Υγεία

Τσαγκαρο-Δευτέρα ή «κοινωνικό jet lag»;

By admin

August 06, 2012

Αν «παλεύετε με τα σεντόνια σας» για να σηκωθείτε από το κρεβάτι κάθε Δευτέρα πρωί, οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να πάσχετε από κοινωνικό jet lag! Αναφέρουν πως ο παραπανίσιος ύπνος κατά το Σαββατοκύριακο μπορεί να μας αφήσει πολύ πιο κουρασμένους στην έναρξη της εργάσιμης εβδομάδας, με κάποιους να νοιώθουν ακόμα και την Τετάρτη σαν μεθυσμένοι.

Οι άμεσες επιπτώσεις αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν, φτωχότερη μνήμη και αύξηση του χρόνου αντίδρασης στα ερεθίσματα, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει και την οικεία σε όλους αίσθηση της βραδύτητας του Δευτεριάτικου πρωινού.

Με την πάροδο του χρόνου, οι επαναλαμβανόμενες αλλαγές στον ύπνο μπορούν να οδηγήσουν σε απόκτηση παραπάνω κιλών, αλλά επίσης και στη χρήση τσιγάρων και καφέ, σύμφωνα με έρευνα.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Rush του Σικάγο δείχνει πως αλλαγές στον ύπνο, ακόμα και η μεταβολή δύο ωρών μέσα στο Σαββατοκύριακο, μπορεί να αφήσουν το άτομο σε χειρότερη κατάσταση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας –συγκριτικά με το πως ήταν την Παρασκευή.

Η έκφραση «κοινωνικό jet lag» επινοήθηκε από το Γερμανό ερευνητή Till Roenneberg, ο οποίος έχει επισημάνει ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, αυξάνοντας τις πιθανότητες για κάποιον να στραφεί στην κατανάλωση αλκοόλ και καπνού, ενώ να στηρίζεται στα καφεϊνούχα ποτά για να τα βγάλει πέρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αν και ένα jet lag που προκαλείται από ταξίδι, μπορεί να είναι ανεκτό από τους περισσότερους από εμάς, μια και συμβαίνει αρκετά σπάνια, το «κοινωνικό jet lag» ενδεχομένως να κάνει αισθητή την παρουσία του κάθε εβδομάδα, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα δυσάρεστο αλλά και μη ανεκτό.

Πρόσφατη μελέτη 65000 αντρών και γυναικών διαπίστωσε ότι, όσοι έχουν εντελώς διαφορετικές συνήθειες ύπνου μέσα στην εβδομάδα από το Σαββατοκύριακο, εμφανίζουν περισσότερες από τριπλάσιες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι, συγκριτικά με εκείνους που διατηρούν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.

από capitalhealth.gr