Οικονομία

Νέα ρύθμιση οφειλών στην εφορία σε 24 και 48 δόσεις

By admin

January 12, 2020

Στις 24 δόσεις της εφορίας θα μπορούν να υπαχθούν οι οφειλέτες οι οποίοι το επόμενο διάστημα, και μέχρι να ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση, εντάξουν τις οφειλές τους στις ισχύουσες 12 δόσεις. Τη δυνατότητα αυτή θα δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση οφειλών.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις 24 δόσεις αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.

Ωστόσο, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να μπουν στην ισχύουσα ρύθμιση για να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, και στη συνέχεια θα γίνει μετάταξη των οφειλών στο νέο καθεστώς των 24 δόσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξετάζεται το αν θα πρέπει να γίνουν σε 24 δόσεις και τα υπόλοιπα των οφειλών που είναι ρυθμισμένες και εξυπηρετούνται.

Αναλυτικότερα, στη νέα πάγια ρύθμιση με βάση το νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή μπορούν να υπαχθούν:

Οι φορολογούμενοι που χρωστούν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλους φόρους και τέλη στην εφορία ή στα τελωνεία, οι οποίοι βεβαιώθηκαν εντός του 2019 αλλά έως την 1η Νοεμβρίου δεν είχαν μπει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Οι φορολογούμενοι που έχουν παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα έχουν αφήσει αρρύθμιστα. Οι μηνιαίες γίνονται 48 εάν πρόκειται για φόρους κληρονομιά, φορολογικά ή τελωνειακά πρόστιμα, πρόστιμα της τροχαίας, του δήμου ή της πολεοδομίας, ή από άλλες έκτακτες αιτίες. Επίσης, στις 24 δόσεις θα μπουν όλα χρέη προς την εφορία που θα βεβαιώνονται μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις για τη νέα πάγια ρύθμιση, είτε γίνουν ληξιπρόθεσμα είτε όχι.

Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας καταβολής θα είναι 30 ευρώ, ενώ για να ρυθμίσει κάποιος οφειλές σε έως και 48 δόσεις λαμβάνονται υπόψη:

Ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματός κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση. Το συνολικό εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο. Το συνολικό εισόδημα πολλαπλασιάζεται τμηματικά με προοδευτικά κλιμακωτό συντελεστή 4-25%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης καταβάλλεται μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης, ενώ οι επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Επίσης, σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής η δόση που είναι ληξιπρόθεσμη παίρνει προσαύξηση.

Η ρύθμιση θα χάνεται και ο οφειλέτης θα πρέπει να δώσει άμεσα όλο το υπόλοιπο ποσό όταν:

δεν καταβάλει εμπρόθεσμα δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς, καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα, δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους, δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά, έχει υποβάλει ελλιπή ή αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση. Στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις για την εξόφληση του χρέους (τακτικής ή έκτακτης οφειλής), για να μπορέσει να επανενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει διπλή προκαταβολή. Αν και θα αφαιρεθούν οι δόσεις στις οποίες ήταν συνεπής, το επιτόκιο θα είναι προσαυξημένο κατά 1,5 μονάδες.

Επιπλέον, όσοι είναι συνεπείς, κατά την καταβολή της τελευταίας δόσης θα έχουν έκπτωση που ισούται με το 25% των τόκων που έχουν επιβαρύνει τη ρυθμιζόμενη οφειλή· το ποσό αυτό, όμως, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος της τελευταίας δόσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ