Κοινωνία

Η Βόρεια Κορέα έθεσε σε ετοιμότητα τους στρατηγικούς πυραύλους της

By admin

April 01, 2013

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν διέταξε, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης, να τεθούν σε ετοιμότητα όλες οι μονάδες πυραύλων της χώρας για επίθεση κατά στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα και τον Ειρηνικό.

Με τον τρόπο αυτό η Βόρεια Κορέα αντιδρά στις πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών τύπου Στελθ στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας σε μια επίδειξη δύναμης προς το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.

«Να ξεκαθαριστούν οι λογαριασμοί»

Οι πτήσεις των αμερικανικών αεροσκαφών πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των κοινών γυμνασίων που διεξάγουν στην Κορεατική Χερσόνησο ΗΠΑ και Νότια Κορέα.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, ανέφερε ότι ο Κιμ έδωσε την εντολή ετοιμότητας των πυραύλων κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που είχε τη νύχτα της Παρασκευής με αξιωματούχους του στρατού.

Σύμφωνα με το KCNA, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έκρινε ότι «έχει έρθει η ώρα να «ξεκαθαριστούν οι λογαριασμοί με τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές εν όψει της κατάστασης που επικρατεί».

«Υπέγραψε τελικά το σχέδιο για την τεχνική προετοιμασία των στρατηγικών πυραύλων ώστε να είναι σε θέση να πλήξουν αμερικανικές βάσεις στην ενδοχώρα των ΗΠΑ, στον Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της Χαβάης και του Γκουάμ, καθώς επίσης και εκείνες που βρίσκονται στη Νότια Κορέα», προσθέτει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πολεμική προετοιμασία 

Αυξημένη δραστηριότητα με κινήσεις οχημάτων και στρατιωτών στις μονάδες πυραύλων μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς της Βόρειας Κορέας παρατηρείται ύστερα από την εντολή πυραυλικής ετοιμότητας που έδωσε ο ηγέτης της.

Τη διαπίστωση αυτή μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή της χώρας.

«Υπάρχει έντονη πολεμική προετοιμασία τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά της Βόρειας Κορέας και δεν είναι απίθανο να υπάρξει εμπλοκή», δήλωσε η πηγή στο Yonhap, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters που αναφέρει, ωστόσο, ότι δεν είναι δυνατή η επιβεβαίωση της πληροφορίας.