υπόγεια οδική σύνδεση για την μεταφορά της πρώτης ύλης. Με άλλα λόγια, -και θα φανεί αυτό στο επενδυτικό σχέδιο που επιμελώς αποκρύπτεται, αλλά όλοι γνωρίζουμε που στοχεύει,- δεν μπορεί η Ελληνικός Χρυσός να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα, όπως το καταδεικνύει και το θέμα της ομιλίας του συντρόφου Πάνου, να μιλήσουμε για τις αναπτυξιακές εναλλακτικές της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, ώστε να απεμπλακεί η περιοχή από τις καταστροφικές εξορύξεις μετάλλων.
Στο επίπεδο αυτό, της άρθρωσης δηλαδή αναπτυξιακών προτάσεων, θα ήθελα να πω ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα βουλευτικά καθήκοντα έχω ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια επισκέψεων και διαβουλεύσεων με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής. Όλες αυτές οι συναντήσεις, τα συμπεράσματα τους κι οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που ακολουθούν, δημοσιεύονται κατευθείαν κι είναι στη διάθεση όλων. Στόχος μας είναι, μαζί με τον αγώνα για την ακύρωση των καταστροφικών σχεδίων της Ελληνικός Χρυσός, να υπάρξει και μία τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση, η οποία θα δομηθεί μαζί με τους πολίτες. Η μεθοδολογία αυτής της δουλειάς πιθανόν να σας είναι γνωστή, σε όσους την έχετε παρακολουθήσει ή έχετε συμμετάσχει σε αυτή και θα ήθελα να σταθώ σε δύο τρία στοιχεία.
Το πρώτο είναι ότι από την μελέτη της δυναμική της τοπικής οικονομίας προκύπτει ότι στα χωριά του Νομού, εκεί όπου έχει αναπτυχθεί μεταλλευτική δραστηριότητα υπάρχει αναπτυξιακό χάσμα. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει σε σχέση με την ανάπτυξη των τουριστικών επιχειρήσεων και των κλινών στην περιοχή, τα βασικά δεδομένα είναι δύο. Ότι για κάθε πέντε κλίνες που δημιουργούνται στην υπόλοιπη Χαλκιδική, μόνο μία δημιουργείται στο Δήμο Αριστοτέλη κι αυτή αφορά κυρίως την περιοχή της Ιερισσού, των Νέων Ρόδων, της Ουρανούπολης ή της Αμμουλιανής. Αντίθετα, στην Βόρεια Χαλκιδική, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΝΕΤΧΑ, 2 στα 3 τουριστικά καταλύματα που χρηματοδοτήθηκαν από πρόγραμμα Leader τερμάτησαν τη λειτουργία τους μέσα στην πενταετία. Επίσης, στα χωριά που έχουν μεταλλευτική δραστηριότητα, παρατηρείται μία γενική υστέρηση στην επιχειρηματικότητα. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την διασπορά του συνόλου των επιχειρήσεων εντός του ίδιου του δήμου, σε συνάρτηση με τον πληθυσμό του. Στις περιοχές εκείνες όπου αναπτύσεται οικονομική εξάρτηση από την μεταλλευτική δραστηριότητα οι υπόλοιπες επιχειρήσεις είναι αναλογικά λιγότερες σε ποσοστό από 10%, έως και 30%.
Πιστεύουμε λοιπόν βάσιμα ότι ένα συγκροτημένο σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής μετάβασης μπορεί να προσφέρει τουλάχιστον τις διπλάσιες θέσεις εργασίας από αυτές που σχετίζονται με την εξορυκτική δραστηριότητα. Οι θέσεις αυτές δεν θα είναι μόνο στον τουρισμό ή στην αγροτική οικονομία, αλλά με σωστή διαχείριση μπορούν να απλωθούν σε ολόκληρο το φάσμα της τοπικής οικονομίας.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η συμμετοχή του κράτους στην μετάβαση αυτή θα πρέπει να αφορά στην εκπλήρωση των αναπτυξιακών του καθηκόντων και να ξεμπλοκάρουν τα μεγάλα έργα υποδομής που χρειάζεται η Βορειοανατολική Χαλκιδική. Να ολοκληρωθούν οι οδικοί άξονες, οι λιμένες, οι υποδομές ποιότητας ζωής και πολιτικής προστασίας. Αυτή η διαδικασία, η οποία έχει μείνει πίσω και λόγω της μεταλλευτικής δραστηριότητας, είναι απαραίτητη στην μετάβαση από την οικονομία των εξορύξεων στην οικονομία της αειφορίας.
Το τρίτο και τελευταίο στοιχείο είναι η ισχυροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στα θέματα περιβαλλοντικών ελέγχων. Η μετάβαση από την οικονομία των εξορύξεων απαιτεί ένα ευρύ πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους θα κληθούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών και τη διαφάνεια. Σήμερα οι μηχανισμοί αυτοί αποδυναμώνονται από την πολιτική ηγεσία. Στο ζήτημα αυτό, επίσης, ασκούμε πίεση από την πρώτη στιγμή κι έχουμε κάνει πάνω από 10 κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις αυτό το εξάμηνο προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση, με ενδιαφέροντα πολλές φορές αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προχθεσινή αποκάλυψη του Τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων ότι έχει βεβαιώσει παραβάσεις για την στεγάνωση του Κοκκινόλακα και την χρήση εκρηκτικών στη Στρατονίκη, αλλά και για τους ελέγχους που διενεργούνται αυτή τη στιγμή στην Ολυμπιάδα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω και μία αναφορά στην σημερινή ημέρα, η οποία έχει καθιερωθεί ως ημέρα της γυναίκας. Με αφορμή λοιπόν αυτή την ημέρα, θα ήταν χρήσιμο όλοι μας να προβληματιστούμε γύρω από τις νέες μορφές έμφυλης καταπίεσης κι αναφέρομαι ιδιαίτερα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση επισφάλειας, εργασιακής και προσωπικής και μία σκέψη στις γυναίκες πρόσφυγες που βιώνουν σήμερα το πιο άγριο πρόσωπο της κρατικής καταστολής.
Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι τον σύντροφο γραμματέα για την διαχρονική συνεισφορά του στον αγώνα της Χαλκιδικής και να δηλώσω ότι η δουλειά της εναλλακτικής πρότασης για την μετάβαση από την οικονομία των εξορύξεων μας χρειάζεται όλους. Σας ευχαριστώ.”