Ανακοίνωση της Αστυνομίας για τα επεισόδια στην Ιερισσό Χαλκιδικής (05-08-2012)

Χθες (05.08.2012) κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων διαµαρτυρίας για τις µεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή Χονδρό Δένδρο Μεγάλης Παναγιάς και στην Ιερισσό Χαλκιδικής, άτοµα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις είχαν καλυµµένα τα χαρακτηριστικά τους και κρατούσαν ξύλινα ρόπαλα, προκάλεσαν επεισόδια, φθορές σε υπηρεσιακά οχήµατα, στο Αστυνοµικό Τµήµα Ιερισσού και επιτέθηκαν κατά αστυνοµικών δυνάµεων που
είχαν διατεθεί για λήψη µέτρων τάξης.

Αρχικά, µεσηµβρινές ώρες στην περιοχή Χονδρό Δένδρο Μεγάλης Παναγιάς οµάδα ατόµων επιτέθηκε διαδοχικά και µε σφοδρότητα κατά των αστυνοµικών δυνάμεων µε πέτρες, φωτοβολίδες, βόµβες µολότοφ και άλλα αντικείµενα, προκάλεσε φθορές σε τρία περιπολικά οχήµατα εκ των οποίων το ένα κάηκε ολοσχερώς, ενώ προκλήθηκαν εµπρησµοί εκ προθέσεως τουλάχιστον σε είκοσι σηµεία στην ευρύτερη δασική και χορτολιβαδική έκταση.

Οι αστυνοµικές δυνάµεις για την αντιµετώπιση και την απώθηση των επιτιθεµένων προέβησαν σε χρήση δακρυγόνων µέσων, προς αποφυγή τραυµατισµών ενώ σε πολλές περιπτώσεις συνόδευσαν πυροσβεστικά οχήµατα, προκειµένου να φθάσουν ακώλυτα στους χώρους εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Oι διαµαρτυρόµενοι αποχώρησαν από το σηµείο περί την 18:00΄ ώρα χθες, ενώ κατά την αποχώρησή τους άτοµα προκάλεσαν απρόκλητα σωµατικές βλάβες σε βάρος 29χρονου ηµεδαπού στην Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής και στη συνέχεια προκάλεσαν φθορές µε τη χρήση βόµβας µολότωφ σε λεωφορείο ιδιωτικής εταιρείας, που ήταν σταθµευµένο στο Γοµάτι Χαλκιδικής.

Ακολούθως, βραδινές ώρες χθες οµάδα ατόµων µετέβη στην Ιερισσό στήνοντας οδόφραγµα και ανάβοντας φωτιές σε διάφορα σηµεία, προκάλεσαν φθορές στο Αστυνοµικό Τµήµα Ιερισσού και εισήλθαν στο Δηµαρχείο του Δήµου Αριστοτέλη Χαλκιδικής και επιτέθηκαν κατά αστυνοµικών δυνάµεων που είχαν διατεθεί για την προστασία των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Οι αστυνοµικές δυνάµεις για την αντιµετώπιση και την απώθηση των επιτιθεµένων προέβησαν εκ νέου σε χρήση δακρυγόνων μέσων.

Oι διαµαρτυρόµενοι αποχώρησαν από το σηµείο περί την 23:20΄ ώρα χθες και επικράτησε ησυχία. Από τις σφοδρότατες επιθέσεις τραυµατίσθηκαν πέντε (5) αστυνοµικοί, από πέτρες και άλλα αντικείµενα.

Από τις αστυνοµικές δυνάµεις προσήχθησαν δέκα άτοµα. Επίσης στα σηµεία των επεισοδίων βρέθηκε και κατασχέθηκε µεγάλος αριθµός µεταλλικών αντικειµένων (παξιµάδια), δύο σφαιρίδια από µονόβολο, τρεις µη
αναφλεγέντες αυτοσχέδιοι εµπρηστικοί µηχανισµοί µολότωφ και µία ρουκέτα.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τµήµα Ασφαλείας Πολυγύρου Χαλκιδικής.

Επίσης, τα αναφερόµενα σε διάφορα δηµοσιεύµατα στο διαδίκτυο για χρήση πλαστικών σφαιρών από αστυνοµικές δυνάµεις, που είχαν διατεθεί για λήψη µέτρων τάξης, δεν ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα.

Exit mobile version