Δεκάδες πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται στη Νέα Νότια Ουαλία με εκατοντάδες πυροσβέστες να μάχονται για την κατάσβεσή τους.
Οι δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στο Κάροουαν είναι ιδιαίτερα απειλητικές.
Οι ισχυροί άνεμοι έστρεψαν τις φλόγες προς κατοικημένες περιοχές και ανάγκασαν τμήματα του τοπικού αυτοκινητόδρομου να κλείσουν.
Οι πυροσβέστες ρίχτηκαν στη μάχη για να προστατεύσουν τις κατοικίες, την ώρα που οι Aρχές προειδοποιούσαν τους ντόπιους για τον κίνδυνο οι πυρκαγιές να επεκταθούν.
Από τον Ιούλιο, σχεδόν δύο εκατομμύρια εκτάρια έχουν καεί στη Νέα Νότια Ουαλία, με αποτέλεσμα έξι άτομα να χάσουν τη ζωή τους και να καταστραφούν περισσότερα από 650 σπίτια, σύμφωνα με τηλεοπτικό δίκτυο της Αυστραλίας.
ΤΟ ΤΟΞΙΚΟ ΝΕΦΟΣ
Το Σίδνεϊ είναι καλυμμένο από πυκνό, τοξικό νέφος εξαιτίας των πυρκαγιών. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί ως την Κυριακή.
Πολλοί κάτοικοι κυκλοφορούν μα μάσκες για να μπορούν να αναπνέουν. Οι μάσκες αυτές πραγματοποιούν ρεκόρ πωλήσεων αυτές τις μέρες.
Οι επιστήμονες λένε ότι μια μέρα με τοξικό νέφος στο Σίδνεϊ είναι σαν να έχει καπνίσει κάποιος 34 τσιγάρα.
Το επίπεδο της ατμοσφαιρικής μόλυνσης στο Σίδνεϊ έχει φτάσει σε «επικίνδυνο» επίπεδο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με τη συγκέντρωση των μικροσωματιδίων PM 2,5 να φτάνει τα 186 μέρη ανά εκατομμύριο στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης, ποσοστό που συγκρίνεται με αυτό που είχε καταγραφεί νωρίτερα αυτό τον μήνα στο Νέο Δελχί της Ινδίας.
Οι κάτοικοι της πόλης έλαβαν συστάσεις να μην επιδίδονται σε φυσικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.
Τα μικροσωματίδια επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα των ανθρώπων και ενδέχεται να επιδεινώνουν ήδη υπάρχοντα καρδιολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα, εξήγησε ο διευθυντής περιβαλλοντικής υγείας της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Ρίτσαρντ Μπρουμ.
«Στους περισσότερους ανθρώπους ο καπνός προκαλεί ελαφρά συμπτώματα όπως ερεθισμό στα μάτια, τη μύτη και τον λαιμό», εξήγησε. «Ωστόσο οι άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα, φύσημα και στηθάγχη είναι πιο ευαίσθητοι στις επιπτώσεις του καπνού».
Το νέφος που καλύπτει το Σίδνεϊ, προέρχεται σε μεγάλο μέρος από την τεράστια πυρκαγιά που μαίνεται εδώ και ημέρες και έχει καταστρέψει δύο εθνικά πάρκα, περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης. Ήδη έχουν καεί σχεδόν 1.400.000 στρέμματα θαμνότοπων.
Τέτοιες πυρκαγιές σημειώνονται κάθε χρόνο στην Αυστραλία στη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Όμως φέτος η εποχή των πυρκαγιών ξεκίνησε νωρίτερα, με τις φωτιές να είναι πολύ πιο έντονες και γι’ αυτό αναμένεται να είναι μία από τις χειρότερες στην ιστορία της χώρας.
ΣΤΑΧΤΗ ΤΟ 20% ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Πάνω από το 10% των δασών σε εθνικά πάρκα της Νέας Νότιας Ουαλίας καταστράφηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, όπως επίσης το 20% της Περιοχής Γαλάζιου Όρους (Blue Mountain) που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, το μέγεθος της καταστροφής από τον Ιούλιο είναι δεκαπλάσιο από αυτή της προηγούμενης πύρινης λαίλαπας, όταν έγιναν στάχτη 80.000 εκτάρια.
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Διατήρησης της Φύσης δήλωσε ότι η απώλεια 800.000 εκταρίων στα εθνικά πάρκα της πολιτείας σε σύνολο 1.9 εκατομμυρίων εκταρίων, που καίγονται στην πολιτεία από την 1η Ιουλίου, «αλλάζει τον υπολογισμό της διατήρησης της φύσης».
«Τα εθνικά πάρκα είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τα είδη και τα τοπία, αλλά όταν τα εθνικά σας πάρκα έχουν αποδεκατιστεί, πρέπει να εξετάσετε τη συνολική εικόνα και άλλα μέτρα» πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας «μνημειώδες» το μέγεθος των πυρκαγιών.
Για «παγκόσμια τραγωδία» έκανε λόγο ένας οικολόγος του Συμβουλίου, τονίζοντας ότι η ανησυχία έχει επικεντρωθεί επίσης στο τροπικό δάσος της Γκοντγουάνα.
Την περασμένη εβδομάδα, το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO εξέφρασε το φόβο του για τις πυρκαγιές της Γκοντγουάνα και ζήτησε να μάθει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αν η καταστροφή επηρέασε τις παγκόσμιες αξίες τους.
Σύμφωνα με τον ειδικό Μαρκ Γκράχαμ, πριν από μια εβδομάδα δεν είχε επηρεαστεί από τη φωτιά, όμως αυτό άλλαξε αφού οι αστραπές προκάλεσαν νέες πυρκαγιές. «Επειδή δεν έχει καεί ποτέ, είναι σαν τόξα στις βουνοκορφές της αρχαίας βιοποικιλότητας».
Πιο νότια, οι φλόγες έκαψαν εθνικά πάρκα και μέρος της περιοχής Γαλάζιου Όρους, που καλύπτει ένα εκατομμύριο εκτάρια δάσους και κυριαρχείται από εύκρατο δάσος ευκαλύπτου.
Ο Γκάρι Ντουνίτε, αξιωματούχος του Συνδέσμου Εθνικών Πάρκων Νέας Νότιας Ουαλίας, δήλωσε ότι τα εθνικά πάρκα της περιοχής του Γαλάζιου Όρους είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις μεγάλες πυρκαγιές, κυρίως κατά τη διάρκεια της ξηρασίας. Τέλος, η χαρτογράφηση μετά την πυρκαγιά θα προσδιορίσει τις επιπτώσεις στην περιοχή αυτή της παγκόσμιας κληρονομιάς.
Πηγή: neoskosmos.com