Πέθανε ο γιατρός που προειδοποίησε τον κόσμο για τον κορωνοϊό

Επιβεβαιώθηκε από το νοσοκομείο η είδηση του θανάτου του 34χρονου γιατρού Λι Ουενλιάνγκ από την πόλη Γουχάν της Κίνας, ο οποίος ήταν από τους πρώτους εντόπισαν ότι ένα νέο στέλεχος κοροναϊού είχε μόλις κάνει την απειλητική εμφάνισή του.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του νοσοκομείου Wuhan Central, την οποία επικαλείται και το CNNi, ο 34 χρονος Λι πέθανε παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθεις των γιατρών να τον κρατήσουν τη ζωή.

Νωρίτερα είχε προκληθεί σύγχυση γύρω από την κατάσταση της υγείας του καθώς πολλά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν νωρίς το απόγευμα ότι ο Ουενλιάνγκ πέθανε, αποσύροντας αργότερα την είδηση, ή μεταδίδοντας με νεότερες αναρτήσεις τους ότι είναι ζωντανός και ότι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το Κεντρικό Νοσοκομείο της κινεζικής πόλης, επίκεντρο του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε πως ο Λι Ουενλιάνγκ «απεβίωσε στις 2:58 τα ξημερώματα της Παρασκευής, τοπική ώρα, (20:58 ώρα Ελλάδας) στις 7 Φεβρουαρίου».

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλληπητήρια», τόνισε η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

Ένας ήρωας για την Κίνα
Στις 30 Δεκεμβρίου, ο 34χρονος ανήρτησε ένα μήνυμα «βόμβα» στην ομάδα που έχουν σχηματίσει απόφοιτοι της ιατρικής σχολής στο δημοφιλές μέσο επικοινωνίας στην Κίνα WeChat: επτά ασθενείς από την τοπική αγορά θαλασσινών διαγνώστηκαν με ίωση που έμοιζε με SARS -το σύνδρομο αναπνευστικής ανεπάρκειας που είχε κάνει την εμφάνισή του στις αρχές της δεκαετίας του 2000- και νοσηλεύονται σε καραντίνα στο νοσοκομείο.

Προσπάθησε να προειδοποιήσει αλλά απέτυχε: Ο γιατρός που μίλησε πρώτος για τον κοροναϊό νοσεί

Ο Λι είχε εξηγήσει ότι, σύμφωνα με τα τεστ στα οποία υπεβλήθησαν, η ασθένεια ήταν ένας κοροναϊός –μια οικογένεια ιών που περιλαμβάνει σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS).

«Ήθελα μόνο να υπενθυμίσω τους συμφοιτητές μου στο πανεπιστήμιο να είναι προσεκτικοί», είχε πει ο άτυχος γιατρός.

Ο Λι, που εργαζόταν στη Γουχάν, είχε ζητήσει από τους φίλους του να ενημερώσουν τα κοντινά τους πρόσωπα ιδιωτικά.

Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες το μήνυμά του είχε γίνει viral.

«Όταν το είδα να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, κατάλαβα ότι ήταν πέρα από τον έλεγχό μου και ότι το πιθανότερο είναι να τιμωρηθώ», είχε δηλώσει.

Είχε δίκιο.

Ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του μηνύματος, ο Λι κατηγορήθηκε από την αστυνομία της Γουχάν για διασπορά φημών. Ήταν ένας από μια ομάδα γιατρών οι οποίοι μπήκαν στο στόχαστρο της αστυνομίας εξαιτίας της προσπάθειάς τους να σπάσουν τη σιωπή για τον φονικό ιό τις πρώτες εβδομάδες της εμφάνισής του.

Όσο βρισκόταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου, ο Λι είχε μιλήσει στο CNNi παραδεχόμενος πως η εξέταση στην οποία υποβλήθηκε για να διαπιστωθεί αν είναι φορέας του νέου κοροναϊού, βγήκε θετική.

Η διάγνωσή του προκάλεσε οργή σε όλη την Κίνα, όπου μεγαλώνουν συνεχώς οι αντιδράσεις για την κρατική λογοκρισία απέναντι στην ασθένεια και την αρχική καθυστέρηση στην προειδοποίηση για τον φονικό ιό.

Την ίδια ημέρα που ο Λι προειδοποιούσε τους φίλους του, η υγειονομική αρχή της Γουχάν εξέδιδε μια επείγουσα ανακοίνωση, ενημερώνοντας τα ιατρικά κέντρα της πόλης ότι μία σειρά ασθενών που ήρθαν σε επαφή με την αγορά θαλασσινών Huanan Seafood Wholesale Market έχει μια «άγνωστη πνευμονία».

Το σημείωμα συνοδευόταν από μια προειδοποίηση: «Κανένας οργανισμός ή άτομο δεν επιτρέπεται να εκδώσει πληροφόρηση θεραπείας στο κοινό χωρίς άδεια».

Τις πρώτες ώρες της 31ης Δεκεμβρίου, οι υγειονομικές αρχές της Γουχάν συγκάλεσαν μια έκτακτη συνάντηση για να συζητήσουν το θέμα. Μετά από αυτήν, ο Λι κλήθηκε από τις αρχές στο νοσοκομείο του για να εξηγήσει πώς γνώριζε για τις περιπτώσεις.

Αργότερα εκείνη την ημέρα, οι αρχές της Γουχάν ανακοίνωσαν το ξέσπασμα του ιού και ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, οι μπελάδες του Λι δεν τελείωσαν εκεί.

Στις 3 Ιανουαρίου, ο Λι κλήθηκε σε ένα τοπικό αστυνομικό τμήμα όπου δέχθηκε επίπληξη για «διασπορά φημών ηλεκτρονικά» και «σοβαρή διατάραξη της κοινωνικής τάξης» εξαιτίας του μηνύματος που είχε στείλει στο chat.

O Λι έπρεπε να υπογράψει μία δήλωση, παραδεχόμενος «πλημμέλημα» και υποσχόμενος να μην υποπέσει σε άλλες μελλοντικές «άνομες πράξεις».

Φοβήθηκε ότι θα τον συλλάμβαναν. «Η οικογένειά μου θα ανησυχούσε πολύ για μένα αν έχανα την ελευθερία μου για λίγες μέρες», δήλωσε ο ίδιος στο CNNi μέσω μηνυμάτων το WeChat –η τηλεφωνική επικοινωνία δεν ήταν εύκολη καθώς έβηχε πολύ και ανέπνεε με δυσκολία.

Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Ο οφθαλμίατρος επέστρεψε στην εργασία του στο Κεντρικό Νοσοκομείο της Γουχάν αισθανόμενος αβοήθητος. Είπε: «Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, όλοι πρέπει να συμμορφώνονται στην επίσημη γραμμή».

Στις 10 Ιανουαρίου, όταν εν αγνοία του κούραρε έναν ασθενή του νέου κοροναϊού, ο Λι άρχισε να εμφανίζει βήχα και πυρετό. Στις 12 Ιανουαρίου εισήλθε στο νοσοκομείο. Τις επόμενες ημέρες η κατάσταση του Λι χειροτέρεψε τόσο που μεταφέρθηκε στην ομάδα εντατικής θεραπείας, και του χορηγήθηκε υποστήριξη με οξυγόνο.

Την 1η Φεβρουαρίου, οι εξετάσεις του για κοροναϊού βγήκαν θετικές.

Πλέον, ο ιός έχει μεταδοθεί σε κάθε περιοχή της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση στις 27 Ιανουαρίου ο δήμαρχος της πόλης Zhou Xianwang παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του δεν αποκάλυψε πληροφορίες για τον κοροναϊό «εγκαίρως», ενώ δικαιολόγησε την καθυστέρηση λέγοντας ότι σύμφωνα με τον κινεζικό νόμο, η τοπική κυβέρνηση πρέπει πρώτα να αναφέρει το ξέσπασμα μιας μεταδοτικής ασθένειας στις εθνικές αρχές υγείας και στη συνέχεια να πάρει έγκριση για την ανακοίνωσή του.

Στον λογαριασμό του ιατρού στο Weibo, δεκάδες χιλιάδες του άφηναν μηνήνυμα ευχαριστώντας τον που μίλησε.

«Δρ, Λι, είσαι ένας καλός γιατρός με συνείδηση. Ελπίζω να είσαι καλά και υγιής», είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μηνύματα.

Exit mobile version