Ψυχαγωγία

Made in Thessaloniki- Τα Εργαστήρια

By rockandroll7

February 21, 2012

Η Parallaxi και η ομάδα του “Θεσσαλονίκη Αλλιώς” σε συνεργασία με το Goethe Institut Θεσσαλονίκης διοργανώνουν κατά το διάστημα 2-8 Μαρτίου την πρώτη εβδομάδα αφιερωμένη στο design και τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης με το γενικό τίτλο “Made in Thessaloniki”.

Για τρεις ολόκληρες ημέρες οι θεατές των δράσεων μπορούν να περάσουν στο ρόλο του δημιουργού με την καθοδήγηση έμπειρων και καταξιωμένων επαγγελματιών. Μία σειρά από εργαστήρια (workshops) εκπαιδεύουν όσους αγαπούν το design σε όλες τις εκφάνσεις του. Γραφιστική, βιομηχανικός σχεδιασμός, μόδα, κουλτούρα του design… Ανεξαρτήτως προσωπικού ενδιαφέροντος οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή δωρεάν με τα μυστικά των τεχνών που ντύνουν την καθημερινότητά μας!

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

1) Χριστίνα Μπιλιούρη- design thinking

Global trends μαζί με την τοπική κουλτούρα θα αναμιχθούν για να προταθούν καινοτόμες λύσεις. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες παίρνουν μια ιδέα του πως μεθοδευμένα μπορούμε να δημιουργήσουμε καινοτομία, κάνοντας έρευνα, warm up games, brainstorm sessions, λήψη αποφάσεων, παρουσιάσεις. Οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται ότι μέσω της διαδικασίας αυτής δεν σχεδιάζουμε απαραίτητα προϊόντα, αλλά ενδεχομένως συστήματα, επιχειρήσεις κ.α.

Διάρκεια σεμιναρίου: Παρασκευη (2/3) – Σάββατο (3/3) – Κυριακή (4/3). Απαραίτητη η συμμετοχή και στις 3 μέρες για την ολοκλήρωση του workshop.

 

2) Παναγιώτη Μιχαλόπουλο – Eco ‘n Design

Θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε μια παρουσίαση της διαδρομής από την αρχική σύλληψη της ιδέας μέχρι την τελική υλοποίηση της νέας σειράς τσαντών και κοσμημάτων MyOneAndOnly που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από την ομάδα του Eco ‘n Design μας και παρουσιάζονται για πρώτη φορά αυτές τις ημέρες ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Κύπρο. Το Eco ‘n Design διαθέτει στην Ελληνική αγορά έπιπλα από ανακυκλωμένο χαρτόνι και αξεσουάρ καθημερινής χρήσης από επαναχρησιμοποιημένα υλικά.

Διάρκεια σεμιναρίου: Κυριακή (4/3) – Δευτέρα (5/3)

 

3) Μένη Σαπρανίδου – Modart

Η Modart και οι σπουδαστές της σας καλούν να συμμετέχετε σε ένα πρακτικό, δημιουργικό και διαφορετικό σεμινάριο μόδας. Θα ράψουμε, θα πλέξουμε και σχεδιάσουμε μαζί, αξεσουάρ και πρωτότυπα ρούχα μόδας Αν σου αρέσει να αλλάζεις, να συνδυάζεις ή και να κατασκευάζεις δικά σου πράγματα έλα να κάνεις την ιδέα σου πράξη.

Διάρκεια σεμιναρίου: Σάββατο (3/3)

 

4) Άντζελα Αθανασίου – Whale Graphics- Η χρήση του Packaging στην σύγχρονη ζωή

Από την ιδέα στον σχεδιασμό. Από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση. Από την υλοποίηση στην κατασκευή. Μετά το πέρας του σεμιναρίου, τα αντικείμενα που θα παρουσιασθούν θα παραμείνουν στο χώρο διεξαγωγής των workshops μέχρι τη λήξη.

Διάρκεια σεμιναρίου: Παρασκευή (2/3)

 

5) Καλίνα Νταμπίζα- το αστικό παιχνίδι: εξοπλίζοντας την πόλη αλλιώς

Τι σημαίνει αστικός εξοπλισμός; Πώς διαμορφώνει την εικόνα της πόλης; Πώς αντιλαμβάνεται ο χρήστης τα αστικά αντικείμενα; Ποιες είναι οι πρακτικές σχεδιασμού των αντικειμένων και πώς επηρεάζουν την εμπειρία του τελικού αποδέκτη; Ποια παραδείγματα μας προσφέρει η ελληνική και η διεθνής εμπειρία; Ποιες θεωρητικές προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και στις κοινωνικές πρακτικές, επιδιώκουν την συμμετοχή του χρήστη και το παιχνίδι στον αστικό χώρο Παρακολούθησε κι εσύ ένα workshop, όπου η θεωρία θέτει τα ερωτήματα και το παιχνίδι τα απαντά.

Διάρκεια σεμιναρίου: Κυριακή (4/3)

 

6) Χρύσα Τόκα – AAS College- η τεχνική Monotype

Είναι ένα είδος χαρακτικής κατά την οποία σχεδιάζουμε πάνω σε μια ομαλή, μη-απορροφητική επιφάνεια. Η επιφάνεια μπορεί να είναι από ψευδάργυρο ή γυαλί. Η εικόνα μεταφέρεται έπειτα σε ένα φύλλο χαρτιού χρησιμοποιώντας ένα τυπογραφείο. Μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε μια αφαιρετική εικόνα μελανώνοντας μια ολόκληρη επιφάνεια και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας βούρτσες ή κουρέλια, αφαιρώντας το μελάνι. Η τεχνική Monotype παράγει μια μοναδική εκτύπωση. Μεταγενέστερες εκτυπώσεις διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από την αρχική κι ονομάζονται συνήθως “εκτυπώσεις- φάντασμα” ή “συγγενείς”. Οι Μονοτυπίες συχνά εκτελούνται αυθόρμητα και χωρίς προηγούμενο σχέδιο.

Διάρκεια σεμιναρίου: Σάββατο (3/3)

 

7) Αννίτα Μίτση – Pansik

Με 35 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της μόδας η σχολή PANSIK Scuola Di Moda θέλοντας να τιμήσει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης της Θεσσαλονίκης και μέσα σε ένα πνεύμα καινοτόμου δημιουργικότητας, που όμως, συνάδει με τις ανάγκες και τις επιταγές της μόδας του σήμερα, η PΑNSIK προσφέρει στο δυναμικό κοινό της Θεσσαλονίκης, τη δυνατότητα των live seminars με θέμα την μεταποίηση ρούχων και αξεσουάρ, έτσι ώστε ακόμα και παλιά κομμάτια να μπορούν να αποτελούν μέρος της σύγχρονης μόδας και το μουλάζ και τη χρήση απλών και φθηνών υλικών για την κατασκευή ρούχων χωρίς τη χρήση πατρόν.

Διάρκεια σεμιναρίου: Σάββατο (3/3) – Κυριακή (4/3)

 

8 ) Μερόπη Ζαμπλάρη- Τέχνη ή Design;

Είναι το design, τέχνη και, αν ναι, μήπως αυτό θα σήμαινε ότι κι η τέχνη είναι, με τη σειρά της, design; Ποια τα επιχειρήματα και ποιοι οι λόγοι που καθιστούν τα όρια, μεταξύ αυτών των δύο δημιουργικών δραστηριοτήτων του ανθρώπου, άλλοτε αδιάρρηκτα και άλλοτε συγκεχυμένα έως και ανύπαρκτα; Έχει βάση ο ισχυρισμός του Bruno Munari πως ο designer είναι ο καλλιτέχνης του σήμερα, αυτός που αποκαθιστά την επαφή της τέχνης με το κοινό, ή μήπως κι αυτή ακόμα η διάκριση μεταξύ καλλιτεχνών και κοινωνίας οφείλει και μπορεί να διαρρηχθεί μέσω, π.χ., της Κοινωνικής Γλυπτικής που προτείνει ο Joseph Beuys; Το θεωρητικό αυτό workshop σκοπεύει να προσεγγίσει τα παραπάνω ερωτήματα και να προτρέψει τους συμμετέχοντες να εμπλακούν σε ένα πειραματικό και διασκεδαστικό project.

Διάρκεια σεμιναρίου: Σάββατο (3/3)

 

-Όλα τα workshops θα διεξάγονται σε περίπτερο της ΔΕΘ και απαιτείται η προ-εγγραφή σας σε αυτά ώστε να μπορέσετε να συμμετάσχετε.

-Στείλτε τις συμμετοχές σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση thessalonikiallios@gmail.com, δηλώνοντας ονοματεπώνυμο, στοιχεία και επικοινωνίας, ιδιότητα και το workshop που σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε.

-Η παρακολούθησή τους είναι δωρεάν.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή 2/3

14:00-16:00 Χριστίνα Μπιλιούρη

16:00-18:00 Whale Graphics

Σάββατο 3/3

14:00-16:00 Χριστίνα Μπιλιούρη

16:00-18:00 Χρύσα Τόκα (AAS College)

16:30-19:00 Pansik

18:00-20:00 Modart

18:00-20:00 Μερόπη Ζαμπλάρη

Κυριακή 4/3

14:00-16:00 Χριστίνα Μπιλιούρη

16:00-18:00 Eco ‘n Design

16:30-19:00 Pansik

17:00-20:00 Καλίνα Νταμπίζα

ΠΗΓΗ: parallaximag.gr