«Εχουμε να κάνουμε με το μποζόνιο του Χιγκς», επιβεβαίωσαν οι επιστήμονες

Η ύπαρξη του μποζονίου Χιγκς (στη φωτογραφία ο Πίτερ Χιγκς), που προσδίδει μάζα στο Σύμπαν, επιβεβαιώθηκε τελικά από επιστήμονες του CERN

Επιβεβαίωσαν χθες οι επιστήμονες του CERN ότι το σωματίδιο που είχε ανακαλυφθεί τον Ιούλιο του 2012 είναι τελικά το μποζόνιο του Χιγκς. Το «σωματίδιο του Θεού», όπως είθισται να αποκαλείται.
Οι επιστήμονες πέρασαν από λεπτομερή ανάλυση όλα τα αποτελέσματα που είχαν συλλέξει από τις τρισεκατομμύρια συγκρούσεις πρωτονίων στον μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN και κατέληξαν στη βεβαιότητα ότι έχουν να κάνουν με ένα σωματίδιο όπως το περιέγραφε ο Πίτερ Χιγκς, ομότιμος καθηγητής σήμερα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το 1966.
Το μποζόνιο αυτό συναρτά την ύπαρξή του με ένα πεδίο, από το οποίο όταν διέρχονται υποατομικά σωματίδια, αποκτούν μάζα. Με τον τρόπο αυτό άρχισαν να σχηματίζονται αμέσως μετά τη γέννηση του Σύμπαντος τα αστέρια, οι πλανήτες, οι γαλαξίες. Χωρίς την ύπαρξη μάζας, δεν θα υπήρχαν φυσικά ούτε η Γη ούτε και η ζωή που φιλοξενεί.
«Εχουμε να κάνουμε με το μποζόνιο του Χιγκς», δήλωσε χθες από την Ιταλία, όπου έγινε η ανακοίνωση, ο Τζόε Ινκαντέλα, εκπρόσωπος της μίας εκ των δύο πολυπληθών ομάδων φυσικών που εργάζονται στο CERN για την ανακάλυψή του.
«Βεβαίως θα μας πάρει πολύ καιρό ακόμα για να προσδιορίσουμε τι είδους μποζόνιο του Χιγκς είναι ακριβώς». Η συγκεκριμένη ανακάλυψη θεωρείται ορόσημο στη σύγχρονη φυσική.
Η ανίχνευση του μποζονίου είναι πολύ δύσκολη καθώς η ευκαιρία παρουσιάζεται μία φορά ανά ένα τρισεκατομμύριο συγκρούσεις πρωτονίων.
Η συμπεριφορά τού σωματιδίου, όπως προέκυψε από την ανάλυση των δεδομένων, μοιάζει πολύ με την περιγραφή που έκανε ο Χιγκς πριν από σχεδόν μισό αιώνα.

Exit mobile version