Βαθιά λύπη και συγκίνηση προκάλεσε στον κόσμο της τέχνης και ιδιαίτερα της Φανταστικής Λογοτεχνίας ο χαμός, σε ηλικία 95 ετών, του Christofer Tolkien, γιου και συνεχιστή του έργου του μεγάλου J.R.R. Tolkien.
Ο Christopher ήταν το τρίτο παιδί και ο νεότερος γιος του J.R.R. Ο Tolkien, ο οποίος έγινε λογοτεχνικός συνεχιστής του πατέρα του το 1973 και κατά τη διάρκεια μιας αξιοθαύμαστης περιόδου 47 χρόνων ασχολήθηκε από διάφορα πόστα με τη δημοσίευση 24 εκδόσεων των έργων του πατέρα του, πολλά από τα οποία έγιναν διεθνή bestsellers.
Ο Christopher Tolkien ήταν “συντάκτης” από την ηλικία των 5 ετών, ανακαλύπτοντας ανακολουθίες στις ιστορίες που του έλεγε ο πατέρας του για να κοιμηθεί, και ανταμειβόταν από τον πατέρα του για κάθε λάθος που έβρισκε στο “The Hobbit”.
Ως νεαρός έγραφε χειρόγραφα και σχεδίαζε χάρτες της Μέσης Γης και μέχρι να γίνει αξιωματικός της RAF το 1945, ο πατέρας του τον ονόμαζε ήδη «κύριο κριτικό και συνεργάτη μου».
Μετά τον θάνατο του πατέρα του, J.R.R. Tolkien, το 1973 ο Christopher πραγματοποίησε τις επιθυμίες του πατέρα του συμπληρώνοντας το “The Silmarillion”, το βιβλίο που ο πατέρας του είχε δουλέψει για όλη του τη ζωή.
Έχοντας πάρει από τον πατέρα του τον τίτλο του λογοτεχνικού συνεχιστή, ο Christopher Tolkien εγκατέλειψε την Οξφόρδη το 1975, μετακομίζοντας στη Γαλλία για να επεξεργαστεί το τεράστιο αρχείο του πατέρα του.
Ο Κρίστοφερ βρέθηκε αντιμέτωπος με 70 κιβώτια αδημοσίευτων εργασιών. Μεγάλο μέρος του αρχείου αφορούσε την ιστορία της Μέσης Γης και οι σημειώσεις περιείχαν μια ευρύτερη εικόνα του κόσμου που είχε αρχίσει απλά να σκιαγραφείτε στο “The Hobbit” και “The Lord of the Rings”.
Ο Tolkien σκόπευε να φέρει την μεγάλη εικόνα στο προσκήνιο, αλλά πέθανε πριν τελειώσει μια τελική, ολοκληρωμένη έκδοση. Ο Κρίστοφερ ανέλαβε να επεξεργαστεί το βιβλίο αυτό, το οποίο δημοσιεύθηκε το 1977 ως “The Silmarillion”.
Στη συνέχεια έστρεψε την προσοχή του σε ένα άλλο έργο που προέρχεται από τα χαρτιά του πατέρα του και έπειτα ένα άλλο – τελικά εκδίδοντας ποίηση, ακαδημαϊκά έργα, μυθιστοριογραφία και τελικά την μεγαλειώδη 12τομη “Ιστορία της Μέσης Γης”. Μέσα σε αυτά τα βιβλία, ρίξαμε τις πρώτες μας ματιές στο “The Fall of Gondolin”, αλλά όχι ολόκληρη την ιστορία.
Με τη δημοσίευση του “The Fall of Gondolin” και περισσότερα από 20 βιβλία πριν από αυτό, η εξαιρετική διαχείριση του Christopher στη Μέση Γη του πατέρα του ολοκληρώνεται. Όπως και πολλά από τα σχολαστικά ελεγμένα βιβλία και τα βιβλία που έχουν γραφτεί προηγουμένως, θα γινόταν μπεστ σέλερ και θα είναι ένα μνημείο για μια πραγματικά μοναδική συνεισφορά στον κόσμο της λογοτεχνίας και των γραμμάτων και φόρο τιμής στη μεγαλοφυΐα του πατέρα του.