Featured

Ένα από τα γνωστά παρατσούκλια της Ιερισσού – Πώς βγήκε το παρατσούκλι LOVER

By admin

November 21, 2019

“Κάποτε ήταν ο Ιατρού Βασίλης στο Άγιο Όρος και ήθελε να αγοράσει ένα άλογο από έναν καλόγερο, δεν είχε όμως χρήματα. Έπεισε τον καλόγερο να του δώσει το άλογο με την προϋπόθεση να του δώσει τα χρήματα ύστερα από κάποιο διάστημα, αφού εκείνη τη στιγμή δεν τα είχε. Ο καλόγερος συμφώνησε υπό τον όρο να του φτιάξει ο Ιατρού Βασίλης που ήξερε γράμματα ένα χαρτί που να γράφει ότι πήρε το άλογο από τον ίδιο όμως του χρωστάει χρήματα. Συμφώνησαν κι έτσι έγινε. Ο καλόγερος έδωσε το άλογο στον Ιατρού Βασίλη, κι εκείνος του έδωσε ένα χαρτί όπου έγραφε ό,τι του είχε ζητήσει ο καλόγερος. Ο καλόγερος δεν ήξερε γράμματα όμως κι έτσι δεν μπορούσε να το διαβάσει για να δει αν όντως έγραφε αυτά∙ αρκέστηκε στο λόγο του. Πέρασε καιρός και τα χρήματα δεν είχαν δοθεί στον καλόγερο. Αποφάσισε λοιπόν ο καλόγερος να τον επισκεφτεί και να του τα ζητήσει. Όταν όμως το έκανε ο Βασίλης αρνήθηκε ότι του χρωστάει κι έτσι μη έχοντας άλλη επιλογή, ο καλόγερος πήγε στην αστυνομία, αφού προηγουμένως τον είχε προειδοποιήσει και για το χαρτί που ο ίδιος του είχε γράψει και ο Βασίλης με περίσσιο θράσος του είπε να πάει. Πήγε λοιπόν στην αστυνομία ο καλόγερος και είπε ό,τι συνέβη. Ο αστυνομικός φώναξε και το Βασίλη και τον ρώτησε αν ίσχυαν όσα ισχυριζόταν ο καλόγερος. Όταν μπροστά στον ίδιο το καλόγερο ο Βασίλης τα αρνήθηκε όλα, ο καλόγερος ανέφερε ότι έχει το χαρτί που ο ίδιος του είχε γράψει. Το έδωσε στον αστυνομικό για να διαπιστώσει την ορθότητα των λόγων του, όμως αντί για αυτό ο αστυνομικός είδε στο χαρτί να γράφονται τα παρακάτω:

Μικρή μικρή σ’ αγάπησα, Μεγάλη δε σε πήρα, Κι έχω ελπίδα απ’ το Θεό, Για να σε πάρω χήρα! Αχ βαχ Βασίλειος Lover

Ύστερα από αυτό το συμβάν το παρατσούκλι Lover έμεινε στο Βασίλη Ιατρού και τον φώναζαν έτσι. Όμως δεν έμεινε μόνο στον ίδιο, αργότερα τόσο τα παιδιά του όσο και τα εγγόνια του «κληρονόμησαν» αυτό το παρατσούκλι εξαιτίας του ίδιου. Μέχρι και σήμερα πολλοί έτσι τους φωνάζουν.”.

Κείμενο: ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Φώτο: Ο Βασίλειος Ιατρού (Lover) του Ιωάννου, το 1945 σε ηλικία 36 χρ. [Φωτογραφία της Κατερίνας Ιατρού] Πηγή: Κύτταρο. Πολιτισμική Ομάδα Ιερισσού