Περιβάλλον

Ανθεί ο πράσινος τουρισμός

By rockandroll7

January 07, 2013

Αυξάνεται με ρυθμό τριπλάσιο από τον κλασικό τουρισμό, ενώ έναν οδηγό – «πράσινο διαβατήριο» εξέδωσε ο ΟΗΕ για ταξίδια με ελάχιστη όχληση στο περιβάλλον

Με ρυθμούς περίπου τριπλάσιους από τον συμβατικό, μαζικό τουρισμό αυξάνεται ο «πράσινος» τουρισμός, που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος παγκοσμίως. Προς το παρόν, πάντως, αποτελεί μόνο το 8% – 10% των μετακινήσεων για διακοπές σε όλο τον πλανήτη, ενώ στην Ελλάδα εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι συνειδητοποιημένοι «πράσινοι» τουρίστες πρέπει να φτάνουν στο 4% – 5% του συνόλου.

Σύμφωνα με στοιχεία του προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον (UNEP), κάθε χρόνο ταξιδεύουν περίπου 800.000.000 άνθρωποι για διακοπές.

Ολες οι δραστηριότητες που συνδέονται με την τουριστική βιομηχανία αποτελούν το 5% του προβλήματος που λέγεται «κλιματική αλλαγή».

Αν ο τουρισμός ήταν χώρα, θα ήταν 5η σε παγκόσμια κατάταξη, όσον αφορά τη συμβολή της στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα του ΟΗΕ για το περιβάλλον (UNEP) δημιούργησε πρόσφατα ένα «πράσινο διαβατήριο» στο Διαδίκτυο, έναν οδηγό δηλαδή για καθένα που επιθυμεί να ταξιδέψει με την ελάχιστη δυνατή όχληση στο περιβάλλον και τον ντόπιο πληθυσμό της περιοχής που επισκέπτεται.

Ο οδηγός προσφέρεται προς το παρόν στα αγγλικά και τα γαλλικά στη διεύθυνση www.unep.fr/greenpassport, ενώ από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι διαθέσιμος και στα ελληνικά, καθώς η Ελληνική Προστασία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ανέλαβε και μετέφρασε το κείμενο.

«Ο τουρισμός που βασίζεται στην προστασία του περιβάλλοντος τείνει και μπορεί να γίνει μαζικός και η Ελλάδα ακολουθεί τη διεθνή τάση», σχολιάζει ο Κρίτωνας Αρσένης, υπεύθυνος του Προγράμματος «Αειφόρο Αιγαίο» της Ελληνικής Εταιρείας (www.egaio.gr), κάνοντας λόγο για «σιωπηλή επανάσταση» του πράσινου τουρισμού στη χώρα μας.

Στη παρουσίαση του «πράσινου διαβατηρίου» αναφέρθηκαν πολλά παραδείγματα διακοπών, αναφορικά με το ενεργειακό τους αποτύπωμα.

Για παράδειγμα, μία πτήση με κρουαζιέρα πρώτης κατηγορίας στην Ανταρκτική μπορεί να επιφέρει εκπομπές 1.000 φορές υψηλότερες από αυτές εγχώριων διακοπών με ποδήλατο. Για κάθε μεμονωμένο ταξιδιώτη, οι διακοπές 14 ημερών από την Ευρώπη στην Ταϊλάνδη μπορεί να προκαλέσουν την εκπομπή 2,4 τόνων CO2, και μια τυπική πτήση με κρουαζιέρα από την Ολλανδία στην Ανταρκτική παράγει περίπου 9 τόνους CO2.

Ακόμα και οι επονομαζόμενες φιλικές προς το περιβάλλον διακοπές, όπως οι διακοπές καταδύσεων, μπορούν να προκαλέσουν υψηλές εκπομπές που κυμαίνονται μεταξύ 1,2 – 6,8 τόνων CO2.

Στην πραγματικότητα, οι εκπομπές από μεμονωμένες διακοπές μπορούν να υπερβούν αισθητά τις ετήσιες εκπομπές ενός μέσου πολίτη του κόσμου (4,3 τόνοι CΟ2/έτος), ή ακόμα του μέσου πολίτη της ΕΕ (9 τόνοι CO2).

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ