Απ. Πάνας: ‘’Καμία απάντηση της Κυβέρνησης για τις ελλείψεις στο Κ.Υ. Ν. Καλλικράτειας’’

Με την υπ’ Αρ.Πρωτ. ΤΚΕ/Φ2/42289 Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στην υπ’ αριθμ. 2464/06-12-2019 Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, με θέμα «Ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής», διευκρινίζεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών συστήνει μια νέα υπηρεσιακή δομή διαχείρισης των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό των φορέων του Δημοσίου και προωθεί την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην οποία πρέπει να ενταχθούν όλες οι προβλεπόμενες θέσεις και τα αντίστοιχα περιγράμματα θέσης. Επί του ερωτήματος δεν δίνεται καμία συγκεκριμένη απάντηση.

Ο κος Πάνας δήλωσε σχετικά: ‘’Ο Υπουργός Εσωτερικών στην απάντησή του περιγράφει το πλαίσιο λειτουργίας οργανωτικά και τεχνικά, μη δίνοντας καμία συγκεκριμένη απάντηση για τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Ν. Καλλικράτειας Χαλκιδικής και δε χάνει ευκαιρία να εγκωμιάσει τις λειτουργικές και οργανωτικές καινοτομίες του Υπουργείου του. Για άλλη μια φορά, η Κυβέρνηση επιδίδεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια την ώρα που τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας διαιωνίζονται.’’

​Αναλυτικά η Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών έχει ως εξής:

‘’Σε απάντηση της υπ’ αρ. 1542/29-10-2019 Ερώτησης, που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Απόστολος Πάνας με θέμα: «Ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής», σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η σύσταση στο Υπουργείο Εσωτερικών ξεχωριστής Γενικής Γραμματείας με αρμοδιότητα το σύνολο των ζητημάτων του ανθρώπινου δυναμικού δημοσίου τομέα (ΠΔ 84/2019), αποδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης να αναπτύξει και να συστηματοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού για το σύνολο των φορέων του δημοσίου. Σε μία οργανωτική δομή περικλείεται για πρώτη φορά η συνεκτική διαχείριση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου τομέα και στα δύο επίπεδα διακυβέρνησης, τόσο της δημόσιας διοίκησης, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε επιπέδου διακυβέρνησης. Η αποσπασματική προσέγγιση κάλυψης των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα αποτέλεσε αντικείμενο των πρόσφατων νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπως η ψήφιση του άρθρου 51 του ν.4622/2019, όπως ισχύει, με το οποίο καθορίστηκε η διαδικασία υποβολής και έγκρισης του ετήσιου στρατηγικού προγραμματισμού προσλήψεων, κάθε είδους τακτικού και εποχικού προσωπικού φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, ενώ στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών επιδιώκεται η βελτίωση του συστήματος της κινητικότητας.

Στόχος των παρεμβάσεων είναι μια συνολική αντιμετώπιση των χρόνιων δυσλειτουργιών και η δημιουργία ενός συνεκτικού μηχανισμού κάλυψης των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης με την ουσιαστική σύνδεση των συστημάτων κινητικότητας και προσλήψεων, με στόχο την αποτελεσματική και έγκαιρη υλοποίηση των σχεδίων δράσης των φορέων, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Σημειώνεται δε ότι τόσο για την έγκριση πρόσληψης τακτικού προσωπικού όσο και για την συμμετοχή στην κινητικότητα, οι φορείς οφείλουν να έχουν υπαχθεί στο ψηφιακό οργανόγραμμα της Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου εντάσσεται το σύνολο των προβλεπόμενων θέσεων και τα αντίστοιχα περιγράμματα θέσης. Σε αυτή την κατεύθυνση, σε ό,τι αφορά στον προγραμματισμό των προσλήψεων αλλά και την υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων, τεχνικών και εργαλείων διοίκησης στο πλαίσιο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Εσωτερικών ανέπτυξε για πρώτη φορά ηλεκτρονική εφαρμογή για τον Ετήσιο Προγραμματισμό των Προσλήψεων με στόχο, μεταξύ άλλων, την επιτάχυνση και απλοποίηση της διαδικασίας έγκρισης των αιτημάτων πρόσληψης προσωπικού στους φορείς του Δημοσίου, η οποία ενεργοποιήθηκε στις 1411-2019. Για το έτος 2020, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.2.9/67/οικ.39231 εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών με αναλυτικές οδηγίες για την λειτουργία της εφαρμογής. Συγκεκριμένα, οι φορείς αποστέλλουν μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής τα αιτήματά τους για προσλήψεις τακτικού και εποχικού προσωπικού ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα προς τα εποπτεύοντα Υπουργεία. Τα αιτήματα συνοδεύονται από όλα τα αναγκαία σχετικά στοιχεία, όπως τον αριθμό των κενών θέσεων, το ύψος της προκαλούμενης δαπάνης, καθώς και την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας για την προτεινόμενη πρόσληψη του προσωπικού βάσει του εκάστοτε πολυετούς σχεδιασμού προσλήψεων. Στη συνέχεια, εντός του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου, αφού τα Υπουργεία αξιολογήσουν τα υποβληθέντα αιτήματα, υποβάλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών το τελικό αίτημα. Κατόπιν, η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών αφού επεξεργάζεται τον συνολικό προγραμματισμό των προσλήψεων σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΛΚ τηρώντας τον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση- θα προωθήσει προς έγκριση στην Επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει, τα αντίστοιχα αιτήματα για πρόσληψη. Η έκδοση μιας συγκεντρωτικής και ομαδοποιημένης απόφασης της Επιτροπής της ΠΥΣ 33 θα δώσει τη δυνατότητα για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκκίνηση των διαδικασιών πρόσληψης για το σύνολο των φορέων.

Σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθούν και θα ληφθούν κατά προτεραιότητα υπόψη αιτήματα που θα αφορούν την πρόσληψη προσωπικού στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, των ελεγκτικών μηχανισμών κλπ
Κατά τα λοιπά, αρμόδιο να απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Υγείας το οποίο θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία για την τροποποίηση του οργανισμού του εν λόγω φορέα.

Ο Υπουργός
Παναγιώτης Θεοδωρικάκος’’

Exit mobile version