Featured

Φόρος τιμής στους πεσόντες αεροπόρους στον ορεινό όγκο της Σιθωνίας (φώτο – βίντεο)

By admin

March 08, 2020

Τελετή μνήμης και τιμής για τους ΣΓΟ (Ι) ΑΡ. ΜΑΡΤΑΚΗ , ΥΠΣΓΟ (Ι) ΠΕΡ. ΚΟΥΒΕΝΤΑΡΑ και ΑΝΘΣΓΟ (Ι) ΓΕΩΡ. ΧΟΥΣΕΛΑ διοργάνωσε σήμερα το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας στο «Ζωγραφίτικο» Σιθωνίας.

Στο μνημείο πεσόντων αεροπόρων για να τιμηθούν οι Ήρωες πεσόντες παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Χριστοδούλου και Βασίλης Ζήσιος, μέλη της Ομάδας Εθελοντών Δραγουντέλι.

“Το θεωρούμε υποχρέωση να βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Καταθέσαμε ένα στεφάνι σαν ελάχιστο φόρο τιμής στα παλικάρια που θυσίασαν τη ζωή τους. Το επίκαιρο μήνυμα όμως λόγω των καταστάσεων που βιώνουμε είναι ότι οι πεσόντες πρέπει να αποτελούν έναν φωτεινό φάρο γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε ως χώρα να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις”, δήλωσε ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας

“Ευχαριστούμε θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο της Έ.Α.Α.Α Παράρτημα Θεσσαλονίκης για την πρόσκληση. Τα μέλη της ομάδας όσο υπάρχει δυνατότητα θα συντηρούν και θα ανάβουν και ένα κερί στο κενοτάφιο προς τιμήν των πεσόντων αεροπόρων. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε ως μέλη και ως πολίτες της περιοχής.”, ανέφεραν τα μέλη της Ομάδας Εθελοντών Δραγουντέλι.

Στις 1η Φεβρουαρίου 1995, δύο αεροσκάφη F5 της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ εκτελούσαν χαμηλή, διατεταγμένη πτήση, συγκρούστηκαν μεταξύ τους και προσέκρουσαν στον ορεινό όγκο του Ίταμου στη Σιθωνία Χαλκιδικής και οι τρεις χειριστές τους, ο σμηναγός Αριστείδης Μαρτάκης, ο υποσμηναγός Περικλής Κουβενταράς και ο ανθυποσμηναγός Γεώργιος Χουσελάς, έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος. Στη περιοχή απέναντι από το σημείο της σύγκρουσης, στο όρος Ίταμος, έχει δημιουργηθεί κενοτάφιο, όπου αργότερα τοποθετήθηκαν τα λιγοστά οστά των πεσόντων, που βρέθηκαν πολύ καιρό μετά το δυστύχημα και αφότου είχαν ολοκληρωθεί οι έρευνες στην περιοχή. Στο σημείο της πρόσκρουσης των πολεμικών αεροσκαφών, που ήταν ο λοφίσκος Στηθούρι, έχει στηθεί ένας μεγάλος σταυρός.

Παράλληλα, η πολιτεία το 2001 ανήγειρε μνημείο προς τιμήν των τριών πεσόντων αεροπόρων στη θέση Ζωγράφου στη Βουρβουρού, κοντά στο 20ό χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αγίου Νικολάου – Βουρβουρούς.