«Χρόνια τώρα περνάω τα βουνά της περιοχής, ξέρω τις κακοτοπιές, αλλά αυτή τη φορά τα χρειάστηκα… Ήταν αργά το βράδυ, πήρα λάθος δρόμο, και το αγροτικό μου βούλιαξε σε λάσπες, οπότε δεν μπορούσα να βγω με τίποτε». Ο κτηνοτρόφος Γιώργος Χατζησυμεωνίδης, που κινδύνευσε να πεθάνει από το κρύο, περιγράφει την περιπέτεια που έζησε προ ημερών, όταν εγκλωβίστηκε σε δύσβατο σημείο του ορεινού όγκου Βρασνών – Ασπροβάλτας.
Για τη διάσωσή του κινητοποιήθηκε άμεσα η Πολιτική Προστασία του δήμου Βόλβης, ενώ χρησιμοποιήθηκε και η τεχνολογία που παρέχεται μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 112 για επείγοντα περιστατικά και ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου ο κτηνοτρόφος από το Ξηροχώρι του πρώην δήμου Αρέθουσας επέστρεφε σπίτι του από τον Σταυρό, όταν μπήκε σε έναν επαρχιακό δρόμο σε μια ορεινή και δύσβατη περιοχή των Βρασνών. «Ο δρόμος είχε λάσπες και κόλλησα. Έμεινα όμως ψύχραιμος, γιατί αμέσως σκέφτηκα να τηλεφωνήσω από το κινητό μου στις τοπικές αρχές και τον δήμαρχο Βόλβης». Η κινητοποίηση του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας του δήμου ήταν άμεση, ωστόσο ο εντοπισμός του κτηνοτρόφου τις πρώτες ώρες υπήρξε αδύνατος, επειδή δεν υπήρχε σαφές σημείο αναφοράς.
Ο εντοπισμός και η διάσωση του κ. Χατζησυμεωνίδη θα ήταν σχεδόν αδύνατη χωρίς τη συνδρομή της υπηρεσίας 112, μέσω της οποίας εντοπίστηκε το στίγμα του τηλεφώνου του εγκλωβισμένου στον ορεινό όγκο των Βρασνών κτηνοτρόφου με τη χρήση δορυφόρου. Ταυτόχρονα συνεργεία της πολιτικής προστασίας του δήμου Βόλβης άρχισαν να χτενίζουν την περιοχή και σε συνεργασία με την πυροσβεστική και τις αστυνομικές δυνάμεις βρήκαν, νωρίς το πρωί της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου, τον αγνοούμενο κτηνοτρόφο, στον οποίο παρασχέθηκαν αμέσως οι πρώτες βοήθειες.
Οι ώρες μέχρι να φανούν τα οχήματα διάσωσης των τοπικών αρχών πέρασαν βασανιστικά για τον κ. Χατζησυμεωνίδη, καθώς το κρύο ήταν τσουχτερό. «Δυστυχώς, όπως αντιλήφθηκα, δεν είχα ούτε αναπτήρα να ανάψω μια φωτιά. Αναγκάστηκα να κάνω τροχάδην γύρω από το σημείο όπου έμεινα, για να ζεσταθώ και να μην πεθάνω από το κρύο». Τον έσωσε, πάντως, όπως λεει η οργανωτικότητά του, καθώς φρόντισε να περάσει στον τηλεφωνικό κατάλογο του κινητού του τα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης και του δημάρχου. «Αν δεν είχα αυτά τα τηλέφωνα και δεν βοηθούσε η τεχνολογία του 112, όπως έμαθα στη συνέχεια, για να με βρουν, θα είχα πεθάνει» εξομολογείται ο ίδιος.
Ο αριθμός 112
Η υπηρεσία του 112 λειτουργεί από το 2000 και έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει τις συντεταγμένες του έκτακτου συμβάντος με τη χρήση δορυφόρου μέσα από τα δίκτυα επικοινωνίας. Στη συνέχεια αναλαμβάνει δράση είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία ανάλογα με την περίσταση. Στην Ελλάδα το 112 λειτουργεί μέσω της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, παράλληλα με τις υπόλοιπες υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών. Η επικοινωνία με την υπηρεσία γίνεται χωρίς χρέωση από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο.
ΠΗΓΗ: makthes.gr