Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην Ιερισσό (φώτο)

Μέσα σε κλίμα εορταστικό, το εσπέρας της Κυριακής προ της Χριστού Γεννήσεως, 22ας Δεκεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στον νεόδμητο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ιερισσού, με συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου και του Δήμου Αριστοτέλη.

Περιελάμβανε:

α) Ψάλματα από την πλούσια βυζαντινή υμνολογική παράδοση του Αγίου Δωδεκαημέρου, που τα απέδωσε με υποδειγματικό τρόπο η Χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου «Ρωμανός ο Βατοπαιδινός», υπό τη διεύθυνση του Καθηγητού Μουσικής και Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου Αρναίας κ. Βασιλείου Κοκκαλιάρη. Παρών και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ιωάννης Κέκερης, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Αρναίας.

β) Επίκαιρη ομιλία του Παν. Αρχιμ. π. Παϊσίου Σουλτανικά, Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Στεφάνου Αρναίας, με θέμα: «Χριστός ετέχθη! Αληθώς ετέχθη!».

Ο π. Παϊσιος με το γνωστό παραδοσιακό και αγιοπατερικό του ύφος ανεφέρθη στη δημιουργία του ανθρώπου από τον Τριαδικό Θεό, στην πτώση του εξαιτίας της ανυπακοής στο θείο θέλημα και την τάση του ανθρώπου για αυτοθέωση και αυτοσωτηρία και φυσικά στο ότι ο Θεός μέσα στον χώρο και στον χρόνο πριν 2000 χρόνια έδωσε τη δυνατότητα για ανάπλαση, ανακαίνιση και αναδημιουργία στο δημιούργημά Του με την κατά Χριστόν Οικονομία.

Δηλαδή, αναφέρθηκε στην ένσαρκη παρουσία του Θεού στα ανθρώπινα, για να “εμβολιάσει” την πεσμένη ανθρωπότητα με την αθανασία και την αφθαρσία της Θεότητας, στο Πρόσωπο του Λόγου και Υιού του Θεού, ο Οποίος σμίκρυνε προς καιρόν τη δόξα Του και το μεγαλείο Του και ντύθηκε την ανθρώπινη σάρκα, έγινε όντας τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, πτώχευσε όντας πλούσιος, για να πλουτίσει τον πτωχεύσαντα άνθρωπο.

Όντως η αμεσότητα του λόγου του π. Παϊσίου, το γλυκύ του ύφος και ο κοινός της Εκκλησίας Λειτουργικός και Αγιοπατερικός λόγος σαγήνευσαν το πυκνό ακροατήριο, που εδέχθηκε χριστουγεννιάτικη πνευματική τροφή ως προετοιμασία ικανή μπροστά από το μέγα γεγονός της Σαρκώσεως του Λόγου.

Και γ) Ο άγιος Ιερισσού κ. Θεόκλητος επέδωσε μαζί με τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Στέλιο Βαλιάνο τιμητική πλακέτα – διάκριση στον επί εξήντα και πλέον έτη μουσικολογιώτατο Πρωτοψάλτη μέχρι πρότινος του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας της Ιερισσού κ. Ιωάννη Μαρίνο, για την ανεκτίμητη προσφορά του στην τοπική Εκκλησία, στα πολιτιστικά πράγματα της Ιερισσού και κυρίως στην από μέρους του καταγραφή της ιστορικής ρότας, των λαογραφικών παραδοσιακών στοιχείων του Δήμου Σταγείρων – Ακάνθου και τη συμβολή του στη διάσωση της ιερισσιώτικης ντοπιολαλιάς και των εθίμων του τόπου.

Εντύπωση μεγάλη έκανε ο εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου χαρακτηρισμός του κ. Μαρίνου ως επιτομής, ανακεφαλαίωσης και συγκεφαλαίωσης της Ιερισσού, την οποία διακόνησε και από τη θέση του Γραμματέως του Δήμου Ακάνθου και από το Ψαλτήρι του Ι.Ν. Γενεσίου της Θεοτόκου Ιερισσού!

Τέλος ο Δεσπότης ζήτησε από το ποίμνιο του να συμβάλλει καθοριστικά στον αγώνα του για την επίτευξη της πολυπόθητης ενότητας του Τόπου, καθόσον οι διχοστασίες του παρελθόντος έχουν αφήσει ανοικτές πληγές.

Παρόντες στην ωραία αυτή εκδήλωση πέραν του Σεβασμιωτάτου και του Δημάρχου, ήταν πλήθος Λαού με επικεφαλής τους Αντιδημάρχους κ.κ. Αλέξιο Αντωνίου, Νικόλαο Αυγερινό και Γεώργιο Θαλασσινό, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κα Μαρία Ενεχηλίδου, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Βασίλειο Καλαϊτζή, τον εκπρόσωπο της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως του Δήμου κ. Άρη Τζίτζιο, τον Λιμενάρχη Ιερισσού κ. Ευθύμιο Πέτρου, τον Διοικητή του Λιμενικού Φυλακίου Ουρανουπόλεως κ. Χρήστο Παναγιωτίδη, υψηλόβαθμους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιερισσού, πολλούς Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους, Προέδρους και Μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων, με εξέχουσα θέση τον Σύλλογο Γυναικών Ιερισσού, τους Διευθυντές των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συνοδευόμενους από εκλεκτούς συναδέλφους τους, κ.α.

Παρουσιαστής της όλης εκδηλώσεώς ήταν ο εκλεκτός Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας Ιερισσού Αιδ. Πρωτ. π. Μακάριος Ζωνάρας, ενώ την όλη φροντίδα για την ευπρεπή και παραδοσιακή ευταξία του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ιερισσού είχε ο Προϊστάμενός του Αιδ. Πρωτ. π. Βασίλειος Ανυφαντής, συνεπικουρούμενος από τους Εκκλησιαστικούς του Συμβούλους και τα πνευματικά του τέκνα.

Πηγή: romfea.gr

Exit mobile version