Εκπαίδευση

Τις πόρτες της γνώσης ανοίγει κάθε Κυριακή το ΑΠΘ

By rockandroll7

May 20, 2012

Στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο της Ελλάδας μετατρέπεται κάθε Κυριακή το ΑΠΘ, ανοίγοντας δωρεάν τις πόρτες της γνώσης σε μικρούς και μεγάλους. Δείτε το video

Της Χριστίνας Τσερβελή

Στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο της Ελλάδας μετατρέπεται κάθε Κυριακή, από τις 13 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας δωρεάν τις πόρτες της γνώσης και της επιστήμης στους πολίτες.

Η πρωτοβουλία «ΑΠΘ την Κυριακή» απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να δουν από κοντά πως γίνεται η έρευνα και πως παράγεται η γνώση μέσα στα σπουδαστήρια και στα εργαστήρια του ΑΠΘ, και πως αυτή μετατρέπεται σε εκπαίδευση.

«Ανοίγουμε τις πύλες μας, ρίχνουμε το γυάλινο τοίχος και δίνουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να επισκεφτούν τα εργαστήρια μας, τα μουσεία μας, τις συλλογές μας, τα σπάνια αρχεία, τη βιβλιοθήκη με τα βιβλία του 170υ και 18ου αιώνα κ.α», σημειώνει στη Voria.gr ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Ιωάννης Παντής.

Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν εθελοντικά καθηγητές και φοιτητές, όλων των σχολών και τμημάτων του ΑΠΘ, οι οποίοι υποδέχονται τους πολίτες, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, και τους παρουσιάζουν τις περίπου 60 εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για μικρούς και μεγάλους φίλους, με σκοπό την ενημέρωση αλλά και την ψυχαγωγία.

Έτσι, μικροί και μεγάλοι, μεταξύ άλλων, θα μπορούν να μάθουν πως γίνονται οι κεραυνοί, πόσους μικροοργανισμούς έχουμε σε μία κουταλιά γιαούρτι, να ακολουθήσουν τα ίχνη του προϊστορικού ανθρώπου, να γνωρίσουν την άγρια πανίδα της Ελλάδας και τα αρωματικά φυτά, να περιηγηθούν στο μετεωρολογικό και σεισμολογικό σταθμό, να ακούσουν το παραμύθι της γης, να γνωρίσουν τις εφαρμογές τις νανοτεχνολογίας στη βιοϊατρική, να ανακαλύψουν τον μικρόκοσμο των εντόμων, να πειραματιστούν με τα τρόφιμα, να παρατηρήσουν τον ήλιο, να πληροφορηθούν για τον μηχανισμό των αντικυθήρων, να ξεναγηθούν στο λαογραφικό και στο παλαιοντολογικό μουσείο, να επισκεφθούν την βιβλιοθήκη, να ανακαλύψουν τη μαγεία της επιστήμης της κουζίνας, να δουν μία μικρογραφία της φόρμουλα 1, το αγωνιστικό μονοθέσιο φόρμουλα art του πανεπιστημίου.

Η πρεμιέρα της πρωτοβουλίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Μαΐου με απόλυτη επιτυχία, καθώς η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη. «Περίπου 2000 άτομα επισκέφτηκαν το ΑΠΘ την Κυριακή ενώ αναμένουμε ακόμα περισσότερα στη συνέχεια», τόνισε ο κ. Παντής, προσθέτοντας ότι οι γονείς που έλαβαν μέρος στις δραστηριότητες εξέφρασαν τη χαρά και την ικανοποίησή τους γι’ αυτήν τη δράση.

Στόχος της πρωτοβουλίας, είναι το πανεπιστήμιο να επαναδιαμορφώσει τη σχέση του με την κοινωνία, σύμφωνα με τον αντιπρύτανη, ο οποίος σημείωσε ότι «ο κόσμος θα καταλάβει και θα δει από κοντά ότι το πανεπιστήμιο είναι ένας οργανισμός που παράγει έρευνα, γνώση και εκπαίδευση».

«Η κοινωνία έχει μία λανθασμένη εικόνα απαξίωσης για τα πανεπιστήμια κι αυτό επιδιώκουμε να αλλάξουμε. Μόνο εάν η κοινωνία αισθανθεί κοντά της το δημόσιο πανεπιστήμιο και το νιώσει κομμάτι της, θα το προστατέψει», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή στο ΑΠΘ υπάρχουν ανοιχτά κυλικεία για τον κόσμο και μία ομάδα διάσωσης, σε περίπτωση που κάποιος αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα.

Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιουνίου, θα συνεχιστεί από τον Σεπτέμβριο και θα πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα.

Πληροφορίες για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες παρέχονται στην ιστοσελίδα του ΑΠΘ (http://www.auth.gr) και στο facebook, καθώς και στο γραφείο του αντιπρύτανη οικονομικού προγραμματισμού και ανάπτυξης στο τηλ. 2310 996723 (Δευτέρα–Παρασκευή, 10:00–17:00).

Δείτε το video προώθησης της δράσης:

ΠΗΓΗ: boria.gr