Ελλάδα

Από δήμαρχος… ισοβίτης

By admin

March 01, 2013

Τίτλοι τέλους για τον ισχυρό πολιτικό άνδρα της Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, με την καταδικαστική απόφαση σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς ελαφρυντικά, για την υπεξαίρεση 51,4 εκ ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του επί 11 χρόνια. Ο ίδιος μίλησε για «πολιτική δίκη, με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση ενός κλίματος που ζητά αίμα πολιτικών». Η ΝΔ που τον στήριξε τα προηγούμενα χρόνια παρά το διαφαινόμενο οικονομικό σκάνδαλο, ανέστειλε την κομματική του ιδιότητα. Και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος συναινεί στην ποινή, μετά τη σαφή δικαστική απόφαση, σε μια δίκη με τεράστιο ποινικό και πολιτικό ενδιαφέρον.

Για την υπόθεση της υπεξαίρεσης – μαμούθ το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.  Είναι χαρακτηριστική η στιχομυθία μεταξύ Παπαγεωργόπουλου και δικαστικής έδρας, μετά την ακροαματική διαδικασία: “Με όλο τον σεβασμό, επαναλαμβάνω ότι ουδεμία απολύτως σχέση έχω με την υπόθεση. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις”, δήλωσε ο Β. Παπαγεωργόπουλος. “Πάντως, εμείς δεν θα είμαστε αυτοί”, του απάντησε ο πρόεδρο του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης.

Οδηγήθηκαν λοιπόν, στις φυλακές Διαβατών ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, μετά την καταδικαστική απόφαση σε βάρος τους. Ισόβια κάθειρξη για το Β.Παπαγεωργόπουλο ο οποίος κρίθηκε ένοχος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων “για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, δια παραλείψεως, στο ταμείο του δήμου”. Η ίδια ποινή επιβλήθηκε επίσης στο Μ. Λεμούσια και επιπλέον 18 μήνες ενώ στον Π. Σαξώνη εκτός από ισόβια το Δικαστήριο επέβαλε επιπλέον 9 χρόνια κάθειρξη.

Το οικονομικό σκάνδαλο και το σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης

Από το 2003 είχαν αρχίσει οι καταγγελίες και δημοσιεύματα για σκάνδαλα διαφθοράς, οικονομική κατάχρηση και κακοδιαχείριση των οικονομικών στο δήμο Θεσσαλονίκης, περίοδος που ήταν δήμαρχος ο  Βασίλης Παπαγεωργόπουλος (1999 – 2010), με αποκορύφωμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το 2008 τα ασφαλιστικά ταμεία απαίτησαν την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και βγήκε η υπόθεση στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης επί της ενοχής ή μη των συνολικά 18 κατηγορουμένων για την υπόθεση, το οποίο ανέπτυξε ο πρόεδρος αναλυτικά, “Ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα τον στενό συνεργάτη του. Οι δυο τους συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο Μ. Λεμούσιας αναζητούσε μία ‘πηγή’ χρημάτων στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου. Ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τον Π. Σαξώνη να υπεξαιρεί κατ’ εξακολούθηση και για αόριστο χρόνο χρήματα για την ενίσχυση της δημοτικής παράταξης ‘Αναγέννηση’, της οποίας ηγείτο ο Β. Παπαγεωργόπουλος. O γενικός γραμματέας έκαμψε τις αντιρρήσεις που είχε ο ταμίας, διαβεβαιώνοντάς τον ότι στον Δήμο ασκεί διοίκηση αυτός. Γνώστης όλων των σχεδιασμών ήταν και ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Παρέμενε στο παρασκήνιο, προσποιούμενος άγνοια. Ο δήμαρχος άφησε την εκτέλεση του σχεδιασμού στον γενικό γραμματέα. Έτσι, έβαλαν μπροστά τη ‘μηχανή’ της υπεξαίρεσης. Η διανομή του μερίσματος γινόταν μεταξύ τους. Ύστερα, ζήτησε ο Σαξώνης ένα ποσοστό 10% από τα υπεξαιρεθέντα ποσά.

Για να προσθέσει: “Οι σχέσεις τους δεν διερράγησαν ούτε όταν βγήκαν στη δημοσιότητα υποθέσεις που βάρυναν τον Μ. Λεμούσια. Αυτό σημαίνει ότι είχαν ένα δυνατό μυστικό που τους κρατούσε αλληλέγγυους”. Το ύψος της υπεξαίρεσης ξεπερνάει τα 17,9 εκατ. ευρώ, κατά την απόφαση.

«Ζητάνε αίμα πολιτικών», δηλώνει ο Παπαγεωργόπουλος

Για «πολιτική δίκη» με αποκλειστικό κριτήριο «την ικανοποίηση ενός κλίματος που ζητά αίμα πολιτικών» και «χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο», κάνει λόγο ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σε δήλωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του πολιτικού του γραφείου, μετά την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη.

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ενδόμυχα κανένας Θεσσαλονικιός και κανένας Έλληνας δεν πιστεύει ότι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τους πρόδωσε», συνεχίζει, ενώ δήλωσε πως θα περιμένει την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Οι αντιδράσεις για την καταδίκη

Η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε πως αναστέλλει την κομματική ιδιότητα του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης μέχρι την τελεσιδικία της καταδικαστικής απόφασης.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ο «σεβασμός στη δικαιοσύνη» ως ο λόγος που δεν κράτησε αποστάσεις η ΝΔ και ο πρωθυπουργός από τον τέως δήμαρχο, ωςαπάντηση στη μομφή του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη του πρωθυπουργού στον τέως δήμαρχο, όπως καταδεικνύει το βίντεο με τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα έδωσε στη δημοσιότητα το επίμαχο βίντεο, κατά το οποίο ο πρωθυπουργός δήλωνε για το στέλεχος της ΝΔ και πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Παπαγεωργόπουλο ότι: «Θεωρώ ότι είναι ένας έντιμος άνθρωπος ο οποίος έχει προσφέρει απίστευτα πράγματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης» (ΔΕΘ- 17/9/2011),  και έθετε το ερώτημα «Τα πιστεύει ακόμα και σήμερα αυτά ο κ. Σαμαράς; Παραμένει ακόμα στέλεχος της ΝΔ;».

Για αγιάτρευτη σήψη σε όλους τους θεσμούς του αστικού κράτους έκανε λόγο το ΚΚΕ, ενώ η ΔΗΜΑΡ χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου λέγοντας «Όλοι όσοι ασκούν εξουσία και διαχειρίζονται δημόσιο αγαθό είναι ίσοι απέναντι στο νόμο».

«Χρυσό μετάλλιο» στη λεηλασία, χαρακτήρισε την υπόθεση ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, πρ. Βουλευτής Κ. Αϊβαλιώτης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είπε ότι η απόφαση ικανοποιεί το κοινό αίσθημα και προανήγγειλε ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει την επιστροφή των χρημάτων.

Η κίνηση «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» υπογράμμισε πως «απαίτηση των δημοτών δεν ήταν μόνο να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της υπεξαίρεσης, αλλά και να αποκατασταθεί η οικονομική ζημία που υπέστησαν ο Δήμος και τα ασφαλιστικά Ταμεία των υπαλλήλων του».