Έκαναν επέμβαση νευροχειρουργικής πριν από 2.200 χρόνια σε πόλη της Μικράς Ασίας

Ένα κρανίο που ανακαλύφθηκε στην αρχαία Εύρωμο, την πόλη που βρίσκεται στη σημερινή επαρχία Μούγλων της Τουρκίας, οδήγησε τους ανασκαφείς στο συμπέρασμα ότι οι γιατροί της πριν από 2.200 χρόνια είχαν γνώσεις νευροχειρουργικής, και μάλιστα μπορούσαν να πραγματοποιούν και τέτοιου είδους επεμβάσεις!

Την υπόθεση αυτή ενισχύει και η παρουσία χειρουργικών εργαλείων σε κάποιους τάφους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανασκαφής, δρ Αμπουζέρ Κιζίλ, το πιο εντυπωσιακό εύρημα στους 20 τάφους που εντοπίστηκαν είναι το κρανίο ενός ενήλικα άνδρα στο οποίο είχε γίνει κάποιου είδους εγχείριση, μάλλον για την αντιμετώπιση πονοκεφάλων, ή κάποιου άλλου ζητήματος. «Είναι μια σημαντική ανακάλυψη και στην ιστορία της Ιατρικής», πρόσθεσε.

Με εξαίρεση κάποιες περιόδους επιδημιών, από την αρχαιολογική έρευνα προκύπτει ότι οι κάτοικοι στην αρχαία Εύρωμο ήταν υγιείς. Μεταξύ των σκελετών που βρέθηκαν υπάρχουν και δύο που ανήκουν σε έμβρυα· ήταν δίπλα σε δύο σκελετούς νεαρών γυναικών, κάτι που υποδηλώνει ότι πέθαναν κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Η Εύρωμος (ή Ευρώμη) είναι αρχαία πόλη της Καρίας στη Μικρά Ασία. Αναφέρεται στις πόλεις που πλήρωναν φόρο στην αθηναϊκή συμμαχία, για τέσσερα χρόνια καταλήφθηκε από τα στρατεύματα του Φίλιππου Γ’, στη συνέχεια πέρασε στην κυριαρχία των Ροδίων και τον 2ο αιώνα ενώθηκε σε συμπολιτεία με άλλες γειτονικές πόλεις. Πιθανολογείται ότι παρήκμασε κατά τα πρώτα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Πηγή: pontos-news.gr

Exit mobile version