Κεντρική Μακεδονία

Ο Φάρος και το Φρούριο του Μεγάλου Εμβόλου στη Θεσσαλονίκη (βίντεο)

By admin

August 19, 2019

Το γύρο του διαδικτύου κάνει σήμερα ένα βίντεο από τον Φάρο και το Φρούριο στη Θεσσαλονίκη το οποίο έχει απαθανατίσει την ομορφιά της περιοχής από ψηλά.

Οι εικόνες που υπάρχουν μέσα στο βίντεο είναι υπέροχες και άκρως καλοκαιρινές ενώ παράλληλα μας δείχνουν για ακόμα μία φορά την ομορφιά που υπάρχει στην χώρα μας.

Ο Φάρος στο Μεγάλο Έμβολο αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών όλο το χρόνο αλλά ειδικά κατά την ημέρα της Παγκόσμιας Ημέρα Φάρων (όπως σήμερα) έχει την τιμητική του.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου. Την ημέρα αυτή αρκετοί φάροι στην Ελληνική επικράτεια είναι ανοιχτοί για το κοινό και πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο και στον Φάρο του Αγγελοχωρίου.

Οι επισκέπτες του Φάρου και του οχυρού στο Αγγελοχώρι, μπορούν να επισκεφτούν και τις διπλανές αλυκές, που φτιάχτηκαν λίγο πριν το 1900, όπως επίσης και το γειτονικό υδροβιότοπο, έκτασης 2.500 στρεμμάτων, μια λιμνοθάλασσα που φιλοξενεί φλαμίνγκο, κορμοράνους, ερωδιούς και μαυροκέφαλους γλάρους.

Το οχυρό και ο φάρος του Μεγάλου Εμβόλου

Η τοποθεσία του ακρωτηρίου Καραμπουρνού ή Μεγάλο Έμβολο κοντά στο σημερινό χωριό Αγγελοχώρι, στην είσοδο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ήταν στρατηγικής σημασίας από την αρχαιότητα.

Κατά τον 18ο αιώνα στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1883-1885) κτίστηκε το κάστρο του Αγγελοχωρίου από Γερμανούς Μηχανικούς. Πρόκειται για το ένα από τα δύο σωζόμενα φρούρια αυτού του τύπου, το δεύτερο βρίσκεται στην Αυστρία σε καλύτερη κατάσταση.

Ο φάρος στο Μεγάλο Έμβολο του Θερμαϊκού κόλπου κατασκευάστηκε το 1864 από την Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων.

Το ύψος του πύργου του είναι 10,5 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 32 μέτρα. Βρίσκεται στον Δήμο Θερμαϊκού στην άκρη της Ναυτικής Βάσης του Πολεμικού Ναυτικού στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης και συνεργάζεται με τον Ραδιοφάρο που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του Θερμαϊκού στις εκβολές του Αξιού. Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13.

Βίντεο: Geroge Sal