Επιστήμη / Τεχνολογία

Θα λειτουργήσει το facebook και ως… καζίνο;

By earthabisbee77

March 15, 2012

Αυτή τη στιγμή στην Αμερική, γίνονται ατελείωτες συζητήσεις για τη νομοθεσία που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση σχετικά με τη νομιμοποίηση των τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο. Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου βάζουν μπροστά επιχειρήματα όπως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με το άνοιγμα του κλάδου σε online επιχειρήσεις και τα επιπλέον έσοδα για το κρατικό ισοζύγιο λόγω της φορολογίας αλλά και των αδειών που θα πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις αυτές. Το ίδιο ακριβώς σενάριο, με τα ίδια επιχειρήματα, είδαμε να ξετυλίγεται και πριν από εφτά χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία, όπου πλέον τα online τυχερά παιχνίδια είναι νόμιμα.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, κάνουν πλέον στροφή προς το άνοιγμα της αγοράς πιστεύοντας πως η κίνησή τους αυτή θα ενισχύσει την οικονομία τους. Η Ελλάδα συγκεκριμένα, έκανε σαφές με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε ότι το ηλεκτρονικό στοίχημα θα είναι νόμιμο εφόσον οι εκάστοτε επιχείρηση έχει τη σχετική άδεια και φορολογείται κανονικά από το κράτος (νόμος 4002/2011).

Και φυσικά, μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη στο facebook. Εδώ να σημειωθεί, ότι το δημοφιλέστατο κοινωνικό δίκτυο έχει ήδη πάμπολλα applications για poker και πάρα πολλοί χρήστες τα χρησιμοποιούν για να περνάνε τον ελεύθερό τους χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, το poker που υπάρχει στο facebook αυτή τη στιγμή είναι δωρεάν, δηλαδή κανείς δεν στοιχηματίζει με πραγματικά λεφτά αφού ο ηλεκτρονικός τζόγος δεν έχει ακόμα νομιμοποιηθεί στις ΗΠΑ (την έδρα του facebook) αλλά και σε πολλές άλλες χώρες.

Βλέποντας όμως τα δεδομένα να αλλάζουν και ολοένα και περισσότερες χώρες να τροποποιούν την τακτική τους, είναι φυσικό το facebook να εποφθαλμιά μια τέτοια αγορά. Δεδομένου ότι 30% των εσόδων από αγαθά που πωλούνται μέσω facebook τα καρπώνεται το ίδιο, τα κέρδη που θα έχει αν του επιτραπεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο application με στοίχημα, poker κτλ θα είναι τεράστια. Αναμένουμε τις εξελίξεις…