Πολιτικά

Ερωτήσεις στους υποψήφιους Δημάρχους Νέας Προποντίδας (1η ερώτηση)

By admin

May 12, 2014

Η ιστοσελίδα Νέα Μουδανιά Blog, με την ευκαιρία των Δημοτικών Εκλογών και θέλοντας να συμβάλει στην καλύτερη και πιο πλουραλιστική ενημέρωση των ψηφοφόρων, έστειλε σε όλους τους Υποψήφιους Δημάρχους Νέας Προποντίδας 6 (έξι) ερωτήσεις που αφορούν το Δήμο.

Οι ερωτήσεις είναι ίδιες για όλους τους υποψηφίους και θα αναρτηθούν σε μορφή “ντιμπέιτ”. Δηλαδή κάθε μέρα θα εμφανίζεται μία ερώτηση και από κάτω θα υπάρχουν οι απαντήσεις των υποψηφίων Δημάρχων για αυτή την ερώτηση. Έτσι θα μπορεί ο αναγνώστης να έχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα και να αντιλαμβάνεται καλύτερα τις διαφορές ανάμεσα στις απόψεις των υποψηφίων.

Οι απαντήσεις θα ξεκινήσουν να αναρτούνται στην ιστοσελίδα μας από σήμερα Δευτέρα 12 Μαΐου 2014 και θα συνεχίσουν μία κάθε μέρα, μέχρι το Σάββατο 17 Μαΐου 2014.

Δυστυχώς κάποιοι υποψήφιοι δεν μας απάντησαν ο καθένας για τους λόγους του, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Εμείς στείλαμε τις ίδιες ερωτήσεις σε όλους, την ίδια μέρα και είχαν όλοι τον ίδιο χρόνο για να τις επεξεργαστούν και να τις απαντήσουν.

Εμείς τους ευχαριστούμε και ευχόμαστε σε όλους καλή επιτυχία στον αγώνα τους.

Χρήστος Ελιοδώρου Γραφίστας, Προγραμματιστής Η/Υ

Χάρης Παπαευστρατίου MSc Αρχιτέκτων Μηχανικός

Πρώτη Ερώτηση:Οι κάτοικοι του διευρυμένου δήμου δεν έχουν αποκτήσει κοινή ταυτότητα ως δημότες Νέας Προποντίδας. Το θεωρείτε σημαντικό αυτό και αν ναι τι σκοπεύετε να κάνετε για να επιτευχθεί μια καλύτερη ενοποίηση των τριών δημοτικών ενοτήτων;

Απαντήσεις (Αλφαβητικά):

Γκιλής Γεώργιος_____________________________________________ Είναι αλήθεια ότι η εφαρμογή των αυτοδιοικητικών μεταρρυθμίσεων, μέσω των νόμων “Καποδίστρια” και “Καλλικράτη”, βρήκε απροετοίμαστη μεγάλη μερίδα των δημοτών, οι οποίοι είχαν εθιστεί στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές μορφές, που ήταν επί χρόνια βασισμένες στα στενά τοπικά όρια των πολεοδομικών συγκροτημάτων τους. Η προκατάληψή τους ενισχύθηκε περαιτέρω και από την συγκεντρωτική διοίκηση πολλών δημάρχων, που δεν είχαν αντιληφθεί τη φιλοσοφία των διευρυμένων δήμων και υποβίβασαν τις κοινότητες στον ρόλο των αδύναμων δορυφόρων.

Εμείς θεωρούμε ότι τα Νέα Μουδανιά, ως έδρα, πρέπει να είναι απλώς το συντονιστικό κέντρο της Νέας Προποντίδας, το οποίο θα κατευθύνει τις δράσεις του Δήμου με κριτήριο τις ανάγκες της κάθε περιοχής. Οι κάτοικοι των υπολοίπων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων δεν πρέπει να έχουν την αίσθηση των αγνοημένων δημοτών, που βιώνουν την υποβάθμιση του τόπου τους. Απεναντίας, θεωρούμε αναγκαίο να πάρουν στα χέρια τους το μερίδιο διοίκησης που τους αναλογεί και να γίνουν διαχειριστές της αποκεντρωμένης ανάπτυξης, γιατί ένας σωστά αποκεντρωμένος δήμος λειτουργεί όπως η υγιής καρδιά, που στέλνει το αίμα ισομερώς σε όλο το σώμα.

Μ’ αυτόν τον τρόπο θα νιώσουν ότι είναι ισότιμοι δημότες μιας ομογενοποιημένης αυτοδιοικητικής περιοχής.

Καρράς Μανώλης_____________________________________________ Είναι λογικό οι δημότες του Δήμου Ν. Προποντίδας να μην έχουν αποκτήσει κοινή ταυτότητα. Το ίδιο γεγονός είχε συμβεί και κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου του Καποδίστρια, όπου οι τοπικές κοινωνίες δε δέχονταν να υποσκελιστούν και να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες των Κοινοτήτων στην έδρα του Δήμου.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και σήμερα με τον Καλλικράτη, όπου μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες καλούνται να ομογενοποιηθούν και να αποδεχθούν ένα τετελεσμένο γεγονός, το οποίο επιβλήθηκε από την κεντρική εξουσία.

Πρώην Δήμοι συνενώθηκαν με εντελώς διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και ως προς τη μορφολογία του εδάφους και ως προς την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική τους ταυτότητα.

Η προσπάθεια που πρέπει να γίνει είναι πολυεπίπεδη και αφορά πολλές και διαφορετικές δράσεις τόσο από μέρους του Δήμου όσο και από μέρους των πολιτών. Όσο αφορά το Δήμο βασικές προτεραιότητες που θα πρέπει να εκπονηθούν είναι οι εξής:

Σαρίδου Μαρία_____________________________________________ Η μη κοινή συνείδηση των δημοτών της Ν Προποντίδας είναι το έμπρακτο τεκμήριο της αποτυχημένης γεωγραφικής κατανομής του «Καλλικράτη». Οι διαφορετικές τοπικές κουλτούρες δεν συνενώνονται με διατάγματα από τα γραφεία των Αθηνών.

Η ενοποίηση των τριών δημοτικών ενοτήτων γίνεται α) διοικητικά μοιράζοντας της υπηρεσίες σ’ όλες τις δημοτικές ενότητες, β) πολιτιστικά πχ επέκταση του φεστιβάλ της θάλασσας σε όλο τον Δήμο και όχι μόνο στα Ν Μουδανιά,  γ) αθλητικά πχ τουρνουά φιλικών αγώνων μεταξύ των ομάδων των χωριών, ποδηλατόδρομο από τα Ν Μουδανιά έως την Ν Ηράκλεια στο παραθαλάσσιο οδικό δίκτυο που τονώνει και τον τουρισμό καθότι οι τουρίστες είναι εξοικειωμένοι με το ποδήλατο και χρηματοδοτείται από τα ευρωπαϊκά ταμεία & δ) τοπικές συνελεύσεις ενημέρωσης των δημοτών για τα προβλήματα όλων των χωριών για να κοινωνεί κάθε χωριό τα προβλήματα των άλλων.

Τσούφης Δημήτριος_____________________________________________ Δεν νομίζω ότι μπορώ να συμφωνήσω με την άποψή σας. Ο Δήμος Προποντίδας αποτελείται απο τρεις ενότητες πληθυσμιακές που εγκαταβιώνουν στην ίδια περιοχή με γενικά κοινά γεωγραφικά και όχι μόνο χαρακτηριστικά και επομένως κοινό πεπρωμένο και προοπτική. Η κοινωνική, πολιτική, εργασιακή καταγωγή των συμπολιτών μας καθορίζει την σύνθεση και την ποιότητα της γεωγραφικής ενότητας που διοικητικά έχει επιλεγεί να αποτελέσει έναν ενιαίο Δήμο τον μεγαλύτερο απο πολλές απόψεις στον Νομό Χαλκιδικής.

Η ταυτότητα θεωρώ ότι είναι ενιαία χωρίς να αποκλείονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής τα οποία αποτελούν και την κινητήρια δύναμη του Δήμου σε επίπεδο παραδοσεων, πολιτιστικών χαρακτηριστικών που δημιουργικά αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα του Δήμου που δεν θέλει να τα αφομοιώσει αλλά να τα αναπτύξει και να τα προβάλλει μέσα σε ένα ενιαίο αρμονικό διοικητικό πλαίσιο. Η διοικητική αποκέντρωση και ο διοικητικός εκσυγχρονισμός του Δήμου είναι τα ζητούμενα σήμερα και θα έλεγα ότι ο Δήμος Προποντίδας είναι και πρέπει να εκλαμβάνεται ως πολυπολικός και όχι ως πολυταυτικός και επομένως ως πρόκληση εκλαμβάνω τα ανωτέρω με συγκεκριμένες δε πολιτικές πρέπει να ενδυναμώσουμε την διαφορετικότητα όπως την ανάλυσα πιό πάνω και όχι να την υποκαταστήσουμε ούτε να την αποκλείσουμε αλλά σε ένα ενιαίο αλλά αρμονικά αποκεντρωμένο οργανωτικό πλαίσιο να τις διατηρήσουμε και τις αναπτύξουμε.

_____________________________________________

Δείτε τις υπόλοιπες ερωτήσεις