Featured

Το Λύκειο του Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής εκπέμπει στην Ευρώπη μέσω του Web Radio (φώτο)

By admin

December 04, 2019

Μετά από την καλοκαιρινή ανάπαυλα, την νέα σχολική χρονιά, η έμπειρη πλέον ομάδα του “SIRENS RADIO’’ αποτελούμενη από μαθητές του Λυκείου Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία και παρουσία της στο χώρο του ιντερνετικού ραδιοφώνου μέσα από το πρόγραμμα Erasmus+ “Broadcasting Europe”. Η ομάδα του “Sirens Radio’’ γιόρτασε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Αθλητισμού στις 27 Σεπτεμβρίου, καλύπτοντας τις αθλητικές εκδηλώσεις του Σχολείου και των συμμαθητών τους, βγαίνοντας από το στούντιο, με το στήσιμο του εργαστηρίου εκπομπής έξω στο προαύλιο και δίπλα στους συμμαθητές τους. Οι οι δημοσιογράφοι μας του “Sirens Radio” πήραν συνεντεύξεις από μέλη της σχολικής κοινότητας μας, τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των συμμαθητών τους , καλύπτοντας θέματα που σχετίζονται με διάφορες σχολικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων Erasmus+ που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και οι πρωτοβουλίες, τα ενδιαφέροντα και οι εμπειρίες των μαθητών . Αυτή η σχολική εκδήλωση που καλύφθηκε και κοινοποιήθηκε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από το “Sirens Radio”, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από όλη την σχολική κοινότητα, στέλνοντας ταυτόχρονα μια ανοιχτή πρόσκληση σε όσους νέους επιθυμούν να συμμετάσχουν ή ακόμα και να γνωστοποιήσουν τη δική τους δραστηριότητα μέσα από το ευέλικτο και φιλόξενο web radio του Λυκείου. Η προσφορά σε πάγκους θρανία με σπιτικά τοπικά εδέσματα, που οι ίδιοι οι μαθητές έφτιαξαν, συνοδευόμενα με αναψυκτικά, μουσική, φωτογραφίες και social media πρόσθεσε μια πινελιά από άρωμα, φρεσκάδα και ζωντάνια και γιορτινή διάθεση. Μείνετε συντονισμένοι! “Οι Sirens Radio” επέστρεψαν!!! Μην χάσετε το “Σειρήνες Radio” σόου ζωντανά από την επόμενη εβδομάδα στο www.spreaker.com με τα πιο πρόσφατα νέα και δραστηριότητες του σχολείου.

Στο Putignano της Ιταλίας έγινε η 3η αξιολόγηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Broadcasting Europe και το Γενικό Λύκειο Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής, σαν εταίρος μέσα από το πρόγραμμα Erasmus+ συμμετείχε στη συνάντηση, με τη συντονίστρια της ομάδας του «Sirens Radio» (Άγιος Νικόλαος Χαλκιδικής, Ελλάδα), την κ. Αγγελοπούλου Δάφνη. Στη συνέχεια παραθέτουμε το κείμενο και τα συμπεράσματα αυτής της αξιολόγησης.

3η αξιολόγηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Broadcasting Europe. Στην Νότια Ιταλία με όλους τους ευρωπαίους εταίρους

Μετά την πρώτη και δεύτερη συνάντηση για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Broadcasting Europe, επώαση προγραμμάτων κοινωνικής επιχειρηματικότητας στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης”, που έγιναν από τον Μάιο 2018 έως τον Φεβρουάριο 2019 στο Putignano, και μετά από τα 4 εκπαιδευτικά προγράμματα που έλαβαν χώρα στην Ισπανία, την Πολωνία, την Ελλάδα και την Ιταλία, όλοι οι εκπρόσωποι των APS Warrols, του διοργανωτή του προγράμματος, του οργανισμού Radio JP, και όλων των συμμετεχόντων οργανισμών (Liceo Majorana Laterza – Ιταλία, Asociacion Building Bridges – Ισπανία, Europe4Youth – Πολωνία, Geniko Lykeio Agios Nikolaos – Ελλάδα, You in Europe – Ελλάδα) βρέθηκαν και πάλι στο Putignano στις 26 και 27 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών κάθε εταίρος παρουσίασε το δικό του ραδιόφωνο (όνομα, εκπομπές, φωτογραφίες, κτλ) καθώς και τις στρατηγικές Δέσμευσης & Προώθησης που υιοθετήθηκαν κατά το πρώτο έτος. Έπειτα ακολούθησε συζήτηση ΄στρογγυλής τραπέζης΄ σχετικά με τις καλύτερες στρατηγικές ως προς την βιωσιμότητα του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε επίσης προβολή των εκπαιδευτικών βίντεο που ετοίμασαν οι εταίροι καθώς και παρουσίαση της δομής του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού: θα βγει στον αέρα αργότερα κατά τη διάρκεια του έτους. Η συνάντηση έληξε με Δραστηριότητα Διάδοσης: Στον αέρα στο RADIO JP για ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό επεισόδιο, διαθέσιμο για ακρόαση στο bit.ly/Live from Putignano. Το πρόγραμμα ‘Broadcasting Europe’, συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Erasmus plus, κατ’ αρχάς είχε στόχο να υποστηρίξει τους εμπλεκόμενους οργανισμούς στην δημιουργία ενός μη-κερδοσκοπικού διαδικτυακού ραδιοφώνου, διοικούμενο από νέους ανθρώπους, ‘’διδάσκοντας’’ ένα μοντέλο συνεταιριστικότητας (ήδη δοκιμασμένο στο Putignano), ικανό να προκαλέσει ενεργητική ανάμειξη, να προάγει ενεργή συμμετοχή των πολιτών και να αναπτύξει εγκάρσιες δεξιότητες σε νέους ανθρώπους.

Ο απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός Ευρωπαικού δικτύου μη-κερδοσκοπικού διαδικτυακού ραδιοφώνου για νέους και η χρήση μιας μαθησιακής πλατφόρμας που θα στηρίζει νέους ανθρώπους και μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς στη δημιουργία νέων διαδικτυακών ραδιοφωνικών σταθμών.

Γι’ αυτούς τους λόγους, από τον Οκτώβριο 2018 ως τον Ιανουάριο 2019 μερικοί εκπρόσωποι του Aps Warrols και του Radio JP Association πήγαν στην Ισπανία, την Πολωνία, την Ελλάδα και το Polo Liceale Majorana Laterza (Putignano – Ιταλία) για εκπαιδευτικά προγράμματα χάρη στα οποία γεννήθηκαν 5 διαδικτυακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που εκπέμπουν το πρόγραμμά τους στο www.spreaker.com/user/10851948 : Radio Transversal (Madrid – Ισπανία); Krakyouth (Krakow, Πολωνία), Sirens Radio (Άγιος Νικόλαος, Ελλάδα), Radio You In Europe (Νέα Μουδανιά, Ελλάδα), Radio Urlo (Putignano, Ιταλία).