Επιστήμη / Τεχνολογία

Στα… σκουπίδια δύο ιαπωνικοί «γίγαντες»

By admin

November 25, 2012

Η FITCH ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΓΙΑ SONY ΚΑΙ PANASONIC

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν χθες δύο από τις πιο εμβληματικές επιχειρήσεις της Ιαπωνίας: η Sony και η Panasonic -οι οποίες μέχρι πριν από λίγα χρόνια κυριαρχούσαν στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών ειδών- είδαν τα εταιρικά τους ομόλογα να υποβαθμίζονται σε επίπεδο «σκουπιδιού» από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Πρακτικά, ειδικά εφόσον προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση η Standard Poor’s και η Moody’s, αυτό σημαίνει ότι οι δύο γίγαντες δεν θα μπορούν πλέον να καλύπτουν τις δανειακές τους ανάγκες στις αγορές και θα εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από την κρατική βοήθεια.

Αιτιολόγηση Η Fitch ήταν ωμή στην αιτιολόγηση της απόφασής της: «Η ουσιώδης ανάκαμψη θα είναι αργή, δεδομένης της απώλειας της τεχνολογικής υπεροχής σε συγκεκριμένα προϊόντα, τον έντονο ανταγωνισμό, τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στις αναπτυγμένες αγορές και το ισχυρό γεν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση που συνόδευε την ανακοίνωση της υποβάθμισης.

Αλλά και τα στοιχεία που αφορούν τους δύο ομίλους μιλούν από μόνα τους: η Panasonic έχει καταγράψει ζημιές που πλησιάζουν τα 19 δισ. δολ. μέσα στα δύο τελευταία οικονομικά έτη, ενώ και ο ισολογισμός της Sony πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, αναγκάζοντας τη διοίκησή της να ανακοινώσει, πριν από λίγες μέρες, ότι θα εκδώσει χρεόγραφα ύψους 2 δισ. δολ. για να καλύψει τις ανάγκες της -ένα σχέδιο που, προφανώς, θα αναθεωρηθεί με βάση τα νέα δεδομένα.Σε κάθε περίπτωση και καθώς ακόμη μία ιαπωνική επιχείρηση του κλάδου -η Sharp- βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η Ιαπωνία τείνει να χάσει ένα από τα πιο ισχυρά της χαρτιά, τα οποία έχουν συμβάλει αποφασιστικά και επί πολλές δεκαετίες ώστε να μετατραπεί σε οικονομική υπερδύναμη του πλανήτη. Το χειρότερο δε είναι πως δεν πρόκειται για μια εξαίρεση, αλλά μάλλον για τον κανόνα, καθώς ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλοι κλάδοι, οι οποίοι θεωρούνταν πυλώνες του ιαπωνικού «θαύματος».

Η διαπίστωση αυτή αφορά πρωτίστως την αυτοκινητοβιομηχανία, οι πωλήσεις της οποίας πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Δεχόμενοι επιθέσεις από τους Κορεάτες, τους Γερμανούς, τους Αμερικανούς και άλλους ανταγωνιστές τους, οι Ιάπωνες κατασκευαστές χάνουν διαρκώς έδαφος σε όλες τις αγορές -Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες κατέγραψαν πέρυσι ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης της παραγωγής παγκοσμίως (-12,8%) -όταν Αμερικανοί και Γερμανοί την αύξησαν κατά 11,5% και 6,9% αντιστοίχως- ενώ η πάλαι ποτέ βασίλισσα του κλάδου Toyota έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση των πωλήσεων, πίσω από την GM και την VW.

Ανακατατάξεις Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η Ιαπωνία βρίσκεται σε βάση συνολικής αποδυνάμωσης και καλείται να επιβιώσει σε μια περιοχή όπου εξελίσσονται μεγάλες γεωπολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις -κυρίως, εξαιτίας της ανόδου της Κίνας, αλλά και του ανταγωνισμού με άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ν. Κορέα, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, αλλά και το Βιετνάμ. Αυτό, εξάλλου, είναι το βασικό ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις πρόωρες εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου.