Wikileaks: Τελειωμένος ο Παπανδρέου με το τρελό αυτό δημοψήφισμα

Με απορία, σύγχυση και ειρωνεία είχαν υποδεχθεί οι αναλυτές της Stratfor την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου, στις 31 Οκτωβρίου ότι θα έκανε δημοψήφισμα για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, της 26ης Οκτωβρίου.

Ο ιδρυτής της Stratfor, όπως αναφέρουν Τα Νέα, εκτιμούσε πως η συντριβή του τότε πρωθυπουργού ήταν θέμα ημερών. Την ίδια ώρα, αναλυτές “έβλεπαν” την ευρωζώνη ένα βήμα πιο κοντά στη διάλυσή της. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι τιτλοφορούν τα ηλεκτρονικά τους μηνύματα ως: “Ελλάδα και βλακείες”!

Αναλυτής αναφέρει μεταξύ άλλων: “Οι Έλληνες ξέρουν ότι είναι άρρωστοι αλλά δεν θέλουν φάρμακο… Ο Παπανδρέου είναι ούτως ή άλλως τελειωμένος”.

Από την ηλεκτρονική αλληλογραφία αναλυτών της εταιρείας, η οποία αποκτήθηκε από το Wikileaks την ίδια μέρα, προκύπτει επίσης ότι αναλυτής της Stratfor ενημερώνει τους συναδέλφους του πως το δημοψήφισμα δεν θα διεξαχθεί πριν από το 2012.

Λέει ακόμη ότι αντ’ αυτού ο Παπανδρέου θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του. Ακόμη από την αλληλογραφία φαίνεται η αμηχανία αναλυτών μπροστά στην ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, αν και χαρακτηρίζουν την υπόθεση «συναρπαστική».

Σε μήνυμά του, άλλος αναλυτής της εταιρείας πληροφοριών αναφέρει ότι «όλ’ αυτά είναι τρελά», υπογραμμίζει όμως πως με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, ίσως είναι «η πρώτη φορά μετά το πρώτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που η πρωτοβουλία των αποφάσεων πέρασε στην Αθήνα προσωρινά ή για τα καλά».

Πληροφοριοδότες και αναλυτές προσπαθούν να αιτιολογήσουν την κίνηση Παπανδρέου και η σύγχυση καλά κρατεί. «Δεν μπορώ να βρω εξήγηση. Δεν το είπε καν στον υπουργό Οικονομικών», σχολιάζει άλλος αναλυτής, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν πρέπει να βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα, αν δεν γνωρίζουν το ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος.

από star.gr

Exit mobile version