Επιστήμη / Τεχνολογία

Ορυχεία στο Διάστημα

By rockandroll7

April 30, 2012

Πιστός στο «αργοναυτικό ριζικό του», ο Παναγιώτης Διαμαντής έπεισε τους νεόπλουτους του πλανήτη να χρηματοδοτήσουν βραχορουφήχτρες εκμετάλλευσης των αστεροειδών.

Τα πιο ηχηρά ονόματα επενδυτών του πλανήτη συνασπίζονται για την πιο τρελλή επένδυση: ορυχεία σπάνιων μετάλλων σε αστεροειδείς!

Είναι ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό; Θα το έλεγε εύκολα κανείς, αν γύρω του δεν συσπειρώνονταν κάποιοι από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες του πλανήτη, με πακτωλό δολαρίων για την επένδυση. Και έπειτα, αν είναι να πετύχει κάτι το τόσο τρελό, τι πιο λογικό να ξεκινήσει από το όνειρο ενός «ασυμμάζευτου» Ελληνα;

Εμπρός, για το διαστημικό Ελντοράντο

Την Κυριακή του Πάσχα το ετήσιο πέρασμα των Λυριδών αναμενόταν να ανάψει αρκετά «κεράκια» στον νυχτερινό ουρανό. Εντυπωσιακά αλλά ακίνδυνα, όπως συνηθίζει να είναι αυτή η βροχή μετεωριτών. Αντ’ αυτού όμως οι κάτοικοι της Νεβάδας και της Καλιφόρνιας κατατρόμαξαν από μια εκκωφαντική έκρηξη και μια πύρινη φωτοβολίδα που  επακολούθησε. Πολλοί θυμήθηκαν την ταινία «Αρμαγεδδών» και την άσβεστη απειλή να χτυπήσει ένας αστεροειδής τη Γη. Οι επιστήμονες της NASA δήλωσαν πως η έκρηξη είχε την ισχύ ενός τετάρτου  της ατομικής βόμβας που έπεσε στη Χιροσίμα, αλλά ευτυχώς ο υπαίτιος – που ήταν μετεωρίτης μεγέθους τζιπ – διαλύθηκε στην ατμόσφαιρα, σε ύψος 10-20 χιλιομέτρων.

Δύο ημέρες μετά ένας Ελληνοαμερικανός παρουσίασε στους εκπροσώπους του Τύπου την παταγώδη αντιστροφή αυτού του τρόμου: Η εταιρεία που μόλις ίδρυσε, η Planetary Resources Inc. (www.planetaryresources.com), σκοπεύει να εκτοξεύει «βραχορουφήχτρες» που θα συλλαμβάνουν αστεροειδείς, θα τους αδειάζει στη Σελήνη και θα αποσπά από αυτούς μέταλλα δυσεύρετα στη Γη. Μέταλλα όπως η πλατίνα και τα ξαδέλφια της (παλλάδιο, ρουθήνιο, όσμιο, ιρίδιο, ρόδιο…), τα οποία είναι απαραίτητα στη βιομηχανία ηλεκτρονικών και ιατρικών συσκευών, αλλά η σπανιότητά τους κρατά το κόστος παραγωγής υψηλό. Το κίνητρο λοιπόν του εγχειρήματος είναι σαφές, αν σκεφθούμε ότι ένας αστεροειδής διαμέτρου μόλις 500 μέτρων εμπεριέχει όλη την πλατίνα που έχουμε εξορύξει ως σήμερα από τον πλανήτη μας. Ωστόσο πόσο εφικτό είναι ως εγχείρημα;

Το σχέδιο της κατάκτησης

Τεχνολογικά το σενάριο της εταιρείας προδιαγράφει τα εξής βήματα: Στα πρώτα δύο χρόνια θα κατασκευάσει και θα εκτοξεύσει το δορυφορικό τηλεσκόπιο Leo, το οποίο θα παρακολουθεί τους 8.900 γνωστούς αστεροειδείς που βρίσκονται σε τροχιά κοντά στη Γη και θα χαρτογραφήσει τους όποιους άλλους παραμένουν ακόμη μη εντοπισμένοι. Επειτα, και μέσα στην πενταετία από σήμερα, θα αναπτύξει δύο σειρές ρομποτικών δορυφόρων, οι οποίοι θα αναλάβουν την τηλεπισκόπηση των αστεροειδών και τον εντοπισμό των αποθεμάτων πολύτιμων μετάλλων που έχει καθένας από αυτούς. Οι λεγόμενοι Arkyd Series 200 – Interceptor θα είναι η σειρά που θα αναλάβει τους κοντινούς αστεροειδείς, ενώ οι Arkyd Series 300 – Rendezvous Prospector θα έχουν επικοινωνιακό εξοπλισμό ακτίνων λέιζερ, ώστε να αναλάβουν απομακρυσμένους αστεροειδείς. Τέλος, στη φάση που έχει ορίζοντα το 2025, θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη εξορυκτικής τεχνολογίας στη Σελήνη, ώστε να επιτελείται εκεί το έργο της εκμετάλλευσης (κυριολεκτικά). Σημειωτέον ότι τόσο για τις ανάγκες σε καύσιμα υδρογόνου και οξυγόνου όσο και για άμεση εμπορία τα ρομποτάκια της εταιρείας θα εντοπίζουν και θα αντλούν κάθε απόθεμα νερού που θα βρίσκουν στους αστεροειδείς.

Το ευφάνταστο αυτό σχέδιο θα αντιμετωπιζόταν τουλάχιστον με ειρωνικά μειδιάματα, ιδίως όταν ανακοινώνεται από μια εταιρεία που δεν αριθμεί πάνω από 20 άτομα προσωπικό. Ωστόσο αντιμετωπίστηκε από τον διεθνή Τύπο με ενδιαφέρον που έφτανε την έξαψη, λόγω του ειδικού βάρους των συντελεστών της: Ο ιδρυτής και οραματιστής της είναι ο Peter Diamandis, o άνθρωπος που έκανε τις ιδιωτικές πτήσεις στο Διάστημα πραγματικότητα. Συνιδρυτής ο αεροναυπηγός με τον οποίο έστησε την εταιρεία διαστημικών ταξιδιών Space Adventures, ο Eric Anderson. Διευθυντές δύο από τους τεχνικούς της NASA που έστησαν τον Mars Rover στον Αρη, ο Chris Lewincki και ο Chris Voorhees. Στο επιτελείο συμβούλων συναντάμε από τον γνωστό σκηνοθέτη και εξερευνητή των βυθών James Cameron ως μια αστροφυσικό καθηγήτρια του ΜΙΤ, έναν αστροναύτη, έναν επιτελή της NASA, έναν πρώην τεχνικό διευθυντή της Microsoft και έναν απόστρατο αρχηγό της αεροπορίας.

ΠΗΓΗ: tovima.gr