Ημερίδα για τις Νέες Καλλιέργειες

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει το Ταμείο ∆ιοικήσεως και ∆ιαχειρίσεως Πανεπιστημιακών ∆ασών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δια μέσω των δύο Πανεπιστημιακών του ∆ασαρχείων, θεωρώντας την επαναδραστηριοποίηση της αγροτικής οικονομίας ως πρωταρχική σημασία και σπουδαιότητα, διοργανώνει ημερίδα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού ∆άσους Ταξιάρχη, με σκοπό την ενημέρωση του δασόβιου, αλλά και αγροτικού πληθυσμού της Χαλκιδικής για νέες δυνατότητες που παρουσιάζονται στον αγροτικό και παραδασόβιο χώρο.

Για το σκοπό αυτό στις 5/4/2012 ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:30 στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημιακού ∆άσους Ταξιάρχη, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Εναλλακτικές καλλιέργειες με νέα πολύτιμα είδη».

Πρόγραμμα
Εναλλακτικές καλλιέργειες με δασικούς φρουτοφόρους θάμνους, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και δασικά καλλωπιστικά φυτά.

10:30-11:15
• Προσέλευση Συμμετεχόντων
• Προσφώνηση από τον Πρόεδρο των Πανεπιστημιακών Δασών, Στεφανίδη Παναγιώτη Αν.Καθηγητή Α.Π.Θ. για το ρόλο και τις νέες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το Πανεπιστήμιο στην κοινωνία.
• Χαιρετισμοί Επισήμων
• Ενημέρωση για το περιεχόμενο της ημερίδας από τον Δασάρχη του Πανεπιστημιακού Δάσους, Πανουργιά Γιώργο.

11:20-12:00
Εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας με νέα δασοπονικά, αρωματικά και φαρμακευτικά είδη. Αρώνια η μελανόκαρπη (Aronia melanocarpa) και Ιπποφαές (Hippophaes ramnoides): δύο νέες καλλιέργειες με πολύτιμες ιδιότητες. Εισηγητής: Δρ. Ιωάννης Σπανός, Τακτικός Ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών (ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ»)

12:05-12:30
Η Καλλιέργεια των Φρουτοφόρων Θάμνων.
Εισηγητής : Κων/νος Γούλας – Δρ.Δασολόγος, πρώην Διευθυντής του Ταμείου Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασων και πρώην Επικ. Καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

12:35-13:00
Αναπαραγωγή και προώθηση δασικών καλλωπιστικών φυτών και φρουτοφόρων θάμνων.
Εισηγητής : Δρ. Σκαλτσογιάννης Απόστολος, Καθηγητής Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

13:05-13:45
Ερωτήσεις – Συζήτηση

Exit mobile version