Συνταγές

Gourmet ρεβεγιόν: 9 συνταγές για το μενού της πρωτοχρονιάς

By brook91769134731

December 31, 2012

Πρωτότυπα πιάτα που θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας. Ό,τι πρέπει δηλαδή για ανθρώπους οι οποίοι εκτιμούν τις εκλεπτυσμένες γεύσεις.

1. Αστακοουρές με μπιζέλια (προετοιμασία 5΄, μαγείρεμα 10΄)

Υλικά για 6 άτομα 3 αστακοουρές κατεψυγμένες που έχετε ήδη αποψύξει, 1 κομμάτι τζίντζερ, περίπου 5 εκ., 1 μικρό πράσο, 1 σκελίδα σκόρδο, φρέσκο πιπέρι, 1 κ.γ. ντοματοπολτό, 4 κ.σ. σος τεριγιάκι , σησαμέλαιο, 250 γραμμ. μπιζέλια

Εκτέλεση1. Βράζετε τα μπιζέλια για 8΄ μέσα σε αλατισμένο νερό.2. Με ένα μεγάλο μαχαίρι κόβετε κάθε αστακοουρά σε τρία κομμάτια. Τα σοτάρετε σε μέτρια φωτιά, μέσα σε λίγο σησαμέλαιο, μαζί με 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο, το τζίντζερ και το πράσο κομμένο σε φέτες, μέχρι το κέλυφός τους να ροδίσει. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τον ντοματοπολτό, τον οποίο έχετε ήδη αναμείξει με τη σος τεριγιάκι και ένα μικρό ποτήρι νερό. Σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσουν για 5΄.3. Προσθέτετε τα μπιζέλια 2΄ πριν σερβίρετε.

Tip Μην μαγειρέψετε τις αστακοουρές πάνω από λίγα λεπτά γιατί το κρέας τους θα γίνει ελαστικό.

——————————————————

2. Χτένια με κολοκυθάκια (προετοιμασία 10΄, μαγείρεμα 6΄)

Υλικά για 6 άτομα 24 χτένια, 100 γραμμ. φιστίκια ανάλατα και ξεφλουδισμένα , 1 μεγάλο κολοκύθι, 20 γραμμ. βούτυρο, 2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο , αλάτι, φρέσκο πιπέρι

Εκτέλεση1. Σε ένα μπλέντερ ψιλοκόβετε τα φιστίκια και τα τοποθετείτε σε μια βαθιά πιατέλα.2. Πλένετε το κολοκύθι, το κόβετε σε 24 ροδέλες και τις βράζετε για 5’ στον ατμό.3. Πανάρετε τα χτένια στα φιστίκια φροντίζοντας να καλυφθούν και από τις δύο πλευρές.4. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτετε τα χτένια. Βάζετε αλάτι, πιπέρι και σοτάρετε την κάθε πλευρά για 2΄ σε μέτρια φωτιά.5. Τοποθετείτε κάθε χτένι πάνω σε μια ροδέλα κολοκυθιού και σερβίρετε αμέσως.

Tip Aν θέλετε σβήστε το φαγητό με λίγο αφρώδες κρασί στο τηγάνι και φιλτράρετε το ζωμό πριν περιχύσετε τα χτένια.

——————————————————

3. Φουά γκρα με μήλα σε κρέμα κασίς (προετοιμασία 10’, μαγείρεμα 20’)

Υλικά για 6 άτομα 6 μικρά μήλα , 6 κομμάτια φουά γκρα, 300 ml κρέμα κασίς, αλάτι, φρέσκο πιπέρι

Εκτέλεση 1. Ξεφλουδίζετε τα μήλα, τα κόβετε στα δύο και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με την κρέμα κασίς. Σκεπάζετε και μαγειρεύετε σε δυνατή φωτιά για περίπου 20’ γυρίζοντας τα μήλα ανά 5’. 2. Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε τα φουά γκρα για 2’ από την κάθε πλευρά. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε αμέσως μαζί με τα μήλα και την κρέμα κασίς.

Tip Αν κόψετε τα μήλα στα τέσσερα, μαγειρέψτε τα για 12’ συνολικά.

——————————————————

4. Γαλοπούλα με πορτοκάλι και βερίκοκα (προετοιμασία 30’, μαγείρεμα 3 ώρες)

Υλικά για 6-8 άτομα 1 γαλοπούλα, 250 γραμμ. αποξηραμένα βερίκοκα, 3 πορτοκάλια, 2 καρότα, 1 κλωναράκι σέλερι, 2 κρεμμύδια, 8 σκελίδες σκόρδο , 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 125 γραμμ. μπέικον 200 γραμμ. μπαγιάτικο ψωμί θρυμματισμένο σε ψίχουλα, 300 γραμμ. φιλέτο χοιρινό κομμένο σε μικρά κομμάτια , 1 αυγό, ελαιόλαδο, μοσχοκάρυδο, αλάτι, φρέσκο πιπέρι 1 ματσάκι μυρωδικά (φασκόμηλο, θυμάρι, μαντζουράνα), 1 λίτρο ζωμό πουλερικών

Εκτέλεση1. Ετοιμάζετε τη γέμιση: κόβετε 2 σκελίδες σκόρδο, το σέλερι, 1 φρέσκο και 1 ξερό κρεμμύδι και τα σοτάρετε μαζί με ελαιόλαδο. Προσθέτετε τα μισά βερίκοκα κομμένα σε μικρές φέτες και το μπέικον και, όταν ροδίσουν, ρίχνετε το ψωμί, αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με μοσχοκάρυδο, αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.2. Ρίχνετε μέσα στο κρύο μείγμα το ψιλοκομμένο χοιρινό και το αυγό ολόκληρο.3. Ανάβετε το φούρνο στους 180ο C και τοποθετείτε τη γαλοπούλα σε μια μεγάλη πιατέλα.4. Κόβετε τα καρότα σε ροδέλες. Καθαρίζετε τα υπόλοιπα κρεμμύδια και σκόρδα. Κόβετε τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια και πολτοποιείτε το σκόρδο με την επιφάνεια ενός μαχαιριού.5. Γεμίζετε την κοιλιά της γαλοπούλας με τη γέμιση και προσθέτετε το ματσάκι μυρωδικών, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 πορτοκάλι κομμένο στα 4, αλάτι, πιπέρι και ράβετε τη γαλοπούλα. Την τοποθετείτε σε ένα ταψί μαζί με τα καρότα, το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, 4 σκελίδες σκόρδο,1 πορτοκάλι κομμένο σε φέτες, το χυμό του τρίτου πορτοκαλιού και τα υπόλοιπα βερίκοκα. Περιχύνετε με λίγο λάδι, μια κουτάλα ζωμό, αλατοπιπερώνετε, καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και την ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες και 30’, φροντίζοντας να τη ραντίζετε συχνά με το ζουμί της. Στα μισά του ψησίματος αναποδογυρίστε τη γαλοπούλα ώστε να ξεροψηθεί και από τις δύο πλευρές. Προσθέτετε και λίγο ακόμα ζωμό στο ταψί αν χρειάζεται.6. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο 45’ πριν το τέλος του ψησίματος. Αφήνετε τη γαλοπούλα να κρυώσει για 20’ πριν σερβίρετε.

Tips -Μπορείτε να ψήσετε τη γαλοπούλα στους 120ο C για περισσότερη ώρα, ώστε να είναι πιο μαλακή, φροντίζοντας να τη ραντίζετε ανά τακτά διαστήματα με το ζουμί της. -Υπολογίστε περίπου 20’ μαγειρέματος ανά 500 γραμμ. κρέατος.

——————————————————

5. Ορτύκια με σταφύλια και σιτάρι (προετοιμασία 10’, μαγείρεμα 40’)

Υλικά για 6 άτομα 6 ορτύκια έτοιμα για μαγείρεμα , 6 λεπτές φέτες καπνιστό μπέικον, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, 1 τσαμπί σταφύλια χωρίς κουκούτσια, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 ποτήρι κρασί μοσχάτο, 250 γραμμ. σιτάρι ή πλιγούρι , αλάτι, φρέσκο πιπέρι ελαιόλαδο

Εκτέλεση1. Βράζετε το σιτάρι σε αλατισμένο νερό ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας, μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο, για 30΄ έως 40΄.2. Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα μαζί με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτετε τα ορτύκια και το μπέικον -αν θέλετε μπορείτε να το ψιλοκόψετε- και τα σοτάρετε από όλες τις πλευρές. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να μαγειρευτούν για 5’ σε σιγανή φωτιά.3. Προσθέτετε τα σταφύλια, αφού τα πλύνετε, και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 5’ ακόμα, σβήνετε με το κρασί και μαγειρεύετε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Πριν το τέλος αλατοπιπερώνετε. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό ή ζωμό πουλερικών για να αραιώσετε τη σάλτσα.4. Σερβίρετε με το σιτάρι, αφού το έχετε στραγγίξει καλά, αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με το μαϊντανό και προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο.

Tip Αν χρησιμοποιήσετε πλιγούρι, μπορείτε να το μουλιάσετε σε χλιαρό νερό και να το στραγγίξετε πριν το χρησιμοποιήσετε

——————————————————

6. Κοτόπουλο με λουίζα (προετοιμασία 20’, μαγείρεμα 2 ώρες)

Υλικά για 6 άτομα 1 κοτόπουλο νωπό, 3 λίτρα ζωμό πουλερικών φρέσκο (ή 3 κύβους), 1 κρεμμύδι στο οποίο καρφώνετε ένα γαρίφαλο, 1 πράσο, 1 καρότο, 1 ματσάκι θυμάρι , 4 σκελίδες σκόρδο , 5 κλωναράκια λουίζα αποξηραμένα, 250 γραμμ. κρέμα γάλακτος, 1 πρέζα χοντρό αλάτι, πιπέρι σε κόκκους , αλάτι, φρέσκο πιπέρι , πλιγούρι (προαιρετικά) 2 κ.σ. φλοίδες παρμεζάνας ή κεφαλογραβιέρα

Εκτέλεση1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ζωμό, προσθέτετε το κρεμμύδι, το πράσο και το καρότο ξεφλουδισμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες, το ματσάκι από θυμάρι, το σκόρδο και τη λουίζα, το χοντρό αλάτι, το πιπέρι σε σπόρους και τα βράζετε.2. Τοποθετείτε το κοτόπουλο στο ζωμό, κλείνετε το καπάκι και αφήνετε να βράσει σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα και 30’.3. Αφαιρείτε το κοτόπουλο από το ζωμό, το κρατάτε ζεστό και αφήνετε το ζωμό να βράσει μέχρι να μείνουν τα 3/4. Τον φιλτράρετε κρατώντας και μερικά φύλλα από τη λουίζα, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, αλάτι, φρέσκο πιπέρι και το κοτόπουλο σε κομμάτια.4. Μαγειρεύετε για λίγο σε σιγανή φωτιά και σερβίρετε συνοδεύοντας με πλιγούρι και παρμεζάνα.

Tip Μπορείτε να προετοιμάσετε αυτή τη συνταγή από την προηγούμενη μέρα κρατώντας το κοτόπουλο στο ψυγείο, τυλιγμένο με μια μεμβράνη, ώστε να μη στεγνώσει. Τα συνοδευτικά του πιάτου μπορεί να είναι πουρές πατάτας, ρύζι ή τηγανητές πατάτες.

——————————————————

7. Παγωτό σε φύλλο κρούστας με σος σοκολάτας (προετοιμασία 10’, μαγείρεμα 10’)

Υλικά για 6 άτομα 6 φύλλα κρούστας, 12 μπάλες παγωτό της επιλογής σας, 80 γραμμ. λιωμένο βούτυρο ζάχαρη άχνη

Για τη σος σοκολάτας: 150 γραμμ. χυμό μάνγκο , χυμός από 2 φρούτα του πάθους ,100 γραμμ. κουβερτούρα 100 γραμμ. σοκολάτα γάλακτος

Για το γαρνίρισμα: ξύσμα τρούφας

Εκτέλεση1. Κόβετε τα φύλλα κρούστας στη μέση, τα αλείφετε με το βούτυρο και τοποθετείτε μία μπάλα παγωτού στο κέντρο. Τυλίγετε το παγωτό με το φύλλο -όπως ένα πακέτο- και το τοποθετείτε στην κατάψυξη.2. Ζεσταίνετε το χυμό από μάνγκο και από τα φρούτα του πάθους και το ρίχνετε πάνω από τη σοκολάτα, αφού τη σπάσετε σε κομμάτια σε ένα μπολ. Με ένα σύρμα χτυπάτε το μείγμα μέχρι να δέσει.3. Ανάβετε το φούρνο στους 210ο C και τοποθετείτε τα φύλλα κρούστας σε ένα ταψί, στο οποίο έχετε στρώσει λαδόχαρτο. Τα ψήνετε για 10’ μέχρι να ροδίσουν, πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε με τη ζεστή σος σοκολάτας και τα ξύσματα τρούφας.

Tip Για έντονο μεσογειακό άρωμα αντικαταστήστε το χυμό μάνγκο με πορτοκάλι και τα φρούτα του δάσους με μανταρίνια.

——————————————————

8. Κρέμα λεμονιού με μαρέγκα (προετοιμασία 20’, μαγείρεμα 10’)

Υλικά για 6 άτομα 130 ml. χυμό λεμονιού (13 κ.σ.), 2 αυγά+3 κρόκους, 80 γραμμ. ζάχαρη, 80 γραμμ. βούτυρο

Για τη μαρέγκα: 3 ασπράδια, 80 γραμμ. ζάχαρη, 5 κ.σ. νερό, ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση1. Ρίχνετε το χυμό λεμονιού, τα αυγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη σε μια βαθιά κατσαρόλα. Χτυπάτε τα υλικά με ένα μίξερ μέχρι να δέσουν και βράζετε το μείγμα σε μέτρια φωτιά.2. Το αφήνετε για μερικά λεπτά ανακατεύοντας με μια κουτάλα και το αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέτετε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια, ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.3. Αδειάζετε την κρέμα σε ένα μπολ, την αφήνετε να κρυώσει λίγο και τη διατηρείτε στο ψυγείο.4. Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό για περίπου 3’.5. Χτυπάτε τα ασπράδια για να σφίξουν, προσθέτετε το σιρόπι και συνεχίζετε να ανακατεύετε για 5’.6. Μοιράζετε την κρέμα με το λεμόνι σε ποτήρια και από πάνω βάζετε τη μαρέγκα. Χρησιμοποιήστε ένα φλόγιστρο για να δώσετε στις μαρέγκες χρυσαφί χρώμα. Διαφορετικά τις βάζετε για λίγο στο φούρνο.7. Διατηρείτε τα γλυκά στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή του σερβιρίσματος. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

Tip Για πιο δυνατή γεύση, προσθέστε στην κρέμα ξύσμα από 1 λεμόνι.

——————————————————

9. Κορμός σοκολάτας (προετοιμασία 20’, μαγείρεμα 20’, στο ψυγείο 4 ώρες)

Υλικά για 6 άτομαΓια το μπισκότο: 120 γραμμ. ζάχαρη+1 πρέζα ακόμα ,4 αυγά, 100 γραμμ. αλεύρι, 20 γραμμ. κακάο σε σκόνη , 25 γραμμ. λιωμένο βούτυρο

Για τη μους: 200 γραμμ. κουβερτούρα, 400 ml κρέμα γάλακτος, 30 γραμμ. βούτυρο

Για το γλάσο: 200 ml κρέμα γάλακτος, 200 γραμμ. κουβερτούρα, βούτυρο, ζάχαρη άχνη, τρούφα σε διάφορα χρώματα

Για το σιρόπι: 150 ml σιρόπι ζαχαροκάλαμου, 6 κ.σ. ουίσκι ή ρούμι

ΕκτέλεσηΓια το μπισκότο: 1. Ανάβετε το φούρνο στους 180ο C και στρώνετε λαδόχαρτο σε ένα ταψί.2. Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια και τους χτυπάτε με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και προσθέτετε το αλεύρι και το κακάο.3. Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να σφίξουν μαζί με μια πρέζα ζάχαρη και τα αναμειγνύετε με το παραπάνω μείγμα, ρίχνοντας και το λιωμένο βούτυρο.4. Απλώνετε τη ζύμη στο λαδόχαρτο και ψήνετε για 8’.Για τη μους: 1. Βράζετε 100 ml κρέμα γάλακτος με το βούτυρο.2. Σε ένα μπολ ρίχνετε τη σοκολάτα σπασμένη σε κομμάτια και αδειάζετε σε αυτή το μείγμα. Ανακατεύετε μέχρι να γίνει λείο και το αφήνετε να κρυώσει.3. Χτυπάτε 300 ml κρέμα γάλακτος και την αναμειγνύετε με τη λιωμένη σοκολάτα.4. Βγάζετε το μπισκότο από το φούρνο και το καλύπτετε με ένα νωπό πανί.Για το γλάσο: 1. βράζετε την κρέμα και τη ρίχνετε στη σοκολάτα που έχετε σπάσει σε κομμάτια.2. Προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Στη συνέχεια το αφήνετε να κρυώσει.Για το σιρόπι: Διαλύετε το αλκοόλ μέσα στο σιρόπι ζαχαροκάλαμου.1. Αφαιρείτε το μπισκότο από το λαδόχαρτο και το εμποτίζετε με σιρόπι με τη βοήθεια ενός πινέλου, από την πλευρά που το ξεκολλήσατε.2. Απλώνετε τη μους από πάνω και τυλίγετε το μπισκότο σε ρολό. Κόβετε τα κομμάτια που περισσεύουν και καλύπτετε την επιφάνεια με το γλάσο. Το διατηρείτε στο ψυγείο.3. Όταν το γλάσο παγώσει, σχηματίζετε χαρακιές με ένα πιρούνι και τοποθετείτε ξανά τον κορμό στο ψυγείο.4. Πριν σερβίρετε πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και χρωματιστή τρούφα.

Tip Πριν τυλίξετε το ρολό, μπορείτε να προσθέσετε φραμπουάζ στην κρέμα.

——————————————————

ΠΗΓΗ: elle.gr