Την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας υπέβαλε και επισήμως το βράδυ τςη Παρασκευής ο Μάριο Μόντι, αμέσως μετά από την υπερψήφιση του προϋπολογισμού για το 2013 στο κοινοβούλιο της χώρας.
O Μόντι μετέβη στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο όπου και υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, με τον οποίο είχε συνομιλία είκοσι πέντε λεπτών.
Ο γενικός γραμματέας της προεδρίας της Δημοκρατίας, Ντονάντο Μάρα, έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση Μόντι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τις εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου και ότι αύριο, ο πρόεδρος Ναπολιτάνο, θα έχει διαβουλεύσεις με τις αντιπροσωπείες των πολιτικών κομμάτων.
Σύμφωνα με τα βραδινά δελτία ειδήσεων των ιταλικών καναλιών, δεν αποκλείεται, το βράδυ του Σαββάτου, ο Ιταλός πρόεδρος να προχωρήσει στην διάλυση βουλής και γερουσίας.
Ο κ. Μόντι αναμένεται να δώσει συνέντευξη τύπου την Κυριακή το πρώι κατά την οποία θα παράσχει διευκρινήσεις σχετικά με τις πολιτικές του προθέσεις.
Ο κ. Μόντι είχε ανακοινώσει από πριν την πρόθεσή του να παραιτηθεί την Παρασκευή.
«Απόψε θα μεταβώ στο προεδρικό μέγαρο και θα παραιτηθώ», δήλωσε μιλώντας κατά την συνέλευση των ιταλών πρέσβεων στην Ρώμη, την «τελευταία» που παρακολούθησε με «την ιδιότητα του πρωθυπουργού», όπως είπε, αφού υιοθετήθηκε και από τη βουλή της Ιταλίας ο προϋπολογισμός για το 2013.
«Ήταν 13 δύσκολοι, αλλά συναρπαστικοί μήνες. Η Ιταλία σήμερα είναι πιο αξιόπιστη από ό,τι στο παρελθόν για τους ξένους επενδυτές. Ελπίζω η μεταρρυθμιστική δράση να μπορέσει να συνεχιστεί και στην επόμενη νομοθετική περίοδος», είπε ο κ. Μόντι, προβαίνοντας σε έναν σύντομο απολογισμό της πορείας του, κρατώντας τα «ηνία» της χώρας.
Την Πέμπτη, ο προϋπολογισμός για το 2013 ψηφίσθηκε από την ιταλική γερουσία. Έτσι, με 222 ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά έδωσε το αναγκαίο «πράσινο φως» στον νόμο για τον υποχρεωτικό ισοσκελισμό του προϋπολογισμού. Υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκαν, ειδικότερα, η μπερλουσκονική κεντροδεξιά, το προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα και το κεντρώο UdC.
Μετά και από τη ψηφοφορία στη Βουλή την Παρασκευή, ακολούθησε υπουργικό συμβούλιο, όπου και ο κ. Μόντι υπέβαλε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, την αίτηση παρίτησής του.
Σε αυτό το κλίμα, πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι οι εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου μπορεί να μην εξασφαλίσουν την σταθερή διακυβέρνηση της χώρας. Η ενδεχόμενη ακόμα και κάθοδος του Μάριο Μόντι στην πολιτική αρένα, μπορεί να στερήσει ψήφους από την κεντροαριστερά, στις κρίσιμες περιφέρειες του ιταλικού Βορρά.
Αν η μπερλουσκονική κεντροδεξιά καταφέρει να υπερισχύσει στις περιφέρειες του Βένετο και της Λομβαρδίας (με πρωτεύουσα το Μιλάνο), μια τυχόν συμμαχία της κεντροαριστεράς με το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο που θα υιοθετήσει το «πολιτικό μανιφέστο Μόντι», μπορεί να μην εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην γερουσία.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ουδείς μπορεί να αποκλείσει και νέα προσφυγή στις κάλπες.