Κεντρική Μακεδονία

Το 15ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (βίντεο)

By admin

October 13, 2019

Δεκαπέντε χρόνια έχουν περάσει από το πρώτο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και κάθε χρόνο, οι χορευτές των ΣΠΟΣ μας εντυπωσιάζουν όλο και περισσότερο. Η φετινή είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο του κατάμεστου «PAOK Sports Arena», στη Θεσσαλονίκη, ήταν θεαματική για ακόμα μία φορά.

Περισσότεροι από 2.500 χορευτές, 100 και πλέον καταξιωμένοι καλλιτέχνες, μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των 460 ποντιακών σωματείων – μελών της ΠΟΕ, από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, έφεραν τον Πόντο στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη. Στο φετινό φεστιβάλ συνδέθηκαν σκηνοθετικά πέντε διαφορετικές Γενοκτονίες, η αρμενική, η ασσυριακή, η εβραϊκή, εκείνη της Ρουάντας και των Γεζίντι που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι γενοκτονίες, υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Παύλου Κουρτίδη, συνδυάστηκαν με τις πέντε περιφέρειες της ΠΟΕ.

Το Φεστιβάλ φέτος ήταν επιφορτισμένο με έναν ισχυρό συμβολισμό, καθώς συνέπεσε με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Αμισό, τη σημερινή Σαμψούντα του Πόντου, στις 19 Μαΐου 1919.

Από εκείνη την ημέρα κι έπειτα, εντατικοποιήθηκαν οι μέθοδοι εξόντωσης του ελληνικού πληθυσμού, που ήδη από το 1914 βίωνε τη βάρβαρη γενοκτονική πολιτική των Νεότουρκων.

Το 2019 έχει ανακηρυχθεί από την ΠΟΕ επετειακό έτος της εκατονταετηρίδας της Γενοκτονίας του Πόντου, και σε αυτό το πλαίσιο το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας και σε κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά. Στους παππούδες που δεν πρόλαβαν να δουν τη δύση της ζωής τους, στα παιδιά που δεν πρόλαβαν να ζήσουν, σε κάθε άμαχο που έχασε τη ζωή του απλώς και μόνο επειδή ήταν Έλληνας ορθόδοξος χριστιανός, αλλά και σε όλους όσοι κατάφεραν να επιζήσουν της Γενοκτονίας και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν βίαια την πατρίδα, τη μοναδική που γνώρισαν, τον Πόντο. Φέτος απέτισαν φόρο τιμής και στα θύματα όλων των γενοκτονιών που γνώρισε και εξακολουθεί να γνωρίζει η ανθρωπότητα έως σήμερα.

Στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της Γενοκτονίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ. Η συγκίνηση μεγάλη, στην κεντρική σάλα και τις κερκίδες του «PAOK Sports Arena», ενώ ακολούθησε παρατεταμένο χειροκρότημα από τον κόσμο, που ξέρει να τιμά τους νεκρούς του.

Ο σύλλογος Ποντίων Νέας Προποντίδας ΑΨΙΜΟΝ έδωσε το παρών στο 15 φεστιβάλ ποντιακών χορών, αφιερωμένο για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού της Μαύρης θάλασσας.

Οι καλύτεροι των καλύτερων χορευτών έκλεισαν (και φέτος) το 15ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ με τον πολεμικό χορό σέρρα. Οι στιγμές ήταν μοναδικές και προκαλούν δέος.

Μετά το τέλος του 15ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών κανείς δεν πήγε σπίτι του. Όλοι οι χορευτές, αλλά και πολλοί θεατές, παρά την κούραση τους, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και συμμετείχαν στο ποντιακό γλέντι που διοργανώθηκε στο περίπτερο 6 της ΔΕΘ HELEXPO.

Όλοι φόρεσαν τα μπλουζάκια με τα λογότυπα των σωματείων τους και επιδόθηκαν σε αγαπημένους ποντιακούς χορούς.

Οι μουσικοί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, διασκεδάζοντας τον κόσμο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Πολλές ποντιακές αποστολές αναχώρησαν, μετά το τέλος της εκδήλωσης, για να επιστρέψουν πίσω στις βάσεις τους «κουβαλώντας» μαζί τους δυνατές εικόνες και έντονα συναισθήματα.

Πηγή: pontos-news.gr, Σύλλογος Ποντίων Ν.Προποντιδας ‘Αψιμον’